Cum se poate trata ulcerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele care scad aciditatea gastrică trebuie luate la recomandarea medicului
Medicamentele care scad aciditatea gastrică trebuie luate la recomandarea medicului

Una din zece persoane se confruntă cu această problemă digestivă. Specialiştii afirmă că 90 la sută din cazurile de ulcer se vindecă fără urmări, dacă afecţiunea este descoperită la timp, iar tratamentul este administrat corect.

În majoritatea cazurilor, vinovată pentru apariţia ulcerului gastric (leziune la nivelul mucoasei gastrice) sau duodenal (leziune la nivelul segmentului iniţial al intestinului subţire) este contaminarea cu bacteria Helicobacter pylori. Riscul de apariţie a ulcerului este de cinci ori mai mare la purtătorii acestei bacterii.

Ulcerul poate fi cauzat şi de administrarea regulată a antiinflamatoarelor nesteroidiene, medicamente gastro-toxice, care distrug sistemul natural de apărare a mucoasei gastrice. Indiferent de cauza care a determinat apariţia ulcerului, tratamentul constă în administrarea de medicamente care scad secreţia acidă.

„În cazul ulcerului cauzat de bacteria Helicobacter pylori, tratamentul constă în administrarea de inhibitori ai pompei de protoni (de exemplu, omeprazol), în asociere cu un tratament antibiotic de eradicare a bacteriei, pe o perioadă de zece zile.

După acest interval, timp de patru săptămâni, se administrează doar medicamentele care scad nivelul de aciditate din stomac. În cazul în care ulcerul a apărut din cauza administrării de antiinflamatoare nesteroidiene, nu este nevoie de antibiotice", afirmă profesorul doctor Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie.

Regulile igieno-dietetice, importante

În afară de tratamentul medicamentos, specialiştii vă sfătuiesc să acordaţi o atenţie deosebită şi stilului de viaţă. Se recomandă mesele dese (cinci-şase pe zi) şi limitarea porţiilor. De asemenea, hrana trebuie mestecată încet şi este bine să optaţi pentru alimentele pregătite prin fierbere, înăbuşire sau la grătar, interzise fiind cele prăjite.

Mierea calmează durerile

Pentru atenuarea durerilor cauzate de ulcer, zilnic se poate consuma o linguriţă de miere sau de polen sub formă de granule.

De asemenea, cu jumătate de oră înainte de masă se poate bea un amestec dintr-o jumătate de linguriţă de argilă la o jumătate de pahar cu apă. Indicată este şi infuzia din amestec în părţi egale de flori de salcâm, muşeţel şi de soc. La o cană de apă se adaugă o linguriţă din amestecul de plante. Zilnic se beau trei căni înainte de mese.

Se poate apela şi la decoctul preparat din câte două linguri de rădăcină de tătăneasă şi de sclipeţi, trei linguri de nalbă şi patru linguri de rostopască. Patru linguriţe din acest amestec se adaugă la 500 ml de apă şi se lasă la fiert timp de 5 minute. Din acest decoct se beau două-trei căni zilnic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite