Plante recomandate pentru igiena intimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatele din plante sunt o alternativă sănătoasă în menţinerea unei bune igiene intime. În plus, ele sunt recomandate şi în ameliorarea unor afecţiuni ale aparatului genital.

Orice femeie se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu o infecţie genitală, cele mai multe dintre problemele de la acest nivel fiind cauzate de o igienă intimă necorespunzătoare.

Există plante care, prin acţiunea lor calmantă, antiinflamatorie şi dezinfectantă, te ajută să previi multe dintre neplăcerile strict feminine. În cazul în care te confrunţi cu o infecţie vaginală, până a merge la medicul ginecolog, poţi recurge la unele leacuri din plante.

Chiar şi fără a avea astfel de probleme, plantele pot fi folosite cu succes în menţinerea unei igiene intime riguroase. Pentru întrebuinţarea zilnică, sunt recomandate spălăturile exterioare, cele intravaginale efectuându-se doar la indicaţia medicului.

Antibioticele pot afecta flora bacteriană din vagin, determinând apariţia unor probleme precum candidoza.

Coada-şoricelului are efect calmant

Datorită proprietăţilor dezinfectante, infuzia de coada-şoricelului este benefică în menţinerea unei bune igiene intime. Infuzia se obţine din trei linguri de plantă la 500 ml de apă clocotită. Băile de şezut şi spălăturile cu această infuzie ajută şi la tratarea secreţiilor vaginale şi anexitelor.

Datorită acţiunii calmante la nivelul mucoasei anorectale sunt recomandate şi ca adjuvant în tratarea hemoroizilor. Infuzia de coada-şoricelului este indicată şi pentru cicatrizarea rănilor pe col.

Gălbenelele tratează infecţiile

Printre cele mai folosite remedii naturale în igiena intimă se numără cele pe bază de gălbenele. Pentru spălături, se foloseşte o infuzie care se obţine din 10 g de flori, lăsate la infuzat jumătate de oră în 100 ml de apă clocotită.

Gălbenelele au o acţiune antiinflamatoare, ameliorând scurgerile vaginale şi infecţiile de tipul candidozei. Pentru o bună igienă locală, se poate folosi şi infuzia de pelin, plantă cu efect antiseptic, obţinută din două linguriţe de plantă la 200 ml de apă fiartă.

Salvia combate uscăciunea vaginală

Infuzia de salvie poate fi întrebuinţată cu succes de femeile aflate la menopauză, care se confruntă cu vaginită atrofică (uscăciunea mucoasei vaginală), survenită din cauza deficitului de estrogen, specific acestei perioade.

Infuzia de salvie se obţine din 5 g de frunze şi din 100 ml de apă clocotită. Tot în uscăciunea vaginală mai sunt recomandate şi infuziile de sunătoare şi de urzică (20 g de plantă la 200 ml de apă fierbinte).

Atenţie!
Cele mai multe săpunuri pot modifica pH-ul din zona intimă, iritând mucoasa.

Muşeţelul, antibiotic natural

Componentele muşeţelului (precum uleiul eteric) au o acţiune antibiotică, ce ajută la prevenirea înmulţirii bacteriilor, motiv pentru care această plantă este recomandată în igiena genitală, precum şi pentru ameliorarea unor afecţiuni din această zonă. Pentru băi şi pentru spălături, se prepară o infuzie din două linguriţe de flori şi din 200 ml de apă
fiartă.

image

Specialistul nostru


Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

Coada-şoricelului are efect antiinflamator, antiseptic şi antihemoragic şi este indicată în caz de infecţii la nivel genital, bacteriene sau fungice (se beau câte 2-3 căni de ceai zilnic şi se fac spălături vaginale), şi de hemoragii genitale.

Gălbenelele au efect calmant, dezinfectant, fiind utile în caz de leucoree, tricomonază, candidoză sau alte micoze. Se pot folosi pe cale internă, sub formă de infuzie (o cană/zi) şi/sau extern.

Ceaiul din flori de gălbenele se fierbe 30 de minute şi se toarnă apoi în cada cu apă. Pelinul este utilizat în tratarea vaginitelor sau dermatitelor locale sub formă de ceai, unguente, ovule sau de pudră. Pentru spălături vaginale, se pot folosi: ceaiul din conuri de hamei (care se fierbe 25 minute, apoi se toarnă în 1-2 litri de apă) şi ceaiul din frunze de nuc (4 linguri de frunze de nuc şi o cană cu apă).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite