Pe PRafa l-a bătut vântul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Speranţele lui Rafa Nadal de-a câştiga cel de-al 15-lea mare titlu al carierei la Melbourne s-au făcut prafa” FOTO Getty Images
„Speranţele lui Rafa Nadal de-a câştiga cel de-al 15-lea mare titlu al carierei la Melbourne s-au făcut prafa” FOTO Getty Images

Mda, trebuie să recunosc cu obidă că singura şansă să-mi înec amarul este hazul de necaz. Rafa-Prafa a fost zdrobit de Tomas Berdych în sferturile Open-ului Australian într-una dintre cele mai palide evoluţii ale spaniolului din câte mi-a fost dat să văd până acum.

În primele două seturi, i-a bătut vântul prin buzunare: serviciu slab, duble greşeli, insuficient de mobil, lipsit de agresivitate, multe erori de diletant. În setul al treilea, a jucat ceva mai bine şi a căutat cu disperare să intre în starea de stăpânire deplină a nervilor şi de preluare a controlului partidei. Şi a tot căutat cheia de acces în acea dispoziţie psihică şi mentală în fel şi chip, ba prin unele (puţine, e drept) promiţătoare reuşite de excepţie, ba prin auto-încurajările repetate şi vamos-ul scrâşnit în pumnul strâns. El ştia foarte bine că avea o nevoie vitală de acea stare şi mai ştia că victoria în setul trei îi putea aduce forţa de propulsie pentru câştigarea meciului. Atitudinea tipic nadaliană de încredere, dârzenie şi concentrare n-a fost însă de găsit.

Văzându-l, mi-am amintit că o căuta insistent şi în meciul anterior, cu Kevin Andersen. La capătul unui prim set echilibrat şi cam mediocru, fără nici o rupere de ritm din nici o parte, Rafa se vedea atunci condus pe propriul serviciu cu 40-0, trei mingi de break pentru Kevin, trei imense riscuri pentru spaniol de a pierde game-ul şi de a se preda apoi drept carne de servă în final de set. Când spaniolul îşi pregătea serviciul la 0-40, şi jucătorii şi spectatorii păreau să împărtăşească convingerea că da, ăsta e momentul adevărului, de separare a apelor ca printre ele să defileze triumfător patronul primului set. Graţie unui serviciu îngrijit şi bine plasat şi unui bun control al emoţiilor, Nadal a reuşit să revină: 15, 30, 40, încă o minge de break salvată şi-apoi, vamos!, 6-5. Acela a fost momentul descătuşării şi startul paradei de defilare înspre sferturile de finală, fără emoţii şi fără ezitări.

Sfert de finală în care însă n-a reuşit în nici o clipă să se înstăpânească şi să preia controlul jocului. Singurele secvenţe în care mi s-a părut că Rafa n-a fost Prafa au fost cele derulate în game-ul de după 4-4 în setul al treilea, când Rafa-Rafa a jucat formidabil, dar a ratat copilăreşte cele două şanse de break avute. Au fost momentele în care crainicul turc al Eurosportului de la Stanbul s-a aprins balcaniceşte, în speranţa că meciul se va prelungi cât să fie şi el recompensat pentru muncă peste program. Până atunci însă, în acord cu sensul jocului, analiza turcului se învârtise, pare-se, precum o cadână, în jurul baştanului Berdich (joc impecabil, chapeau bas!, recunosc). 

Am fost fascinat şi de stilul comentariului, dar şi de faux-amis-urile limbii turce. De exemplu când, la reuşitele şi aşii lui Berdich din primul set, crainicul a început să exclame “çok- çok”, “cioc-cioc”, primul gând care mi-a venit în minte a fost că bombardierul adversar al lui Rafa, păsărilă de doi metri, loveşte percutant ca o ciocănitoare, iar exclamaţiile admirative ale crainicilor de pe Bosfor erau noi confirmări ale rudeniei lingvistice româno-turce. Cumva, Păsărilă-cioc-cioc loveşte din nou. Aveam ulterior să aflu, dezamăgit, că exclamaţia în cauză înseamnă, în fapt, “foarte-foarte”. Aşadar, Thomas-çok-cioc, Rafa-yok-ioc.

Prin urmare, speranţele lui Rafa de-a câştiga cel de-al 15-lea mare titlu al carierei la Melbourne s-au făcut prafa. Speranţe-praf pe care le-a luat vântul o dată cu sticluţa-amuletă de la piciorul băncii de odihnă în ultimele minute ale meciului anterior şi laolaltă cu atitudinea nadaliană de calm, forţă şi concentrare pe care a tot căutat-o, dar azi ea s-a dus în văzduh. Speranţele, sticluţa-amuletă şi atitudinea, toate dansând bezmetic în mijlocul tornadei, bucuroase însă că vor păcăli ciclonul şi că se vor întoarce.

Iar suporterii marelui Rafa ştiu bine că ele vor reveni, că sezonul ploios tre’ să se termine curând şi că soarele va apărea iarăşi pe strada lor. Soarele al 15-lea dintre cei 18 sori ai constelaţiei lui Rafael Nadal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite