Iuliana Măceşeanu: „Vreau o medalie la individual“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Măceşeanu: „Vreau o medalie la individual“
Iuliana Măceşeanu: „Vreau o medalie la individual“

De trei ori campioană europeană cu echipa de spadă, Iuliana Măceşeanu nu se va lăsa până nu va urca pe podium şi la individual. Mutată în Londra împreună cu prietenul ei, Iuliana Măceşeanu se antrenează la cel mai bun club din Marea Britanie, Fancing London Club.

Iuliana Măceşeanu, componentă a naţionalei de spadă a României, a lipsit de la toate pozele „de familie” atunci când echipa venea în ţară de la un concurs important deoarece de anul acesta „casa” ei e la Londra. Mutată acolo pentru a fi alături de prietenul ei, Ştefan, Iuliana revine în ţară doar pentru a-şi vizita familia sau a face pregătirile centralizate înainte de marile competiţii, alături de colegele sale, Ana Maria Brânză, Anca Măroiu şi Simona Alexandru.

„În Londra mă antrenez la cel mai bun club din capitala Angliei, Fancing London Club. Dar chiar şi aşa este o diferenţă mare între pregătirea de acolo şi cea din România. Când vin în ţară mă simt puţin străină. Aici e mai lejer, mai relaxant. În România poţi, nu poţi, trebuie să faci. E presiunea mai mare”, spune Iuliana.

Iar între antrenamentul ei şi treburile casnice, Iuliana îi învaţă scrimă şi pe copiii englezilor. „Am două clase de copii pe care îi iniţiez în scrimă. Ei fac asta în locul orelor de sport. Sunt foarte receptivi şi dornici să înveţe având în vedere că scrima în Marea Britanie nu este un sport atât de mediatizat şi nici nu au rezultate notabile la nivel internaţional“, adaugă spadasina. Şi pentru a se descurca cât mai bine, ea urmează nişte cursuri generale de engleză, care se desfăşoară pe perioada de un an şi costă puţin mai mult de 300 de lire. „Oricine vrea să înveţe engleza cât mai bine poate urma aceste cursuri. Sunt benefice pentru străinii care se angajează aici“, explică sportiva.

Cea mai mare dezamăgire, Mondialele din Antalya

Iuliana a început scrima la vârsta de 12 ani, la Craiova, oraşul natal, când luată de avântul de a face sport a mers cu fratele ei mai mic cu doi ani la cursurile lui de gimnastică. Fiind deja prea mare pentru a practica sportul Nadiei Comăneci, Iuliana a fost îndrumată spre sala de scrimă.

„Ţin şi acum minte că am traversat un părculeţ cu antrenorul de mână, care m-a lăsat la scrimă. Mi-a plăcut aşa mult sabia aceea pe care trebuia să o mânuiesc, încât am rămas”, rememorează scrimera. Dacă cele mai frumoase amintiri le are de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Europene, marea sa dezamăgirea au fost Mondialele de anul acesta, din Antalya (Turcia), când în aceeaşi formulă, la echipe, nu a reuşit decât un loc şase.

„Nu ştiu exact ce s-a întâmplat. Eram favorite, dar într-un moment s-a întors soarta partidei. Este cea mai mare dezamăgire a mea, deoarece mă aşteptam să urcăm pe podium”, a adăugat Iuliana. Chiar dacă a avut destule momente neplăcute în scrimă, niciodată nu s-a gândit serios să se lase. „Poate am zis la supărare că nu mai fac, dar a doua zi eram în sală. Nu cred că aş avea tăria să nu mai am niciodată tangenţă cu scrima. Acum face parte din mine şi din viaţa mea. Şi nu o să renunţ la activitatea competiţională până nu o să cuceresc o medalie la Mondiale. Pentru asta voi trage mai mult de mine”, a mai spus scrimera.

Vrea să se stabilească în Londra

image

Deşi este de doar jumătate de an în capitala Angliei, Iulianei îi place într-atât de mult oraşul încât nu vrea să se mai întoarcă în România. Şi asta deoarece şi prietenul ei, Ştefan, cu care este împreună de şase ani, s-a mutat de mai bine de un an la Londra. „Vrem să ne deschidem şi o afacere aici, însă e prea devreme să ne pronunţăm pe ce domeniu”, a spus Ştefan, care activează în domeniul IT-ului în cadrul unei companii de telefonie mobilă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite