Senzaţional! Aur pentru Cătălina Ponor şi bronz pentru Larisa Iordache la bârnă, la Campionatele Europene de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gimnasta Cătălina Ponor a câştigat, duminică, medalia de aur, iar Larisa Iordache a obţinut bronzul în finală la bârna de la Campionatele Europene individuale de la Cluj-Napoca.

Larisa Iordache a intrat a treia în finala de la bârnă şi a fost notată cu 13.966, iar Cătălina Ponor a intrat a şasea, fiind notată cu cea mai mare notă din concurs, 14.566.

La aproape 30 de ani, Ponor a cucerit la bârnă medalia de aur, cea mai înaltă distincţie la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, iar Larisa Iordache (20 de ani) a fost medaliată cu bronz. Medalia de argint i-a revenit sportivei olandeze Eythora Thorsdottir (14.066). 

Cătălina Ponor a fost iniţial calificată şi la sol, dar a ratat ultimul act după declasarea notei, în absenţa unui element obligatoriu în exerciţiu.

 Exerciţiul cu care Cătălina Ponor a câştigat aurul 

Gimnasta Cătălina Ponor a declarat, referindu-se la distincţia primită, că nici nu poate să vorbească de emoţie, în timp ce Larisa Iordache s-a arătat ”puţin dezamăgită” de evoluţia sa.

”A fost bine, un pic de emoţie, dar am trecut peste. Emoţiile au fost constructive şi asta mi-a adus medalia de azi, nici nu mai pot să vorbesc. Încă mai îmi tremură mâinile, pentru că am muncit foarte mult, mi-am dorit medalia din tot sufletul, mi-am dorit să mai cânte încă o dată imnul pentru noi românii. Mă bucur că am reuşit, iar medalia de azi intră la acele medalii speciale, între cele de la Atena. Dedic medalia tuturor românilor, în special părinţilor mei. Cu siguranţă voi merge mai departe. Când veţi auzi din gura mea că mă retrag, atunci mă voi retrage. Nu am spus şi nici nu o voi spune. Despre Tokyo... să o luăm pas cu pas, am trecut de aceste Europene, le-am aşteptat cu mult drag, şi vin Mondialale. Bucuria atât a fost, cât am fost pe podium, dar acum trebuie să ne întoarcem la muncă. Azi au fost emoţii constructive, pe care le-am mai avut în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, pentru că atunci mă duceam cu <nesimţire>, cum se spune, fără să bag în seamă ce e în concurs, mă bucur că am reuşit ca atunci”, a declarat Cătălina Ponor.

Gimnasta, care a primit medalia de aur chiar de la Nadia Comăneci, a adunat opt astfel de medalii la Europene – cinci la bârnă (2004, 2005, 2006, 2012, 2017), două cu echipa (2004, 2012) şi una la sol (2004).

Larisa Iordache, în finala la bârnă

Larisa Iordache, revenită într-o mare competiţie după o perioadă îndelungată de accidetări, a spus că e fericită pentru că a urcat pe podium, dar şi ”puţin dezamăgită” de greşeala de la coborârea de pe bârnă.

”Doar medalia de bronz, azi. Mă bucur că am ajuns pe podium la Europene, având în vedere toate cele întâmplate în ultimele două luni, cu doar o lună de pregătire, dar am pierdut fix pe greşeala mea şi nu mi-o pot ierta. Sunt într-un fel dezamăgită de mine, puteam să fac o coborâre foarte bună de pe bârnă şi eram foarte sus. Finala a fost bună, ne-au ajutat mult oamenii din sală, au fost deschişi din prima clipă, a fost pentru prima dată în viaţa mea când am trăit o astfel de atmosferă. Pentru noi a fost <waw>. E un nou început pentru mine şi sper să fie cât mai bine, să fiu sănătoasă. Le mulţumesc antrenorilor mei, soţii Moldovan, mi-au fost alături în fiecare clipă. Larisa merge mai departe. Sper ca atunci când ajung la Mondiale să fiu în forma care îmi place”, a declarat Larisa Iordache.

Ea a obţinut a 12-a medalie europeană din carieră, având cinci medalii de aur până în prezent: cu echipa (2012, 2014), la sol (2012, 2014), bârnă (2013).

Tot duminică, în prima finală a zilei, Marian Drăgulescu a câştigat medalia de argint la sărituri (14.733), aurul revenind rusului Artur Dalaloian (14.933), iar bronzul lui Oleg Verniaiev (Ucraina, 14.649). La competiţia de la Cluj-Napoca participă 274 de gimnaşti din 37 de ţări (168 gimnaşti şi 106 gimnaste), alături de aproape 450 de antrenori, medici, arbitri, oficiali.

Europenele au revenit în România la exact 60 de ani de la prima ediţie a competiţiei feminine, care s-a desfăşurat la Sala Floreasca, iar pe atunci se numea Cupa Europei.

La ultima ediţie a Campionatelor Europene individuale, în 2015 (Montpellier), gimnaştii români au cucerit două medalii: Marius Berbecar – argint la paralele şi Andreea Munteanu – aur la bârnă.

Campionatele Europene din 2018, care vor avea şi probă pe echipe, vor avea loc la Glasgow. De asemenea, UEG a anunţat, duminică, faptul că următoarea ediţie a competiţiei individuale, la fel ca şi cea de acum, de la Cluj, se va desfăşura în Polonia, la Szczecin.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite