NSA nu se mulţumeşte să spargă calculatoare, ci se îndreaptă spre routere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
router wireless

Ultimele documentele publicate de către Edward Snowden arată că NSA, agenţia americană de spionaj, nu se rezumă la a spiona calculatoarele, ci are o preferinţă pentru routere şi switch-uri de reţea, care le permite accesul la toate comunicaţiile de pe acel canal.


Programul Genie costă 652 de milioane de dolari este o operaţiune de spionaj prin care agenţii americani intrau în calculatoarele străine şi în reţelele de comunicaţii pentru a le controla. Agenţia americană a lansat astfel 231 e ofensive în 2011 pentru a penetra reţelele inamicilor, arată revista Wired. În cadrul acestui program, se arată că americanii nu se limitau la calculatoare, ci la întreaga reţea. Astfel, agenţia prefera routerele şi nu PC-urile individuale. Majoritatea atacurilor au fost date împotriva unor ţinte din China, Rusia, iran şi Coreea de Nord. Directorul de securitate al firmei Beyond Trust, Marc Maiffret a spus că acest lucru arată un lucru de multe ori ignorat. Spargerea routerelor este varianta ideală pentru o agenţie mare de a câştiga acces la reţeaua de internet, deoarece de multe ori nu sunt actualizate, aşa cum sunt sistemele de operare.

"Dacă aveţi impresia că oamenii uită să actualizeze Windows-ul sau Linuxul, să ştiţi că sunt oribili în a actualiza echipamentul de reţea, deoarece e mai complicat", a declarat expertul. De asemenea, routerele nu au echipament de securitate care să detecteze o breşă, aşa cum au sistemele de operare. El spune că deşi antivirusurile nu sunt ideale nici pe desktop, ele măcar există.

Practic, agenţia americană a câştigat acces la noduri de reţea şi putea să o dea jos sau să devieze cu uşurinţă comunicaţiile. De asemenea, dacă ai acces la routere, poţi introduce cu uşurinţă documente false în sisteme, pentru a face campanii de manipulare şi dezinformare. Potrivit documentelor interne ale NSA, specialiştii agenţiei americane au manuale pentru fiecare tip de router de reţea, ca să ştie cum să le acceseze.

Această descoperire în documentele americanilor este problematică, deoarece mai mulţi specialişti au descoperit breşe în sistemele de operare special construite pentru routere, cum ar fi Cisco IOS. Mike Lynn a descoperit o astfel de breşă în 2005 şi în şase luni a reuşit să creeze un virus pentru a sparge sistemul de operare. Lynn a fost ameninţat de firmă cu un proces dacă şi-ar prezenta concluziile.

Alte informaţii descoperite în documentele lui Snowden ţin de practicile NSA privind cumpărarea de viruşi. Evident, nu toţi viruşii sunt dezvoltaţi în casă, iar unii sunt cumpăraţi de pe piaţa gri. 25,1 milioane de dolari sunt cheltuiţi anual pentru asemenea operaţiuni. Un virus puternic se poate vinde de la 50.000 la un milion de dolari, în funcţie de exclusivitatea obţinută pentru folosirea sa. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite