PROIECT Puşcărie pentru părinţii care vor refuza să-şi vaccineze copiii
0Copiii care nu sunt vaccinaţi împotriva unor boli care pot produce complicaţii grave sau care pot duce la deces nu vor putea fi înscrişi la şcoală sau la grădiniţă. Mai mult, părinţii care vor refuza să îşi vaccineze copiii riscă să fie acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului şi să petreacă între 3 şi 7 ani în spatele gratiilor, dacă sunt găsiţi vinovaţi.
Ei pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti. Cel puţin aşa prevede un proiect aflat pe masa celor din Ministerul Sănătăţii.
Potrivit proiectului, nouă vaccinuri obligatorii vor fi administrate copiilor. Cele nouă seruri sunt împotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanusului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei, toate boli cu potenţial endemic şi pentru care rata acoperirii vaccinale se situează mult sub cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Documentul arată că părinţii care refuză vaccinarea trebuie să îşi exprime în scris refuzul, în caz contrar, copilul va fi imunizat fără ca părintele să fie anunţat anterior, verbal sau în scris. În prezent, părintele este nevoit să îşi dea acordul scris pentru ca micuţul să fie imunizat.
Totodată, proiectul de lege prevede că înscrierea în unităţile de învăţământ se face doar după ce părinţii fac dovada că şi-au imunizat copiii, arătând fişa cu vaccinuri. Unităţile de învăţământ care vor accepta copii nevaccinaţi riscă să plătească amenzi de până la 10.000 de lei. Scapă însă de amenzi şcolile care reuşesc să-i vaccineze pe micuţi în decurs de un an de la înscriere. Dacă acest lucru nu se întâmplă, unitatea de învăţământ are obligaţia de a notifica o comisie judeţeană de vaccinare, din care fac parte inclusiv psihologi, care va încerca să consilieze părintele şi să-l convingă să fie de acord cu imunizarea.
Dacă nu reuşesc, specialiştii au posibilitatea legală de a sesiza organele competente, iar părintele antivaccin riscă să fie decăzut din drepturi, dar şi să meargă după gratii pentru neglijenţă. „O să se lase cu procese răsunătoare, părinţii care au bani şi care refuză cu îndârjire să îşi imunizeze copiii vor alege să îi ducă la grădiniţe sau la şcoli private, unde nu se va ţine cont de acele avize. Se va dezvolta un sistem paralel de educaţie. Un alt pericol este că unii medici ar putea da adeverinţe false la vaccinare, o mare problemă e faptul că sunt cadre medicale care susţin antivaccinarea”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.
Medicii care duc campanii antivaccin, amendaţi
În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate medicilor care vor da sfaturi antivaccin ei vor fi anchetaţi disciplinar la cea de-a treia abatere. „Vor fi deferiţi comisiilor de specialitate, care vor stabili care au fost efectele negative. Trebuie să vedem de ce au refuzat să vaccineze şi dacă se demonstrează că au adus atingere sănătăţii copilului, atunci vor fi excluşi din profesie”, a explicat, pentru „Adevărul”, Gheorghe Borcean, preşedintele CMR.
La rândul său, profesorul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie (SRPO), e de părere că sancţiunile pentru medici sunt obligatorii, în cazul în care se duc campanii anti-imunizare. „Sunt excepţii, dar sunt medici care din rea voinţă contraindică vaccinarea. Medicii, indiferent de specialitatea lor, cunosc beneficiile vaccinării şi trebuie să susţină aceste campanii. În primul rând, rata acoperirii vaccinale a scăzut din cauza lipsei de educaţie, a opţiunii părinţilor şi abia în ultimul rând, din cauza medicilor”, a subliniat pediatrul.
O altă prevedere din proiect este aceea că Ministerul Sănătăţii îşi asumă responsabilitatea să asigure stocurile de vaccinuri necesare pentru un an întreg, dar şi să facă regulat campanii de informare şi conştientizare.
De ce boli vor fi vaccinaţi obligatoriu copiii
Tuberculoza este o boală infecţioasă, transmisibilă, care afectează plămânii şi se transmite pe cale aeriană. Netratată, duce la deces în doar câteva luni.
Hepatita B este o boală infecţioasă, transmisibilă. La majoritatea copiilor şi la unii adulţi nu apar niciun fel de simptome. Speranţa de viaţă este de câţiva ani.
Difteria este o afecţiune bacteriană care duce la inflamarea severă a nasului, a gâtului şi a traheei. Bacteriile care produc difteria se transmit atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută.
Tetanosul se caracterizează prin rigiditate generalizată şi spasme convulsive ale muşchilor scheletali, se transmite cel mai des de la animal la om. Boala nu este şi contagioasă.
Tusea convulsivă este o boală infecţioasă, contagioasă, care poate duce la bronhopneumonie şi chiar surzenie.
Poliomielita este o boală infecţioasă care se răspândeşte uşor şi care poate ajunge în sistemul nervos central. Astfel, se poate ajunge la paralizie şi la deces.
Rujeola, cunoscută sub numele de pojar. Este o boală contagioasă care se transmite prin tuse şi strănut. Netratată, boala poate duce la deteriorare neurologică şi, în final, la deces.
Rubeola este o boală infecţioasă, eruptivă, cunoscută sub denumirea de pojărel. Se transmite pe cale orală, înainte de apariţia simptomelor. Boala nu este fatală.
Oreionul este o boală contagioasă care se manifestă prin inflamarea glandelor salivare şi care se transmite pe cale aeriană. Netratat, oreionul poate duce la meningită sau pancreatită.