Laptele şi legumele conţin coenzima Q10. Ce este această substanţă şi ce rol are ea în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Făcută celebră mai ales de reclamele de la TV, coenzima Q10 este un factor nutritiv care se găseşte în toate celulele vii. Ea este esenţială pentru că asigură energia necesară pentru realizarea eficientă a funcţiilor organismului.

În lipsa coenzimei Q10, pur şi simplu celulele noastre nu ar funcţiona, potrivit Noii biblii a vitaminelor, coordonată de farmacologul dr. Earl Mindell. Substanţa care poate fi sintetizată în organism, dar poate fi obţinută şi din alimente, este necesară celulelor pentru respiraţie.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul acestei coenzime scade, acest fapt putând fi asociat direct cu apariţia  a numeroase afecţiuni.

Obiceiurile alimentare necorespunzătoare, stresul şi infecţiile pot de asemenea să afecteze capacitatea organismului de a sintetiza coenzima Q10. Împărtăşind multe dintre proprietăţile antioxidante ale vitaminei E s-a demonstrat că această substanţă măreşte energia, ameliorează funcţionarea inimii, ajută la vindecarea afecţiunilor gingivale, şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar.

Coenzima Q10 se găseşte în carne, cereale, legume, ouă şi produse lactate. Cantitatea în care apare în aceste produse alimentare se reduce semnificativ cu timpul de stocare, depinde de procesare şi de metodele de preparare.

Ca supliment, farmacologul recomandă o capsulă de 30 de miligarme, de maximum trei ori pe zi. 

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite