Voluntariatul va fi legalizat prin contract şi recunoscut ca experienţă profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională
Voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu majoritate de voturi, Legea voluntariatului. Deputatul PSD Mihai Sturzu, unui dintre iniţiatorii proiectului, a declarat că cea mai importantă prevedere a actului normativ este că de acum înainte voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională. Legea îşi propune promovarea ideii de voluntariat, în condiţiile în care România se situează la jumătatea mediei europene la acest capitol.

„Azi sunt foarte fericit să aduc la cunoştinţa tuturor faptul că Parlamentul – Camera Deputaţilor, Cameră decizională în cazul acestei legi – a votat Legea Voluntariatului, o lege la care personal lucrez de mulţi ani, dar pe care am depus-o la Senat acum opt luni. Prima prevedere foarte importantă a acestei legi se referă la faptul că de acum înainte în România voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, astfel încât în general tinerii care în timpul studiilor participă la acţiuni de voluntariat vor putea să-şi găsească mai uşor locuri de muncă”, a precizat Sturzu.

Acesta a arătat că a doua prevedere importantă conţinută de actul normativ se referă la faptul că încheierea unui contract de voluntariat va fi obligatorie, astfel încât în spatele voluntariatului să nu se mai ascundă, cum din păcate s-a întâmplat până acum, munca la negru.

Certificate de voluntar

Sturzu a mai spus că o altă prevedere importantă adusă de această lege priveşte faptul că aceste perioade de voluntariat vor fi recunoscute prin certificate de voluntariat.

„Sper ca de acum înainte tinerii din România să participe mai mult la acţiuni de voluntariat, pentru că, de fapt, principalul beneficiar al voluntariatului este chiar voluntarul însuşi”, a menţionat Sturzu.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu majoritate - 302 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi o abţinere – proiectul de lege care reglementează activitatea de voluntariat în România, iniţiat de deputatul PSD Mihai Sturzu şi semnat de alţi 107 parlamentari PSD, PNL, PC şi UNPR.â

Eurobarometru: 20% dintre români voluntari, jumătate din media europeană

Iniţiatorii propunerii legislative din care fac parte parlamentari PSD, PNL, PC şi UNPR precizează, în expunerea de motive că, potrivit ultimului Eurobarometru, din 2010, România are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20% din populaţia ţării, având una dintre cele mai scăzute medii de implicare în comunitate din Europa.

Potrivit aceluiaşi studiu, media europeană de implicare în activităţi de voluntariat ajunge la 40%, culminând cu Norvegia, unde 80% din populaţie se implică în activităţi de voluntariat.

Un alt studiu, realizat de Centrului de Marketing şi Prognoză Socială şi publicat în decembrie anul trecur, indică o implicare şi mai scăzută la nivelul anului 2013. Doar 14% dintre români au făcut voluntariat în ultimul an, majoritatea studenţi sau angajaţi cu studii superioare, şi au preferat să se implice în campanii din domeniul serviciilor sociale şi al protecţiei mediului. 

Autorii proiectului precizează că echivalentul contribuţiei financiare a voluntariatului la PIB atinge, în state precum Austria, Olanda şi Suedia, între 3% şi 5% din PIB.

Cât despre fosta lege a voluntariatului, adoptată în 2001, avea lacune în definirea termenilor, reglementarea contractului de voluntariat, a situaţiei persoanelor care administrează astfel de activităţi, a drepturilor şi obligaţiilor voluntarilor, au mai explicat iniţiatorii.

Voluntariat, sport mai mult şi cursuri profesionale în noua strategie pentru tineret

„Pilonii strategiei prin care ne dorim să combatem problemele cu care se confruntă tinerii (şomajul, marginalizarea în societate şi lipsa de oportunităţi) sunt: cultură şi educaţie non-formală, participare şi voluntariat, muncă şi antreprenoriat, sănătate, sport şi recreere, toate acestea având ca obiectiv principal incluziunea socială a tinerilor. Printre propunerile noastre integrate în strategie se enumeră obligativitatea contractului de voluntariat şi considerarea perioadei de voluntariat ca vechime în muncă, orelor de educaţie fizică şi sport în şcoli, şi nu în ultimul rând, înfiinţarea, în cadrul celor 15 Case de Cultură ale Studenţilor aflate în subordinea M.T.S., a unor centre de furnizare de servicii pentru inserţia profesională a tinerilor“, a explicat fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, viziunea noii strategii pentru tineri.


Pe aceeaşi temă:

Doar 14% din români au făcut voluntariat. Studenţii şi angajaţii cu studii superioare sunt cei mai activi

Strategia pentru tineri: voluntariat pe cartea de muncă, mai mult sport şi cursuri de manageri de proiect

Legea nescrisă a voluntariatului

Voluntariatul, noi reglementări

Voluntariatul prelungeşte viaţa

STUDIU De ce merg tinerii la şcoală? Cei mai mulţi vor să fie pregătiţi pentru job

Un altfel de voluntariat: clujenii care donează bani pentru ca alţii să aibă un acoperiş deasupra capului

Parlamentarii introduc voluntariatul cu contract şi certificat de competenţe

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite