VIDEO Tahiti - Nigeria 1-6: inocenţa în fotbal n-a murit. Meciul echipei care a pierdut punctele, dar a câştigat respect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tahiti, cu o populaţie de 170.000 de oameni, a venit la Cupa Confederaţiilor şi a jucat cu un curaj admirabil. În niciun moment, nu s-a baricadat în apărare, a atacat cu orice ocazie, şi a făcut o reclamă extraordinară fotbalului curat.

Ce înseamnă Tahiti în fotbalul mondial? Iată câteva repere:

*Campioana Oceaniei ocupă locul 131 în lume (Nigeria e pe 31).

*Uneori, de-a lungul unui an calendaristic, echipa nu joacă niciun meci.

*În pregătirea Cupei Confederaţiilor, a jucat două amicale: 0-7 cu naţionala U-20 a statului Chile şi 0-1 cu un club din liga a doua din Brazilia.

*Lotul actual e format din 21 de fotbalişti amatori şi un singur profesionist, Vahiura (33 de ani), legitimat la Panathinaikos.

*La ultimul meci disputat acasă, campioana Oceaniei a jucat în faţa a 500 de spectatori.

Luni seară, la Belo Horizonte, au fost aproape 30.000 de oameni în tribune, iar, în afară de nigerieni, cu siguranţă, toţi i-au susţinut pe elevii lui Eddy Etaeta. Fiecare pasă bună, fiecare intrare a celor din Tahiti în careul african, fiecare corner bătut de aceştia (au avut două) a ridicat tribunele în picioare.

Chiar dacă, în fotbalul modern, orice echipă mică se bagă cu tot efectivul în jumătatea proprie, fiind preocupată doar să distrugă, Tahiti n-a recurs, în niciun moment, la antijoc. În faţa campioanei Africii, Tahiti a fost trădată de ghinion şi de naivitate.

Primul gol a venit după ce un balon respins, care ar fi ajuns la un alt fotbalist al celor de la Tahiti, a fost deviat de arbitru spre Echiejile al cărui şut a fost deviat în poartă (5). Următoarele două goluri au venit după greşeli copilăreşti. Tabela arăta 3-0 după 26 de minute şi existau temeri că vom asista la un scor de baschet, la pauză!

Momentul serii: gol Tahiti!

Nu numai că nu s-a făcut 4-0 pentru Nigeria, ci următorul gol a căzut în poarta lui Enyeama! Jonathan Tehau a punctat cu capul, după un corner (54), aducând, cu siguranţă, cel mai frumos moment din istoria fotbalului din Tahiti.

Până la final, africanii au mai punctat de trei ori şi au avut şi un gol anulat pentru un ofsaid inexistent. Dacă n-ar fi ratat cu o generozitate incredibilă scorul ar fi trebuit să fie 10-1. Sau 10-2, având în vedere că acelaşi Tehau a irosit şi el o ocazie monumentală pe final.

S-a terminat 6-1, iar Tahiti a părăsit terenul în aplauzele publicului. 

Urmează Tahiti - Spania!

Următorul meci din grupa B programează, cu siguranţă, cel mai dezechilibrat duel din istoria Cupei Confederaţiilor. Campioana Oceaniei va întâlni dubla campioană a Europei şi campioana lumii, Spania (joi, ora 22.00).

VEZI GOLURILE MECIULUI TAHITI - NIGERIA  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite