Portretul celui mai bogat sportiv din lume. Averea lui Ion Ţiriac este dublă faţă de cea a lui Michael Jordan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te-ar întreba cineva cine este cel mai avut sportiv din lume, poate te-ai gândi la Michael Jordan, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Tiger Woods sau la alte nume cu rezonanţă din domeniu. Puţin probabil ca răspunsul să facă referire la un român - şi, de altfel, să fie varianta corectă.

Ion Ţiriac este lider în topul celor mai bogaţi sportivi la nivel global, iar portalul celebritynetworth.com a „ţesut“ un mtaerial pe tema aceasta.

„Ai auzit vreodată de el? Cei mai mulţi americani probabil ar suci din cap în semn că nu, dar îţi garantez că dacă eşti din Estul Europei sau te numeri printre fanii tenisului profesionist al anilor 1970-1980, numele îţi va fi foarte familiar“, începe articolul invocat. Pe lângă conturarea carierei sportive, sursa citată acordă o importanţă deosebită perioadei care a urmat după încheierea tangenţelor cu tenisul din postura de jucător.

Reţeta pentru o afacere la nivel european

„Avea bani, experienţă, faimă, relaţii, aşa că a bătut fierul cât a fost cald. Ion Ţiriac a ştiut că vor apărea multe oportunităţi pentru a se impune în capitalism, într-o ţară comunistă, aşa cum era România. Şi ce e mai capitalist decât a deschide o bancă? În 1990 a fondat Banca Ţiriac, după numele său, care a fost prima bancă privată în România post-comunistă. După, s-a avântat în afaceri auto, aeriene şi asigurări. Lista celor mai notabile realizări include Stejarii Country Club, un complex rezidenţial şi un muzeu în care se găsesc peste 100 de maşini rare din colecţia lui personală. (...) Banca Ţiriac s-a schimbat pe parcursul anilor, pentru a deveni ceea ce e astăzi, UniCredit Ţiriac Bank, adică una dintre cele mai mari bănci din România, cu 8.000 de reprezentanţe în 17 ţări europene, Ion deţinând 45% din acţiuni“. 

Avere modestă ca sportiv, „explozie“ ca afacerist

„Nu a făcut niciodată mai mult decât câteva milioane de dolari ca sportiv, dar în doar câţiva ani de afaceri a acumulat peste 100 de milioane de dolari. În 2000, averea sa era estimată la 500 de milioane de dolari, în 2005 la 900 de milioane, în 2007 la un miliard de dolari. În 2013, Ion a fost inclus în International Tennis Hall of Fame. 

După declaraţiile personale, averea sa atinge două miliarde de dolari, fiind cel mai bogat om din România. Este primul miliardar din ţară şi cel mai avut sportiv din lume. Averea lui Ion Ţiriac este exact dublă faţă de cea a lui Michael Jordan. Aşa că iată, data viitoare când cineva te va întreba cine-i cel mai bogat atlet din lume, vei şti răspunsul corect“.

Ion Ţiriac a primit titlul de Doctor Honoris Causa: "Dacă aş avea mai mult păr, mi s-ar ridica de emoţie"

Naţionalitatea, o povară pentru Halep: „Va câştiga mult mai puţini bani decât alte jucătoare de top, fiindcă e româncă“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite