Rasismul în România: ce incidente similare au precedat scandalul de la Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Allison Pineau, handbalista franceză de la HCM Baia Mare, a fost victima atacurilor rasiste la Zalău, suporterii echipei gazdă imitând sunetele de maimuţă.

În Liga Naţională de handbal feminin, HC Zalău a pierdut meciul de acasă cu HCM Baia Mare, scor 26-36. Suporterii gazdelor au recurs la cele mai rudimentare arme pentru a o scoate din joc pe Allison Pineau, cea mai bună handbalistă a băimărencelor. Fani aflaţi în sectorul rezervat galeriei Zalăului au imitat sunetele maimuţelor şi au făcut tot posibilul să o enerveze pe Pineau.
Manifestările grobiene ale fanilor şi-au atins ţinta, pentru că Pineau nu a mai suportat ostilitatea acestora şi a fost eliminată de pe teren în repriza a doua. Nu înainte de a trece pe la masa oficialilor şi a le deschide urechile în legătură cu ce se întâmplă din tribune. Observatorul Bogdan Anton, din Iaşi, nu a luat nicio măsură, iar explicaţia lui postmeci a fost că nu a înţeles ce i-a spus Pineau pentru că el nu ştie limba engleză. Mai mult decât atât, Anton i-a transmis lui Pineau să-şi vadă de joc şi să se calmeze, pentru că riscă să fie eliminată, ceea ce s-a şi întâmplat într-un final.
Galeria Zalăului a continuat “recitalul” barbar la finalul meciului, când jucătoarele de la Baia Mare au rămas pe teren pentru câteva exerciţii de recuperare. De data aceasta, ţinta suporterilor a fost Alexandra Do Nascimento, handbalistă originară din Brazilia.

Alte cazuri similare în România
@ La finalul partidei Concordia Chiajna - Rapid (scor 0-0), disputată la 3 octombrie 2014, în Liga I, suporterul rapidist Constantin Nicuşor Iacob a aruncat o coajă de banană în direcţia atacantului Concordiei Chiajna, Wellington Carlos da Silva. Acesta a luat coaja de banană şi i-a înmânat-o observatorului întâlnirii. Wellington a informat arbitrul şi în timpul meciului că fanii rapidişti au avut scandări cu tentă rasistă la adresa sa. Fotbalistul brazilian a izbucnit, ulterior, în lacrimi la vestiare.
@ Zié Diabaté, fostul fotbalist de la Dinamo, a dezvăluit la rândul său, într-un interviu acordat anul trecut: „Am auzit constant din tribune strigăte care imitau maimuţele! În România, oamenii nu-i iubesc pe negri! Dar am încercat să nu mă gândesc la asta şi să-mi văd doar de muncă”.
@ În noiembrie 2011, patronul Astrei Giurgiu, Ioan Niculae, îl jignea pe Chigozie Udoji, fotbalist la propria sa echipă: „Udoji ăsta fusese scos din echipă, nu ştiu cum a apărut iar. Ăsta nu ştie să joace fotbal nici în curtea şcolii. În loc să îl bage pe Tigoianu, Selymeş bagă maimuţa asta. Oamenii nu vin la stadion pentru că nu au ce să vadă”.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite