Cod galben de viscol pentru 26 de judeţe. Ministerul de Interne cere închiderea drumurilor nesigure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
26 de judeţe se află de luni până marţi dimineaţă sub Cod galben de viscol FOTO Adevărul
26 de judeţe se află de luni până marţi dimineaţă sub Cod galben de viscol FOTO Adevărul

Meteorologii au emis luni o avertizare de Cod galben de zăpadă şi viscol pentru 26 de judeţe din ţară. Această avertizare a intrat în vigoare astăzi la ora 11.00 şi va expira marţi la ora 9.00. Directorul Administraţiei de Naţionale de Meteorologie a anunţat luni că această atenţionare a fost emisă pentru viteza vântului şi nu pentru cantităţile de precipitaţii care vor cădea.

UPDATE Specialiştii au emis o avertizare de Cod galben de vânt, valabilă până la ora 20.00 pentru Dobrogea. Intensificările vântului ar putea atinge şi depăşi la rafală 55 – 60 de kilometri pe oră.

UPDATE „Atenţionarea a fost emisă pentru intensificările de vânt şi nu pentru cantiăţile de zăpada care urmează să cadă. Va ninge în zonele judeţelor de Cod galben, însă nu cantitatea de precipitaţii ne-a determinat emiterea Codului, ci viteza vântului care va putea atinge în această noapte şi 70-80 de kilometri pe oră”, a precizat Ion Sandu. 

Mai mult, acesta a explicat că deşi avertizarea va expira marţi la ora 9.00, până seara vor mai mai fi emise avertizări pentru intensificări de vânt în zona de munte.

Directorul ANM a mai adăugat că pe 12 decembrie vor cădea cantităţi de precipitaţii sub formă de zăpadă, însă nu vor fi în cantităţi mari şi nici nu va fi vânt. 

MAI cere închiderea drumurilor afectate de zăpadă

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Florea Oprea a solicitat, în cadrul videoconferinţei, ca intervenţiile organizate în judeţele aflate sub avertizare cu Cod galben de ninsori şi viscol, structurile Ministerului de Interne să pună în aplicare planul de măsuri, să pregătească întreaga logistică la nivelul Poliţiei Rutiere şi să se reformuleze recomandările pentru şoferi, iar în cazul în care aceştia le încalcă, „legea să fie aplicată cu fermitate”.

Oprea a mai solicitat poliţiştilor să nu ezite să închidă din timp drumurile afectate de zăpadă şi să verifice în prealabil dacă pe aceste drumuri se află persoane sau autoturisme.

Totodată, secretarul de stat a cerut autorităţilor să fie atente la situaţia oamenilor fără adăpost şi să ţină în permanenţă legătura, pentru a se cunoaşte situaţia în timp real.

La rândul său, secretarul de stat din MAI Cătălin Chiper a cerut angajaţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmeriei Române să fie mobilizaţi 24 de ore din 24 pentru situaţiile în care se impun misiuni de salvare sau de acordare de ajutor a unor persoane care se află în zone izolate sau afectate de vremea rea.

În acelaşi timp, Chiper a cerut prefecţilor să convoace comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi să mobilizeze toate resursele pentru deszăpezire, să fie atenţi la persoanele cu probleme medicale deosebite şi să pregătească spaţiile de cazare pentru persoanele care ar pute fi surpinse în cazul închiderii unor tronsoane de drumuri.

Cod galben de vânt şi ninsori valabil pentru 26 de judeţe

În intervalul 9 decembrie, ora 11 - 10 decembrie, ora 9.00, va ninge si se va depune strat nou de zapadă, la început în Maramureş, în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, apoi şi în restul zonei montane şi local în Transilvania. Izolat cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15 litri pe metru pătrat.

În zona de munte, vântul va avea rafale ce vor depăşi 70 de kilometri pe oră, iar pe creste şi 100 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada. 

Intensificări ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, cu viteze mai mari în est, unde în cursul nopţii de luni spre marţi va atinge viteze de 70-80 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea pe arii restrânse în nordul Moldovei.

Specialiştii anunţă că în Crişana, vestul Transilvaniei şi local în Moldova, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie şi lapoviţă favorizând apariţia poleiului.

image

UPDATE Ca urmare a avertizării emise de meteorologi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) va avea loc o videoconferinţă cu prefecţii din ţară. Reprezentanţii MAI vor discuta despre intervenţiile în situaţiile de urgenţă din judeţele avertizare cu Codul galben de ninsori şi viscol.

Turişti blocaţi în judeţul Alba

Zăpada şi viscolul au blocat duminică peste 50 de turişti în zona Poarta Raiului din Munţii Şureanu. Accesul pe drumul judeţean de legătură cu DN67 C a fost deblocat în cursul serii de utilaje ale DPL Alba, societate administrată de Consiliul Judeţean Alba.

La activitatea de deblocare a drumului au participat şi echipaje ale jandarmeriei montane, respectiv de la Serviciul Salvamont Alba. Intervenţia dificială a durat câteva ore, dar până la urmă drumul lung de opt kilometri a fost eliberat de zăpadă, iar cei 58 de turişti, printre care 10 femei şi 11 copii, s-au putut reîntoarce la casele lor.

La miercurea Ciuc s-au înregistrat -20 de grade

Miercurea Ciuc a înregistrat, în noaptea de duminică spre luni, cea mai scăzută temperatură din această iarnă, la nivel naţional, când termometrele staţiei meteo din oraş au arătat minus 20 de grade Celsius.

Potrivit meteorologului de serviciu de la Centrul meteo Târgu Mureş, Liliana Ceontea, valoarea de minus 20 de grade Celsius s-a înregistrat în jurul orei 1.30-2.00, când cerul era senin, informează Agerpres. În schimb, spre dimineaţă s-a înnorat şi temperatura a crescut până la minus 12 grade Celsius, mai arată sursa citată.

Această valoare este una obişnuită pentru iernile lungi şi geroase din Harghita, susţin specialiştii. Şi în celelalte localităţi ale judeţului a fost foarte frig. La Topliţa au fost minus 18 grade, la Joseni s-au înregistrat minus 17 grade, iar la Bucin şi la Odorheiu Secuiesc — minus 12 grade Celsius.

Minima absolută a lunii decembrie, la Miercurea Ciuc, a fost de minus 33 grade Celsius şi s-a înregistrat în anul 1998, în vreme ce maxima absolută s-a consemnat în anul 1989 când au fost 16,8 grade Celsius.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Drum judeţean din Munţii Şureanu blocat de nămeţi, redat circulaţiei. Zeci de turişti au ajuns cu bine acasă

Zăpada şi viscolul au blocat duminică peste 50 de turişti în zona Poarta Raiului din Munţii Şureanu. Accesul pe drumul judeţean de legătură cu DN67 C a fost deblocat în cursul serii de utilaje ale DPL Alba, societate administrată de Consiliul Judeţean Alba.

UPDATE Avertizare de vânt puternic valabilă luni, în mai multe judeţe din ţară

Meteorologii au emis o informare de vânt, valabilă pentru mai multe zone din ţară, începând de luni dimineaţă, la ora 6.00, şi va expira luni la ora 22.00. Mai multe judeţe s-au aflat sub Cod galben de vânt încă de duminică.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Weekendul următor ninge în toată ţara

Pentru următoarele două săptămâni meteorologii au anunţat o răcire accentuată a vremii. Potrivit specialiştilor, până pe 6 decembrie se vor înregistra valori normale pentru această perioadă, însă începând cu ziua de 7 decembrie se va răci. Mai mult, în weekendul ce vine sunt aşteptate ninsori în toată ţara.

Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

VIDEO Ninge ca în poveşti, la Sibiu. Zăpadă de peste 60 de centimetri, la Bâlea Lac

La Sibiu ninge de azi dimineaţă, iar mercurul în termometre arată 0 grade Celsius. Utilajele de deszăpezire au ieşit atât în oraş cât şi pe drumurile naţionale.

Ninge abundent pe DN 1 şi DN 1A, în Prahova

Pe DN 1, în dreptul staţiunilor Buşteni, Cheia şi Azuga, dar şi pe DN 1A, la Cheia, ninge abundent. Utilajele împrăştie material antiderapant şi deocamdată nu sunt probleme de trafic

VIDEO Ninsoare abundentă la Braşov. Se circulă cu dificultate

La Braşov a nins  fără încetare de la primele ore ale dimineţii şi se circulă cu dificultate pe drumurile din judeţ.

Viscol puternic la Rânca. Sute de turişti nu pot să coboare din cauza vizibilităţii reduse

Sute de turşti aflaţi în zona montană Rânca, din judeţul Gorj, nu pot să coboare cu maşinile din cauza viscolului puternic de pe Transalpina şi a vizibilităţii reduse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite