Temperatura indică starea organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele infecţii se pot  manifesta prin scăderea  temperaturii corporale  sub valorile normale
Unele infecţii se pot manifesta prin scăderea temperaturii corporale sub valorile normale

Ştim cu toţii că episoadele de febră semnalează fie prezenţa unei infecţii în organism, fie instalarea unor tumori canceroase. Însă şi temperatura prea scăzută a corpului sugerează existenţa unor afecţiuni.

În mod normal, corpul uman are o temperatură de 37 de grade Celsius, dar poate varia între 36,5 şi 37,2 grade Celsius. Acestea sunt valorile normale dacă temperatura este măsurată la nivel oral.

Dacă se foloseşte însă un termometru clasic, ce măsoară temperatura la subraţ, valorile normale sunt cu 0,2-0,3 grade Celsius mai mici.

Nu avem aceeaşi temperatură pe toată durata zilei, variaţiile fiind provocate de mai mulţi factori, printre care cei mai importanţi sunt alimentaţia, exerciţiul fizic, somnul şi momentul zilei (ritmul circadian influenţează fluctuaţiile temperaturii).

Cea mai mare temperatură a corpului se înregistrează în jurul orei 18, iar cea mai scăzută, la ora 3 dimineaţa.

Ce arată valorile  sub 36 de grade Celsius

Dacă temperatura corpului este prea scăzută (sub 36,1) poate semnala existenţa unor afecţiuni sau dezechilibre ale funcţiilor organismului. O temperatură mică o perioadă îndelungată este semnul unui metabolism lent.

Potrivit unor studii efectuate pe şoareci de laborator de cercetătorul Bruno Conti de la Institutul de Cercetare Scripps din SUA, animalele cu un metabolism lent şi, implicit, cu o temperatură scăzută trăiesc mai mult decât cele cu temperatură normală. Cu toate acestea, metabolismul lent ne predispune la îngrăşare.

Poate ascunde afecţiuni serioase

Alte cauze ale temperaturii scăzute a corpului sunt:

Expunerea prelungită la frig. Aceasta poate duce la hipotermie, înregistrându-se valori ale temperaturii corpului sub 35 de grade Celsius. Astfel de temperaturi scăzute, cauzate de prăbuşirea sistemelor fiziologice de luptă împotriva frigului, se mai întâlnesc în cazul intoxicaţiei cu barbiturice sau cu alcool.

Hipotiroidismul, caracterizat printr-o secreţie deficitară a hormonilor tiroidieni, duce la scăderea ratei metabolice şi, deci la scăderea funcţiilor organismului. Un grad Celsius mai puţin la temperatura corporală înseamnă o reducere a metabolismului cu 6 la sută. Consecinţele sunt oboseala permanentă şi stările depresive frecvente.

Anumite disfuncţii ale hipotalamusului, regiunea creierului responsabilă cu reglarea temperaturii corpului, proces numit homeostazie.

Emoţiile «răcesc» corpul

Stresul cauzat de emoţiile puternice şi persistente (după pierderea unei persoane dragi, după un eşec sau după o despărţire) poate duce la scăderi severe ale temperaturii corpului. În mod normal, după ce am depăşit momentele dificile, temperatura revine la normal. Totuşi, în unele cazuri, valorile temperaturii se menţin scăzute. Acest fenomen poartă numele de sindromul temperaturii scăzute Wilson.

Când depăşeşte valorile normale

Febra apare dacă temperatura este mai mare decât în mod normal, adică în cazul în care se înregistrează valori de peste 38 de grade Celsius. Ea este cauzată de eliberarea în corp a anumitor substanţe chimice de către sistemul imunitar, ce reacţionează la prezenţa în organism a unei infecţii sau inflamaţii (alergie, reumatism, sindromul de intestin iritabil sau tumori canceroase).

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George

medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie


De obicei, temperaturile corporale cu valori mai mici de 36 de grade Celsius pot fi un semnal de alarmă, indicând existenţa unei anumite afecţiuni, mai ales dacă au un caracter constant.

În cele mai multe cazuri, ele pot indica o patologie de tipul hipotiroidismului (fără însă a ne da detalii asupra cauzei sau tipului de hipotiroidism), caracterizat printr-o secreţie insuficientă de hormoni de către glanda tiroidă.

Există chiar unele tipuri de infecţii care sunt însoţite de reducerea sub limita normală a temperaturii corporale. De asemenea, există şi alte tipuri de afecţiuni endocrinologice, cum sunt cele generate de afectările hipotalamusului, care au printre manifestări scăderea temperaturii corpului. 

Cauze

Stresul şi hipoglicemia induc o scădere a temperaturii corporale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite