VIDEO Ar trebui sau nu exclusă carnea din alimentaţie?
0Fast- food-uri la fiecare colţ de stradă, mâncare bogată în grăsimi şi obiceiuri alimentare greşite. Simona Tivadar, medic diabetolog a vorbit la Adevărul Live despre alimentaţia sănătoasă, dietele populare, regimuri de detoxifiere şi cum este bine să mâncăm să ne păstrăm sănătoşi şi plini de energie.
Cât de necesare sunt purificatoarele şi detoxifierile?
Dacă din muntele de celule, puţine sunt umane, restul sunt bacterii. Colonul nu e murdar. Sunt lucruri fiziologice, omul nu trebuie să-şi creeze false vinovăţii ale gazelor, ale constipaţiilor.
Detoxifierile şi clismele nu sunt necesare, pot fi chiar nocive, avertizează medicul Simona Tivadar. Detox-urile care constau în cure cu foarte puţine calorii pe zi se soldează cu consecinţe grave asupra organismului, chiar cu stop cardiac. Îi sfătuiesc pe oameni să fie foarte atenţi la metodele de detoxifiere pe care le aleg.
Cunosc o singură persoană care a apelat la astfel de detoxuri corect, pentru care s-a pregătit mai bine de o lună înainte, excluzând zahăr, făinuri etc. A ajuns să nu mai mănânce proteine animale o săptămână înainte, după care a făcut detoxul cu sucuri verzi. Apoi a revenit la normal. Acum mănâncă foarte corect.
Încercaţi să faceţi o trecere treptată, iar dacă vi se pare că o dietă e departe de ce mânca bunica dumneavoastră, atunci refuzaţi-o, recomandă medicul Simona Tivadar.
„Este evident că sănătatea populaţiei este la pământ, oamenii îşi caută soluţii ei singuri. Sunt îngrozită de numărul de bloguri anonime sau scrise de persoane care recunosc din start că nu au studii de nutriţie, dar consideră că tocmai ăsta este avantajul lor“, spune medicul.
„Eu cunosc o vedetă vegană care arată foarte bine, însă dacă o vezi face to face, în carne şi oase, te îngrozeşte. Are culoarea unui cartof învechit în pivniţă, o piele îmbătrânită“, completează specialista. Aşadar, ar trebui să ne alegem foarte bine modelele, televizorul şi revistele nu sunt cea mai fidelă imagine a modelelor respective. Oamenii trebuie să verifice puţin mai mult.
Un centru de cercetare de la Leipzig a analizat matricea osoasă a tuturor rămăşiţelor umane găsite de-a lungul timpului şi au constatat că în istoria omenirii nu au existat vegetarieni. Aşadar, trebuie să ne alegem cu foarte mare atenţie regimurile alimentare.
Ce mănâncă maratonistul Andrei Roşu dimineaţa
Alternativă a micului dejun cu pâine, margarină şi mezeluri. Se numeşte micul dejun al leneşului şi se face foarte rapid:
- lapte de soia, lapte de orez, de vacă sau de capră
- seminţe de in măcinate
- nuci
- pecan
- afine
- coacăze
- goji
- prune uscate
- germeni de grâu
- caise
- merişor
- susan
- sâmburi de migdale cruze
- muguri de pin
- o banană cât mai verde
Se pune în blender câte o lingură din toate, se dau la blender 30 de secunde.
„Observ că Andrei Roşu nu are muşchii foarte bine conturaţi deşi, evident, face mult sport şi a câştigat maratoane. Asta pentru că aduce prin alimentaţie prea puţină proteină animală“, comentează medicul Simona Tivadar. MIcul dejun cu atât de multă glucoză nu ar putea fi consumat cu dinţii, dar e simplu să-l bei... Acesta este un abuz de glucoză şi de lipide, subliniază specialista.
Într-un maraton se consumă cam 3.500 de calorii, adică super puţin. Organismul uman este foarte parcimonios cu energia, potrivit medicului Simona Tivadar (foto dreapta).
De când existăm pe planetă ne-am învăţat să identificăm rapid glucoza în orice. Noi aveam la îndemână vânatul şi peştele, dar tot cu glucoză şi oxigen funcţionăm şi a trebuit să ne găsim sursele de glucoză. Acum la fel funcţionăm, doar că suntem bombardaţi cu glucoză. Glucoză plus lipide creează o mică bombă calorică, deci în creierul meu este combinaţia perfectă. Ciocolata şi îngheţata sunt considerate irezistibile tocmai fiindcă mintea noastră le percepe ca ideale.
Este adevărat că trebuie exclusă carnea din dieta bolnavilor de cancer?
„Am o prietenă care are fetiţa în clasa a XII-a şi, fiind depistată cu cancer de sân, a căutat diverse alternative fără să ne spună, în loc să meargă la tratament la medic. Avea indicaţie de chimio- sau radioterapie şi apoi excizie chirurgicală. Timp de 6-7 luni a mâncat numai grâu încolţit, usturoi şi mere. Dietă primită de la un doctor... Iniţial s-a redus focarul inflamator din jurul tumorii, apoi tumora a crescut. Era aproape exulgerată la piele. Avea anemie extrem de severă din cauza acestui fel de a mânca. A trebuit transfuzată, după care s-a făcut chimio- şi radioterapie şi abia la un an de la depistarea tumorii mari s-a putut extirpa tumoarea.
Steve Jobs a murit de cancer pancreatic. Era vegan. Pavaroti a murit de cancer pancreatic după ce a mers la cel mai „bun“ centru de detox“, răspunde medicul diabetolog.
Ştiţi care este întrebarea la care oamenii răspund cel mai greu? Ce mănâncă de obicei de dimineaţa până seara. Oamenii sunt atât de haotici în felul lor de a mânca, încât trebuie să-i aduci la regulile naturale cu care funcţionează organismul. Nu-i destul să te laşi păcălit de curele cu verzituri şi altele, spune medicul.
Grasul slab sau slabul gras
Din 1997 am avut un monitor care analiza compoziţia organismului. Poate fi grasul slab sau slabul gras. Kilogramele nu contează, ci compoziţia organismului. Contează aparenţa de svelt, să ai conturaţi muşchii mici.
Indicele de masă corporală este depăşit. Am avut fetiţă anorexică de 36 de kilograme şi 37% masă grasă. Pentru că, indiferent de cura de slăbire, prima oară se consumă masa musculară. Aici intervine importanţa proteinei în cura de slăbire. Succesul curelor proteice stă tocmai în faptul că nu lasă muşchii să slăbească.
Aşa funcţionează organismul uman, explică medicul diabetolog. În final începi să topeşti grăsimea. Când ne îngrăşăm, ne îngrăşăm altfel: mai întâi punem grăsime, apoi consolidăm muşchii şi oasele.
Am auzit în urmă cu 2-3 săptămâni la o emisiune la care era invitată o doamnă dermatolog care spunea că remarcă la persoanele vegetariene şi vegane calitatea foarte proastă a pielii, spune dr. Simona Tivadar.
Dietele proteice se dau oamenilor care mănâncă, de exemplu, o dată mult seara. Ele sunt interzise ca stil de viaţă pe termen lung. De aceea bietul Dukan nu mai are drept de liberă practică.
Inima e un muşchi. Dacă mănânci numai iarbă şi floricele, trebuie să ai în vedere că în următorii şapte ani vei avea probleme cu inima.