Kelemen Hunor i-a cerut sprijinul lui Viktor Orban în procesul de aderare la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a informat că i-a cerut premierului maghiar, Viktor Orban, să sprijine România în procesul de aderare la Schengen și la OCDE. 

Kelemen Hunor și premierul Ungariei într-o conferință de presă comună FOTO Arhivă / Inquam Photos
Kelemen Hunor și premierul Ungariei într-o conferință de presă comună FOTO Arhivă / Inquam Photos

Conferinţa Permanentă Maghiară (MÁÉRT) a fost un bun prilej de a face un schimb de opinii cu Viktor Orbán pe teme care privesc comunitatea maghiară din România. De exemplu, am convenit asupra unei creşteri semnificative a fondurilor pentru educaţie”, a transmis vicepremierul Kelemen Hunor pe Facebook. 

Vicepremierul a precizat că i-a cerut prim-ministrului Ungariei să sprijine România în procesul de aderare la Schengen, arătând importanța aderării pentru comunitatea maghiară, dar și pentru relaţiile economice bilaterale dintre România și Ungaria.

De asemenea, liderul UDMR i-a cerut premierului maghiar să susţină aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Contăm pe sprijinul Guvernului Ungariei și în această privință”, a mai menționat Kelemen Hunor.

Relaţiile bilaterale româno-ungare s-au îmbunătăţit semnificativ în ultima perioadă, iar atât Viktor Orbán cât şi eu sperăm că le vom putea consolida şi mai mult în viitor”, a mai transmis Kelemen Hunor.

Viktor Orban, discurs rasist pe teritoriul României 

Premierul Ungariei a avut săptămâna trecută și o întâlnire cu șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, care „a abordat și chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari și a declarațiilor publice neadecvate transmise de către aceștia, în acele contexte, reiterând mesajele transmise omologului său ungar la consultările de astăzi.  

Unul dintre oficialii maghiari de rang înalt care au făcut declaraţii controversate în România a fost chiar premierul maghiar. Aflat în România, în iulie, la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat UE şi a avut un discurs rasist, care a provocat indignarea oficialilor occidentali, poziționându-se împotriva „amestecului” de rase europene și non-europene. 

Deputatul PNL Alexandru Muraru a depus în luna august o plângere la Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis însă că premierul ungar nu poate fi sancționat în România pentru declarațiile rasiste făcute în această vară la Băile Tușnad.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite