Ce să nu mănânci dacă vrei să faci un copil: calitatea spermei este influenţată de carnea procesată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calitatea spermei unui bărbat este direct legată de capacitatea sa de a concepe un copil. Însă ştiinţa nu a găsit foarte multe soluţii pentru bărbaţii care încearcă să-şi îmbunătăţească calitatea spermei. Un nou studiu sugerează ca bărbaţii care speră să-şi întemeieze o familie ar trebui să fie foarte atenţi la ce mănâncă.

Carnea procesată este unul dintre alimentele care dăunează calităţii spermei, spun noile  cercetări realizate de o echipă a Universităţii Harvard, SUA. Studiul a implicat teste pe 156 de bărbaţi care au trebuit să completeze un chestionar privind obiceiurile alimentare, pe lângă analiza spermei, notează CNN.

Ce înseamnă o spermă de bună calitate? Cercetătorii au luat în considerare pentru asta patru factori importanţi. Concentraţia, motilitatea sau cât de repede se mişcă spermatozoizii. Mai contează şi forma spermatozoizilor, dar şi numărul lor (concentraţia spermatozoizilor înmulţit cu volumul spermei).

Pentru a studia relaţia dintre carnea procesată şi calitatea spermei, cercetătorii nu au ales un singur fel de carne procesată, aşa că rezultatele nu ne oferă un singur vinovat. Studiul nu ne informează dacă şunca este mai nocivă decât hamburgerii sau invers. Însă un aport mare de carne procesată în dieta zilnică influenţează negativ sperma, cauzând o scădere a numărului de spermatozoizi şi chiar dăunând formei lor.

Echipa de la Harvard a căutat doar asocieri şi nu cauze, aşa că nu se ştie exact de ce carnea procesată aduce schimbări spermei şi cum se întâmplă asta. Este posibil ca bărbaţii care mănâncă multă carne procesată, în diverse forme, să aibă o dietă nesănătoasă în general, lucru care să le afecteze calitatea spermei.

Totuşi, dacă o simplă modificare a dietei poate ajuta la îmbunătăţirea calităţii spermei, ar însemna o intervenţie foarte simplă cu rezultate bune pentru cuplurile care au probleme să conceapă un copil. Însă, nu trebuie să uităm că nu există o legătura clară stabilită între calitatea spermei şi posibilitatea conceperii unui copil. „Cele două au legătură, desigur, însă este nevoie de un singur spermatozoid pentru fecundare“, spune Myriam Afeiche, cercetător la Harvard.

„Trebuie să facem studii mai aprofundate, realizate pe un număr mai mare de oameni pentru a confirma rezultatele acestuia“, conchide Afeiche.


Citeşte şi:

Stresul poate afecta iremediabil calitatea spermei

Un nou studiu arată că stresul poate dăuna calităţii spermei în modpermanent, iar dezvoltarea creierului copilului va fi periclitată.

Peste 10 la sută dintre femei pot fi alergice la spermă

Un nou studiu relevă faptul că femeile pot fi alergice la spermă, iar în cazuri severe se poate ajunge şi la un şoc anafilactic.

5 factori care le fură bărbaţilor şansa de a fi taţi şi care pot fi eliminaţi

Lenjeria intimă şi pantalonii prea strâmţi, saunele dese şi utilizarea frecventă a laptopului, precum şi munca îndelungată la birou sunt printre principalele cauze ale reducerii semnificative a fertilităţii masculine în ultimii ani. Infertilitatea bărbaţilor este un adevărat fenomen al lumii moderne, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei Tatălui, marcată astăzi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite