5 factori care le fură bărbaţilor şansa de a fi taţi şi care pot fi eliminaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lenjeria intimă şi pantalonii prea strâmţi, saunele dese şi utilizarea frecventă a laptopului, precum şi munca îndelungată la birou sunt printre principalele cauze ale reducerii semnificative a fertilităţii masculine în ultimii ani. Infertilitatea bărbaţilor este un adevărat fenomen al lumii moderne, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei Tatălui, marcată astăzi.


În şase din zece cazuri de infertilitate în cuplu, cauza este, parţial sau total, infertilitatea masculină. Bărbaţii nu pot concepe din mai multe motive, de la probleme strict sexuale de tipul disfuncţiilor erectile, la un nivel redus de spermatozoizi (oligospermie – sub 20 de milioane la o ejaculare), motilitate redusă a celor existenţi (astenospermie) şi defecte morfologice ale spermatozoizilor (teratospermie). Există o varietate de cauze care ţin de structura organelor genitale, de anumite defecte anatomice, genetice sau hormonale, dar în ultimii ani, una dintre cauzele principale ale creşterii numărului cazurilor de infertilitate masculină este stilul de viaţă modern.

1. Supraîncălzirea testiculelor

Pentru a produce spermatozoizi sănătoşi şi capabili să fertilizeze ovule, temperatura de la nivelul organelor genitale nu trebuie să depăşescă 22 de grade Celsius. Totuşi, în anumite condiţii, această temperatură este depăşită, de exemplu în cazul băilor fierbinţi, al saunelor, al ţinerii pe braţe a laptopului timp îndelungat, dar şi în cazul folosirii lenjeriei intime strâmte şi din materiale prin care pielea nu „respiră“. De altfel, unii specialişti recomandă ca metodă contraceptivă pe termen lung folosirea unui slip foarte strâmt sau a pantalonilor strâmţi. Tot din cauză că duce la creşterea temperaturii în zona genitală, specialiştii recomandă evitarea statului prea mult timp pe scaun, fără pauze.

La 37 de grade Celsius, spermatogeneza este blocată, spun specialiştii andrologi, de aceea organele genitale masculine sunt situate în afara corpului, nu în interior, ca în cazul femeilor.

2. Consumul excesiv de alcool

O varietate de probleme în viaţa intimă pot apărea în urma consumului excesiv de alcool, de la disfuncţii erectile, la reducerea nivelului hormonului masculin testosteron şi la producerea unei cantităţi prea mici de spermă.

3. Fumatul

Bărbaţii care fumează produc un nivel de spermatozoizi decât cei care nu au acest viciu, potrivit oamenilor de ştiinţă din cadrul Clinicii Mayo din SUA. Şi fumatul pasiv poate avea un impact similar, au constatat specialiştii.

4. Anumite medicamente

Tratamentele hormonale cu testosteron, folosirea îndelungată a steroizilor, chimioterapia, anumite medicamentelor pentru tratarea infecţiilor cu ciuperci şi unele medicamente pentru ulcer pot scădea fertilitatea masculină.

5. Infecţiile sexuale dobândite în urma sexului neprotejat

Infecţiile repetate cu Chlamydia trachomatis şi cu gonococ (responsabil de gonoree) sunt asociate cel mai adesea cu infertilitatea masculină. Aceşti agenţi patogeni afectează căile spermatice şi le blochează. Şi papilomavirusul uman, care se manifestă prin negi genitali, poate afecta producerea şi calitatea spermei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite