O singură familie a depus cerere pentru înfierea unui copil din România, după realuarea adopţiilor internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Un singur cuplu, din Italia, a depus cere pentru adoptarea unui copil, după ce România a redeschis, parţial, adopţiile internaţionale, a declarat pentru Mediafax directorul Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait.

Din aprilie, copiii români declaraţi adoptabili internaţional pot fi înfiaţi de rudele lor din străinătate sau cetăţeni români stabiliţi în străinătate.

Prima solicitare de adopţie internaţională, după deschiderea parţială din aprilie, vine de la un cuplu din Italia.

Bogdan Panait spunet că cererea vine de la o româncă ce este căsătorită cu un cetăţean italian. Cei doi ar dori să adopte un copil care să aibă până în şase ani, nefiind puse condiţii referitoare la sexul sau etnia celui mic.

De asemenea, familia din Italia a mai solicitat ca minorul pe care îl va adopta să nu aibă probleme de sănătate care nu pot fi rezolvate.

Din datele centralizate de ORA, aproximativ 100 de copii români sunt declaraţi adoptabili internaţional, una dintre condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a putea deschide procedura de adopţie internaţională fiind imposibilitatea efectuării unei adopţii naţionale timp de doi ani.

Reprezentanţii ORA atrag atenţia că acesta este unul dintre motivele pentru care puţini dintre minorii declaraţi adoptabili internaţional au vârste mici.

"Tratatele internaţionale stabilesc că doar atunci când se epuizează în ţara de origine posibilitatea adopţiei, se trece la adopţie internaţională", a precizat secretarul de stat de la ORA.

Pe de altă parte, reprezentanţii ORA cred că vârsta copiilor care vor putea fi adoptaţi de români stabiliţi în străinătate ar putea să mai scadă odată cu uşurarea procedurii adopţiei naţionale.

Datele centralizate de ORA mai arată că în cazul a 25 la sută dintre copiii adoptabili internaţional în prezent nu a fost declarată etnia, iar opt la sută sunt de etnie romă.

Bogdan Panait a declarat că deşi doar o singură familie din străinătate a solicitat, de la modificarea legislaţiei, adopţia unui copil român, sunt foarte multe care solicită informaţii legate de procedură şi de actele necesare.

Secretarul de stat a precizat că nu se aşteaptă ca numărul de adopţii internaţionale să depăşească 150-200 de cazuri anual.




Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite