De ce e bine să mâncăm migdale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migdalele sunt bune pentru slăbit, pentru controlarea nivelurilor colesterolului şi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare FOTO Shutterstock
Migdalele sunt bune pentru slăbit, pentru controlarea nivelurilor colesterolului şi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare FOTO Shutterstock

Migdalele nu s-au bucurat mereu de o imagine pozitivă, în special pentru că oamenii s-au speriat de conţinutul mare de grăsimi din ele. Însă, după cum ştim acum, nu toate grăsimile sunt rele, cele mononesaturate fiind chiar bune pentru sănătate. Se pare că migdalele şi-au obţinut, în sfârşit, locul fruntaş printre nucile sănătoase.

Conţinutul de grăsimi din migdale nu mai reprezintă o spaimă, ci chiar este o însuşire pozitivă a acestor tipuri de nuci. „Pe la mijlocul anilor '90, nucile în general şi migdalele în special erau considerate nesănătoase din cauză că aveau multe grăsimi. Însă este vorba de grăsimile «bune», nu de grăsimile «rele». Percepţia oamenilor s-a schimbat, acum înţelegem mult mai bine rolul bun al grăsimilor mononesaturate“, spune John Talbot, vicepreşedintele asociaţiei cultivatorilor de migdale din California, SUA.

Grăsimile „bune“, cum sunt cele mononesaturate, au efecte benefice asupra organismului, scăzând riscul bolilor de inimă şi îmbunătăţind nivelul colesterolului „bun“ (HDL – lipoproteine cu densitate mare). La polul opus, grăsimile „rele“ sunt, în special, acele de provenienţă animală şi care se regăsesc în alimentele procesate. Grăsimile „rele“ cresc nivelul colesterolului „rău“ (LDL – lipoproteine cu densitate mică) şi incidenţa bolilor cardiovasculare.

Migdalele au prins având în ultimii ani, multe ţări promovându-le drept „o gustare esenţială“. O campanie pentru sănătatea inimii realizată în China s-a concentrat pe ideea că migdalele „te fac tot timpul să te simţi bine“, iar mamele din India au primit mesajul că migdalele contribuie la succesul în viaţă al copiilor. În SUA, sloganul este „Crănţănitul care te menţine în joc“, adică această nucă te menţine activ din punct de vedere fizic, notează BBC.

Migdalele – o alegere sănătoasă

Însă nu doar marii producători se întrec să facă reclamă acestor minunate fructe. Cercetările independente susţin părerea generală că migdalele sunt o alegere sănătoasă într-o dietă.  Unul dintre studii a descoperit că atunci când migdalele sunt încorporate într-o dietă de slăbit, se pierde mai mult în greutate cu ajutorul lor. „Conţin o cantitate mare de fibre, sunt fructele cele mai bogate în proteine şi mulţi pacienţi sunt încântaţi de gustul, dar şi de procesul mestecării migdalelor – sunt crănţănitoare“, explică medicul dietetician Michelle Wien, din SUA.

image

Ce conţine o porţie de migdale

O porţie reprezintă 28-35 de grame de migdale sau 23 de sâmburi întregi şi conţine:

Calorii: 164

Grăsimi totale 14,1 grame (grăsimi saturate – 1 gram, grăsimi polinesaturate – 3,5 grame, grăsimi mononesaturate – 9 grame)

Colesterol: 0 miligrame

Sodiu: 0 miligrame

Potasiu: 200 miligrame

Carbohidraţi: 6 grame

Fibre: 3,5 grame

Zahăr: 1 gram

Proteine: 6 grame

Migdalele sunt eficiente şi în cazul glicemiei crescute. După 16 săptămâni, pentru oamenii care consumau între 45 şi 60 de grame de migdale pe zi, nivelul colesterolului „rău“ se îmbunătăţise. „Pentru că migdalele au un conţinut ridicat de grăsimi, consumul lor va reduce indicele glicemic al gustărilor“, explică dr. Wien.

Conţinutul caloric al migdalelor

„Dacă iei o gustare din fructe proaspete şi o combini cu ceva cu un indice glicemic scăzut, cum sunt migdalele, atunci vei minimiza creşterea glicemiei“, adaugă dr. Wien.

Însă consumatorii trebuie să aibă grijă că exagerarea consumului de migdale adaugă calorii într-o dietă. 28 de grame de migdale (aproximativ 23 de migdale) conţin 160 de calorii. Cercetătorii ne sfătuiesc să savurăm câte o migdală, nu să le mâncăm pe toate o dată. Chiar unul dintre studii a ajuns la concluzia că o singură migdală trebuie mestecată de 25-40 de ori pentru a optimiza factorul de saţietate conferit de acest fruct.

   


Citeşte şi:

Ce nu ştiai despre migdale: întăresc sistemul imunitar şi ajută la slăbit

Migdalele sunt un lucru necesar dietei tale, mai ales că te ajută să scapi de kilogramele în plus şi să ţii la distanţă bolile de inimă şi chiar cancerul. Aceşti sâmburi sunt plini de beneficii asupra sănătăţii, fiind introduşi chiar pe lista celor mai sănătoase alimente.

De ce trebuie consumate nucile, alunele şi migdalele în timpul sarcinii

Până de curând se credea că gravidele ar trebui să excludă din dietă oleaginoasele de genul nucilor sau alunelor pentru că sunt alimente cu potenţial alergen. Conform unui studiu recent, femeile care consumă astfel de produse pe timpul lunilor de sarcină ar putea să le facă un bine copiilor lor

Nucile ne ajută să trăim mai mult. Câte ar trebui să mâncăm zilnic

Persoanele care includ zilnic în dietă nucile, alunele sau migdalele au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, de diabet şi de cancer, arată un nou studiu.

Beneficiile migdalelor pentru cei care vor să slăbească

Persoanele care mănâncă aproximativ 40 de grame de migdale pe zi, echivalentul a 250 de calorii, nu vor lua în greutate, iar pofta lor de mâncare va fi diminuată, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători americani.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite