Liga a doua sau „liga haosului”! Nu se ştiu echipele cu drept de promovare, Craiova e „în ceaţă”, iar în seria Rapidului există temeri mari că se fac jocuri de culise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Sandu i-a pasat lui Răzvan Burleanu un „cartof fierbinte”: confuzia „birocratică” din Liga a doua. 3 echipe din Seria I nu vor să promoveze, iar 4 formaţii din Seria a II-a, printre care şi CSU Craiova, nu au dreptul de a urca în primul eşalon.

Căile promovării sunt mai încurcate ca niciodată, cu o etapă înainte de încheierea sezonului normal din Liga a doua. După finalul rundei de sâmbătă, e programat un play-off între primele 6 echipe din fiecare serie, play-off în care fiecare formaţie porneşte cu punctele acumulate în meciurile directe dintre cluburile respective. De aici începe nebunia.
Seria I: 3 au declarat forfait
Iaşi, Rapid, Slobozia, Clinceni, Berceni şi Bacău (dacă nu se încurcă în ultima etapă) sunt formaţiile din seria I care ar trebui să-şi dispute cele două locuri care duc în Liga I. Doar că trei dintre ele, Slobozia, Berceni şi Bacău, nu şi-au depus dosarul de licenţiere pentru prima divizie. Ce se întâmplă cu ele? Temerea lui Viorel Moldovan, antrenorul Rapidului, este că aceste echipe vor avea un rol de arbitru în play-off, urmând să joace pe bune sau s-o lase mai moale, în funcţie de interese. „DNA-ul să fie cu ochii pe aceste meciuri”, a atras atenţia Moldo-gol. Marius Lăcătuş, antrenorul Iaşiului, a cerut ca aceste echipe nici măcar să nu fie primite în play-off, urmând ca Rapidul, Iaşiul şi Clinceniul să se lupte pentru cele două locuri promovabile.
Federaţia trebuie să specifice clar dacă cele trei echipe pot să joace în play-off şi ce se întâmplă dacă pe teren îşi câştigă dreptul de a promova o echipă care nu şi-a depus dosarul de licenţiere.
 

Seria a II-a: Craiolguţa, în mare pericol
Din Seria a II-a, CSU Craiova, Vâlcea, Metalul Reşiţa, Olt Slatina şi ASA Tg. Mureş (care stă în ultima etapă)  sunt 99 % sigure de locul de play-off, în vreme ce Olimpia Satu Mare şi Gloria Bistriţa îşi vor disputa sâmbătă ultima poziţie. Toate bune şi frumoase, doar că CSU Craiova, CSM Râmnicu Vâlcea, Metalul Reşiţa şi ASA Tg. Mureş nu ar avea dreptul să promoveze, dacă se respectă regulamentul ad literam.
Conform statutului FRF, echipele care urmăresc accederea într-un eşalon superior nu au voie să-şi schimbe denumirea, sediul social sau forma juridică. Or, Metalul Reşiţa e fosta CSM Râmnicu Vâlcea, Vâlcea e defuncta Damila Măciuca, iar ASA Tg. Mureş a început anul cu numele FCM Târgu Mureş. În situaţia cea mai ingrată este Craiova Olguţei, care, fiind o echipă nou înfiinţată, ar trebui să stea trei ani în eşaloanele inferioare până la a primi „verde” pentru Liga I. Pe de altă parte, dacă ţinem cont de „spiritul jocului”, e de preferat să promoveze o echipă cu posibilităţi financiare şi care poate produce o emulaţie, în dauna uneia fără bani şi fără suporteri.
Până la începerea play-off-ului, Federaţia trebuie să spună exact care e situaţia Craiovei şi a celorlalte trei echipe care şi-au schimbat sediul şi denumirea.
Respectând statutul FRF, CSU Craiova nu are dreptul de a promova", spune Răzvan Burleanu, preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. 

Seria I
Clasament
1.CSMS Iaşi 46
2. Rapid 41
3. Unirea Slobozia 41
4. FC Clinceni 37
5. ACS Berceni 33
6. SC Bacău 26
7. Gloria Buzău 25
8. Târlungeni 24
9. CF Brăila 23
10. Rapid CFR Suceava 19
11. Farul 18
12. Dunărea Galaţi 14
Ultima etapă, sâmbătă, ora 11.00
Dunărea Galaţi - Rapid, ACS Berceni – Farul, Gloria Buzău – CSMS Iaşi, Târlungeni – Clinceni, Bacău – Brăila (TVR 3)

Clasament play-off
1.CSMS Iaşi 19
2. Unirea Slobozia 19
3. Clinceni 17
4. Rapid 15
5. ACS Berceni 11
6. SC Bacău 4

Seria a II-a
Clasament
1.CSU Craiova 46
2. Rm. Vâlcea 35
3. Metalul Reşiţa 33
4. Olt Slatina 33
5. Olimpia Satu Mare 33
6. ASA Tg. Mureş 31
7. Gloria Bistriţa 31
8. CS Mioveni 29
9. FC Bihor 26
10. UTA 21
11. Minerul Motru 12
Ultima etapă, sâmbătă, ora 11.00
Metalul Reşiţa – UTA, Olt Slatina – FC Bihor, Motru – CSM Râmnicu Vâlcea, Satu Mare – Bistriţa, CSU Craiova – CS Mioveni (16.00, TVR 1), ASA Tg. Mureş – U Craiova (se va consemna scorul de 3-0 la masa verde).

Clasament play-off
1.CSU Craiova 20
2. ASA Tg. Mureş 15
3. Rm. Vâlcea 13
4. Olt Slatina 12
5. Satu Mare 12
6. Metalul Reşiţa 11

Regulile jocului se schimbă din nou

Actualul sistem competiţional, făcut „pe genunchi” de echipa lui Mircea Sandu, a dat naştere la multe suspiciuni. Cum la play-off şi play-out se ţine cont doar de punctele acumulate în partidele contra echipelor cu care te lupţi, multe dintre meciuri, în special pe final de campionat, au avut aer de vacanţă sau rezultatele înregistrate au stârnit bănuieli. De la anul, rămâne sistemul cu play-off şi play-out, dar se începe cu punctajul strâns pe toată durata campionatului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite