Călătorie între Cer şi Pământ, concursul de alergare şi ciclism din subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătorie între Cer şi Pământ este un concurs de mountain bike cross country si trail run unic în România, şi în lume, care va avea loc la Târgu Ocna, sâmbătă şi duminică pe 10 si 11 iunie 2017.

De ce este unic acest concurs? Se explică în comunicatul oficial al organizatorilor: "În primul rând pentru că vei putea concura într-o mulţime de situaţii şi într-o mulţime de locuri. Spre deosebire de concursurile „obişnuite” care te duc prin oraşe, sate, pe dealuri, munţi şi prin păduri, la Călătorie între Cer şi Pământ vei putea concura inclusiv sub pământ!

Dupa patru editii organizate consecutiv inca din 2013, am decis ca a venit vremea sa aducem ceva nou la avenimentul nostru. Astfel, pentru 2017 pe langa proba de ciclism vom avea si trail run. Sambata 10 iunie concurentii se vor alinia la start pentru a pleca in proba de alergare, iar duminica ciclistii vor concura la proba de mtb.

Organizatorii concursului de mountain bike si trail run de la Târgu Ocna – Societatea Naţională a Sării – SALROM, Primăria Târgu Ocna şi Asociaţia Transalpin Bike, au definitivat traseele competiţiilor. Cel pregatit pentru bicicleta are o lungime de aproximativ 15 km şi va trece inclusiv prin subteranul salinei din Târgu Ocna, Mina Trotuş, adică vei coborî 240 m în adâncuri, pe propria ta bicicletă! Ţine cont că lucrul ăsta nu îl poţi face în mod normal şi doar cicliştii înscrişi la acest concurs vor avea privilegiul să viziteze salina pe bicicletă.

Pentru alergare am pregatit cele trei lungimi clasice de 5 km, 10 km si 21 km. Desi diferite ca lungime fata de traseul pentru ciclism, fiecare din cele 3 trasee de alergare va include si portiuni din subteran pentru ca toata lumea sa se bucure de aceasta experienta deosebita si intalnita doar aici, la Calatorie intre Cer si Pamant.

image

Traseele pleacă din centrul localităţii, din Piaţa Primăriei, şi continuă pe străzile oraşului unde traficul va fi dirijat special pentru eveniment. Se ajunge apoi în incinta Salinei Târgu Ocna unde se intră în curtea fabricii şi se traversează o serie de depozite. Acest lucru este încă o premieră, să poţi concura in siguranta printr-un peisaj industrial, dar curat, pus la dispoziţie de gazda SALROM. Cu un setup potrivit aici se vor face o mulţime de fotografii excelente!


După ce se iese din depozite se intră în Mină. Experienţa noastră este însă bine proporţionată pentru acest eveniment întrucât am mai pedalat în mină de mai multe ori la Slănic Prahova, în 2013 şi în 2015 la concursul de ciclism Călătorie spre Centrul Pământului şi încă de patru ori la Târgu Ocna în 2013, 2014, 2015 si 2016, concursuri organizate tot de noi.
La Târgu Ocna Mina turistică se află la 240m adâncime aşa că până acolo ai de pedalat 3,1 km la vale pe tunelul de acces auto. În salină traseul are în jur de 600m lungime şi se desfăşoară pe suprafaţă fermă din sare. Apoi, vrei nu vrei, trebuie să o iei la deal şi să urci înapoi cei 3,1 km pe tunel.

Ieşiţi înapoi afară la lumină naturală vei ajunge în curând pe forestiere şi în pădure. Încă te afli în urcare şi vei continua aşa până când drumul forestier se transformă în drum de iarbă şi apoi potecă, până în cel mai înalt punct al traseului la 533 m altitudine.

Dacă până aici totul s-a petrecut mai domol şi ai avut chiar timp să admiri peisajul, sa simţi mirosul pădurii, al pinilor din zona, al pământului reavăn şi să auzi ciripitul păsărilor, de acum poţi da drumul adrenalinei şi pedala la vale, respectiv alerga la vale în cea mai mare viteză pe care ţi-o permite experienţa. Din cel mai înalt punct al traseului nu vei mai avea decât coborâre până înapoi în oraş. Aceasta se desfăşoară pe poteci de iarbă, poteci de pământ, drumuri forestiere şi drumuri asfaltate sau pietruite.

Ajuns înapoi în piaţă vei fi parcurs cei 15 km (traseul de bicicleta), iar acum vei avea ocazia să te revitalizezi cu energizantele şi mâncarea pusă la dispoziţie de organizatori. Dar în Piaţa Primăriei te aşteaptă poate cea mai mare surpriză! Introdusă pentru prima oara în premieră în România în 2014, traseul de concurs traversează clădirea Primăriei! Poate sună de necrezut însă gazdele noastre din Târgu Ocna au demonstrat o extraordinară deschidere şi dăruire faţă de acest concurs si sport in general. Au ales să îl sprijine cu toate resursele pentru ca evenimentul să devină unul de referinţă pentru oraş, judeţ şi chiar pentru România.

Însă concursul tot nu s-a încheiat! Proba de bicicleta durează 120 de minute, iar traseul lung de alergare 3,5 ore aşa că în acest răstimp vei pedala cei 15 km de câte ori vei putea şi cât mai repede cu putinţă. Câştigătorul va fi cel sau cea care a făcut cât mai multe ture în timpul alocat"
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite