10 lucruri incredibile despre spermă: spermatozoizii sunt harnici, însă unii se învârt în jurul cozii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spermatozoizii sunt foarte muncitori, însă unii şi foarte „ameţiţi“, ajung să se învârtă în jurul cozii FOTO Menshealth.de
Spermatozoizii sunt foarte muncitori, însă unii şi foarte „ameţiţi“, ajung să se învârtă în jurul cozii FOTO Menshealth.de

Informaţia înseamnă putere, spunea cineva. Însă, atunci când vine vorba de spermă, eşti convins că ştii totul? Sunt foarte multe de aflat despre această mică, dar importantă parte a anatomiei umane.

Publicaţia „Your Tango“ a întocmit o listă cu fapte mai puţin cunoscute despre spermă şi spermatozoizi care ne pot ajuta să înţelegem mai bine cum funcţionează corpul uman, dar fără a lăsa la o parte factorul „extraordinar“.

1. Nu toţi spermatozoizii au fost creaţi egali

Oricât de mult ne-ar plăcea să credem că toate milioanele de spermatozoizi sunt nişte „mormoloci“ perfecţi, de aceeaşi mărime şi cu aceleaşi capabilităţi, adevărul e că mulţi dintre ei sunt deformaţi. Unii au două „capete“, două „cozi“, cozi neterminate sau „capete“ care sunt prea pari, sau prea mici.

2. Spermatozoizii au mult de muncă

De fapt, nu toţi muncesc din greu, dar, dintre cei care pot „înota“ drept spre ovul, doar unul norocos (uneori mai mulţi) poate „săpa“ cu hărnicie pentru a-l fecunda.

3. Sperma conţine şi altele, nu doar spermatozoizi

Spermatozoizii sunt doar o parte din spermă. Lichidul seminal mai conţine fructoză şi enzime proteolitice (n.r. - care au capacitatea de a distruge proteinele), elemente care constituie modul de supravieţuire a spermatozoizilor şi conferă un mediu prin care aceştia pot „înota“.

4. Şanse mici de fecundare, şi totuşi se poate!

O ejaculare medie conţine 200 de milioane de spermatozoizi. Aşa că între ei există o competiţie acerbă!

5. Spermatozoizii pot acum să nu facă niciun efort pentru a fertiliza ovulul

Pentru o fertilizare naturală, spermatozoizii trebuie, într-adevăr, să „înoate“ şi să „sape“ în ovul pentru a-l fecunda. Însă, în cazul fertilizării „in vitro“, spermatozoizii sunt injectaţi direct în ovul, aşa că efortul lor este aproape minim.

6. Spermatozoizii nu ştiu mereu drumul corect

Doar jumătate din spermatozoizii dintr-o ejaculare ajung în preajma ovulului. Restul se învârt „în jurul cozii“.

7. Spermatozoizii au nevoie de răcoare

Pentru ca bărbatul să aibă spermă sănătoasă, testiculele trebuie să fie mai reci decât restul corpului. În medie, testiculele au cu 2-3 grade Celsius mai puţin decât restul organismului. Aceasta este una dintre cauze pentru care medicii recomandă „boxerii“ (chiloţii mai largi), mai ales atunci când vine vorba conceput bebeluşi.

8. Procesul de producţie diferă

Femeile se nasc cu toate ovulele de care vor avea nevoie (sau nu) în decursul unei vieţi. Însă bărbaţii produc constant spermatozoizi. Durează aproape două luni pentru ca un spermatozoid să se dezvolte complet.

9. Dieta influenţează sperma

O dietă bogată în fructe şi legume e sănătoasă şi pentru producţia de spermă, spermatozoizii fiind mai sănătoşi. Pe de altă parte, o dietă bogată în carne roşie, lactate, usturoi şi cafea va conferi o „aromă“ specială spermei.

10. Spermatozoizii sunt şi băieţei şi fetiţe

Există şi spermatozoizi „fete“ (X) şi „băieţi“ (Y). Spermatozoizii masculini tind să aibă o viteză mai mare, însă femelele sunt mult mai puternice, aşa că, în cazul lor, există un fel de egalitate între sexe.


Citeşte şi:

Cum te dă sperma de gol când crezi că partenera te înşală

În cazul în care ai impresia că partenera te înşală, sperma te poate trăda. Un sexolog susţine că până la 40% din spermatozoizii ejaculaţi sunt, de fapt, spermatozoizi „kamikaze“ sau „luptători“ programaţi să împiedice sperma altcuiva să fertilizeze ovulul partenerei.

Stresul poate afecta iremediabil calitatea spermei

Un nou studiu arată că stresul poate dăuna calităţii spermei în modpermanent, iar dezvoltarea creierului copilului va fi periclitată.

Peste 10 la sută dintre femei pot fi alergice la spermă

Un nou studiu relevă faptul că femeile pot fi alergice la spermă, iar în cazuri severe se poate ajunge şi la un şoc anafilactic.

5 factori care le fură bărbaţilor şansa de a fi taţi şi care pot fi eliminaţi

Lenjeria intimă şi pantalonii prea strâmţi, saunele dese şi utilizarea frecventă a laptopului, precum şi munca îndelungată la birou sunt printre principalele cauze ale reducerii semnificative a fertilităţii masculine în ultimii ani. Infertilitatea bărbaţilor este un adevărat fenomen al lumii moderne, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei Tatălui, marcată astăzi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite