Verdict final în celebrul proces Apple vs. Samsung: daunele sunt de aproape un miliard de dolari. Cum s-a ajuns la asta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul dintre Samsung şi Apple a ajuns la primul verdict în 2012, când sud-coreenii ar fi trebuit să plătească americanilor peste un miliard de dolari. Între timp, au fost rejudecate faptele, Apple cerând mai mult, Samsung dorind să plătească mai puţin. Acum, judecătoarea Lcy Koh a luat decizia finală: Samsung plăteşte aproape un miliard de dolari, dar îşi poate vinde produsele în SUA.

În vara anului 2012, Apple câştiga un proces în faţa Samsung pe motiv că i-a copiat produsele şi avea de primit 1,05 miliarde de dolari. Suma a fost redusă apoi la aproximativ 450 de milioane de dolari, la un nou termen al procesului. Spre finalul anului 2013, după o nouă judecare a faptelor, Samsung avea de plătit 740 de milioane de dolari, iar Apple dorea 22 de milioane de dolari, costurile de judecată. GSMArena, citând „The Wall Street Journal“, informează că decizia judecătoarei Koh e finală: 930 de milioane de dolari pentru Apple plătite de sud-coreeni.

Apple nu a câştigat şi pe alt plan, nu vor fi interzise la vânzare anumite produse Samsung, Totuşi, Apple mai are în pregătire un proces contra Samsung Galaxy S3, iar termenul e fixat pentru finalul lunii. Asta după ce cele două companii au eşuat în încercarea de a ajunge la o înţelegere.

Samsung „ucide“ popularitatea Apple.

De-a lungul acestei bătălii juridice, au venit şi câteva informaţii interesante şi declaraţii surprinzătoare. Spre exemplu, Phil Schiller a vorbit în faţa instanţei de judecată în noiembrie 2013 şi a spus că din cauza Samsung Apple nu a avut un succes mai mare, iar imaginea Apple a fost afectată, i-a fost deteriorată reputaţia de lider în design şi inovaţie. Replica Samsung, la afirmaţiile lui Schiller, a venit prin avocatul Bill Price. „Apple nu deţine patent pe cât de bine arată un produs. E corect?“. Răspunsul lui Schiller a fost că nu ştie când are dreptul Samsung să-i copieze un produs sau nu.

După decizia instanţei, când s-a decis că Samsung are mai puţin de plătit, Apple a declarat pentru AllThingsD că tot procesul are meritul de a scoate în faţă respectul faţă de patente, nu suma de bani pe care o cer. „E vorba despre inovaţie şi muncă necesare pentru crearea unor astfel de produse pe care oamenii le apreciază. E imposibil să pui preţ pe astfel de valori, dar noi ne bucurăm că strategia Samsung este taxată de către juriu“, a spus compania americană. „Suntem dezamăgiţi de decizia de astăzi, bazată în mare parte pe un patent pe care biroul de patente al SUA l-a declarat invalid. Vom continua să ne pregătim strategiile post-proces şi să inovăm prin tehnologii revoluţionare“ a fost declaraţia Samsung.

Documentul în care se arată ce anume a copiat Samsung şi cum şi-a perfecţionat interfaţa după cea creată de către Apple

Samsung Relative Evaluation Report on S1, iPhone

Bazele conflictului dintre Apple şi Samsung s-au pus în 2010

După lansarea smartphone-ului Galaxy S (în 2010), avocaţii Apple au plecat în Coreea de Sud pentru a vorbi cu cei de la Samsung. Steve Jobs discutase deja, la începutul verii, cu directorii producătorului sud-coreean şi le-a spus că terminalul seamănă prea mult cu iPhone-ul. Însă nu au fost luate poziţii mai radicale, date fiind relaţiile de afaceri dintre cele două companii. Dar vizita în Coreea de Sud n-a produs niciun rezultat.

Avocaţii Samsung nu numai că n-au vrut să discute şi au respins din start acuzaţiile, dar, mai mult, au venit cu propria listă de patente pe care Apple le-ar fi încălcat. Aceasta cuprindea unele care deservesc comunicaţiilor wireless. Mai mult, compania sud-coreeană nu a fost de acord ca Apple să pretindă drepturi asupra formatului dreptunghiular sau a suprafeţei plate a telefonului. Pe de altă parte, Apple a considerat că acestea sunt trăsături definitorii ale produselor sale, astfel că din aceste dezbateri nu a rămas decât conflictul care urma să ajungă în instanţă.

Primul proces a fost în San Jose, California, în aprilie 2011, cu acuzaţia celor de la Apple că Samsung a copiat voit dispozitivele sale. Sud-coreeni au răspuns printr-un proces şi astfel s-a ajuns în alte zece curţi de judecată din întreaga lume, inclusiv Australia şi Coreea de Sud. Pe lângă avocaţii companiilor, acestea au contractat şi alte firme private pentru a găsi dovezi.

După discuţiile din vara lui 2010, cei de la Apple au venit cu o listă de taxe pe care Samsung ar fi trebuit să le plătească tocmai pentru a nu se ajunge la proces şi pentru a nu se strica relaţiile dintre cele două companii. Până în octombrie acelaşi an, concluzia americanilor a fost că sud-coreenii trebuie să plătească 24 de dolari pentru fiecare smartphone şi 32 de dolari pentru fiecare tabletă. Samsung, desigur, nu a fost de acord, calculând că nu ar câştiga prea mult dacă ar încheia acest acord.

Cum ar fi îndreptat Samsung interfaţa inspirându-se din cea de iPhone

image

Însă producătorul asiatic a venit cu propriile taxe pe care Apple ar fi trebuit să le achite pentru a-i folosi patentele. Samsung a cerut aproximativ 15 dolari pentru fiecare dispozitiv. Însă tot asiaticii au greşit când au promis că vor face aceste patente libere de orice drept tocmai pentru a deveni standarde ale industriei. Înaintea procesului din iulie 2012, Apple a cerut despăgubiri de peste 2,5 miliarde de dolari. Pentru a reuşi, a chemat mai mulţi martori, printre care şi directori ai companiei, şi a prezentat documente care să ateste că Samsung a copiat premeditat. Este celebru documentul de mai sus în care inginerilor sud-coreeni le este cerut ca smartphone-ul Samsung să arate mai mult ca iPhone-ul.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite