FOTO Istoria iernilor de poveste din România. Imagini spectaculoase din anii în care întreaga ţară era sub nămeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine surprinsă în masivul Rarău FOTO Ovidiu Ştefeligă
Imagine surprinsă în masivul Rarău FOTO Ovidiu Ştefeligă

Ninsorile abundente căzute de-a lungul timpului în România au creat, în afară de greutăţi şi probleme, şi posibilitatea realizării unor fotografii de excepţie.

Corespondenţii "Adevărul" au adunat de prin arhive fotografii realizate iarna în diverse zone din ţară şi vi le propun spre analiză în grupajul de faţă. Setul complet de instantanee poate fi vizualizat urmând linkurile spre fiecare dintre paginile locale.

ALBA IULIA

Apusenii încântă în fiecare an cu ierni de poveste. Este una dintre cele mai spectaculoase zone din ţară din acest punct de vedere. Zăpada care cade în fiecare an creează imagini de vis. Oamenii locurilor s-au obişnuit cu această realitate se bucură şi profită din plin de binefacerile iernii.

Din întreaga zonă a Apusenilor din judeţul Alba se detaşează comuna Gârda de Sus, unde dezvoltarea urbanistică se derulează în armonie cu natura şi tradiţiile locale. Spectaculoasă este zona Gheţar - Ocoale, din apropierea peşterii Gheţarul de la Scărişoara, unde iernile sunt cu adevărat de poveste.

Teritoriul comunei Gârda de Sus, staţiune turistică de interes local şi parte a Parcului Natural Apuseni, reprezintă o zonă importantă cu peisaj carstic montan, cu o biodiversitate bine conservată, cu un turism specific şi de calitate, cu un mod de utilizare durabilă a resurselor şi o infrastructură care sprijină dezvoltarea durabilă.
Imagine din munţii Apuseni

image

GALAŢI

Dunărea este o sursă necontenită de inspiraţie pentru fotografii profesionişti. Când vine iarna „de la ruşi” la Galaţi, pe Dunăre şi în împrejurimi se deapănă povesti împletite cu chiciură, ceaţă şi vânt. Dacă se uneşte şi soarele atunci avem o atmosferă de basm. Şi ca să ne credeţi pe cuvânt, am ales, împreună cu fotograful Laurenţiu Iordache, câteva fotografii care scot în evidenţă peisaje mirifice de pe Dunăre.

Fotografie realizată în zona Galaţului FOTO Laurenţiu Iordache

image

TÂRGU JIU

În 2011 a nins ca în iernile de altădată. Priveliştea din parcul lui Brâncuşi a fost de vis, iar cei care au reuşit să ajungă aici nu au putut să plece fără să fotografieze spectacolul oferit de natură. Operele lui Brâncuşi acoperite de zăpada imaculată a întregit acest tablou, care parcă a fost gândit de marele sculptor, care în genialitatea sa a conceput operele în funcţie de mediul înconjurător.

BAIA MARE

Cu siguranţă că iernile în Maramureş nu mai sunt cum erau pe vremea bunicilor noştri. Atunci ningea abundent, cu zăpadă din belşug spre bucuria copiiilor. Cu siguranţă că cele mai frumoase peisaje de iarnă pot fi văzute pe Valea Vaserului, la o plimbare cu celebra Mocăniţă. Turiştii care vin pe Valea Vaserului vor putea vedea albul imaculat al zăpezii pe brazii şi molizii care se arată ochiului de/a lungul Văii Vaserului, cu apa îngheţată a Vaserului.


CLUJ

maramures

O casă într-o mare de omăt din Apuseni, cu un râu în faţă şi brazi falnici în spate. Imagine care te duce cu gândul la vreun peisaj de poveste sau la o carte poştală de pe vremuri. Apoi, steluţe luminoase care colorează bulevardele Clujului. Toate surprinse de aparatele fotografilor clujeni. Ninsorile sunt o altă ocazie pentru fotografi de a-şi arăta, pentru a nu ştiu câta oară, măiestria şi a face cele mai frumoase imagini. Fie în oraş, fie la ţară.

RÂMNICU VÂLCEA

Valea Oltului văzută de pe Vârful Cozia sau cerul albastru proiectat în apele lacului Vidra (n.r.-Voineasa), din Munţii Căpăţânii, reprezintă cu siguranţă imagini de poveste care te duc cu gândul la o lume desprinsă parcă din basme

O altă lume ţi se înfăţişează şi la o altitudine de aproximativ 2000 de metri,  pe pârtia de schi din Voineasa. Acesta este unul din locurile unde turiştii trăiesc senzaţia că mai au puţin şi vor atinge cerul. Zona este cunoscută în ţară drept una în care ultima palmă de zăpadă de pe culmile stâncoase se topeşte în aprilie sau chiar mai.

image


Munţii Cozia văzuţi de pe Valea Oltului FOTO Garda Naţională de Mediu

PITEŞTI

Ne-am bucurat de primii fulgi, am aşteptat să scoatem săniile, am făcut oameni de zăpadă şi am chicotit pe pârtii, uitând de drumurile greu de înfruntat, reţelele avariate şi incompetenţele din fiecare an ale drumarilor. Dincolo de vicisitudinile mereu surprinzătoare ale anotimpului alb, iarna  a adus mereu în Argeş un strop de magie. Ninsoarea sfârşitului de decembrie 2014 a cernut feerie la Nucşoara. Şi chiar dacă omătul n-a trecut de 50 de centimetri, peisajele au căpătat accente de basm.

cane




TÂRGOVIŞTE


Chiar dacă am avut trei zile de ger siberian în judeţul Dâmboviţa, cu temperaturi şi de -20 de grade, ne putem bucura în voie de peisajele mirifice din Târgovişte, dar şi din Munţii Bucegi, de la altitudini de peste 1800 de metri. De la mare altitudine vin câteva imagini desprinse parcă de pe alte tărâmuri, realizate de membrii Salvamont Dâmboviţa în Munţii Bucegi, în zona Padina (foto jos).

salvamont

PLOIEŞTI

În februarie 1929, ianuarie 1942, în 1954 – cea mai grea iarnă a secolului trecut -, în 1967, în 1985, în 1993 şi în 1995,  Prahova, odată cu majoritatea judeţelor din ţară, a fost acoperită de troiene de câţiva metri, în care, de multe ori, oamenii puteau înainta doar prin tuneluri săpate în zăpadă. Aceleaşi ierni au însemnat viscoluri cumplite şi temperaturi de până la -30 de grade Celsius. Dincolo de probleme, iernile cumplite din Prahova au rămas pe pelicula fotografică cu peisaje de poveste, unice, aşa cum numai zăpada le poate „sculpta".

prahova

BUCUREŞTI

În ultimii ani, Bucureştiul este acoperit de zăpada în fiecare iarnă, iar natura pare să se joace pe străzile oraşului. Spre exemplu, anul trecut în Bucureşti a fost o iarnă de poveste. Zile în şir a nins în Capitală, iar imaginile cu oraşul acoperit de zăpadă au fost de-a dreptul fermecătoare. Trotuarele Bucureştiului au rămas anul trecut acoperite cu zăpadă, iar oamenii au încercat cu greu să îşi facă poteci prin stratul gros de zăpadă. Cu toate acestea, imaginile păreau rupte din poveşti.

bucuresti

Bucureştenii au ales iarna trecută să îşi petreacă timpul liber prin baruri şi cafenele FOTO Răzvan Băltăreţu

BOTOŞANI

În parcul ”Mihai Eminescu” din Botoşani parcă timpul a stat în loc.  Atmosfera frumosului sfârşit al secolului al XIX lea, acel Belle Epoque al Botoşaniului a rămas captiv ca într-o capsulă a timpului printre copacii seculari şi foişoarele vechi de 150 de ani. Iarna însă în parc se crează o feerie greu de descris în cuvinte. Parcul ”Mihai Eminescu” din Botoşani este preferatul fotografilor botoşăneni, când vine mai ales vorba de peisaje feerice de iarnă. Parcul parte a unei foste păduri ce mărginea de secole târgul Botoşaniului a fost amenajat în urmă cu 150 de ani, cu lac, bănci, alei şi foişoare. 

botosani

IAŞI

Imaginile din grupajul prezentat în galeria foto au fost selectate din arhiva publicaţiei "Adevărul". Au fost realizate pe străzile municipiului Iaşi începând din anul 2008 şi până în prezent. Ninsoarea a luat întotdeauna pe nepregătite autorităţile locale din Iaşi, motiv de nervi şi frustrare pentru majoritatea ieşenilor, dar şi de bucurie pentru cei mai puţin afectaţi de stresul zilnic. Fotoreporterii "Adevărul" Florin Chirica şi Dan Luca s-au aflat "în prima linie" cu ocazia căderilor abundente de zăpadă de la Iaşi şi au încercat să surprindă schimbările pe care iarna le-a adus în traiul de zi cu zi al ieşenilor.

O tânără îşi croieşte drum pe cărărea de pe trotuar FOTO Florin Chirica

iasi

VASLUI

Cele mai frumoase instantanee realizate de fotografi în ultimii ani le regăsim în colţurile cele mai îndepărtate ale judeţului, la sate, acolo unde natura ne încântă privirea cu imagini de basm. Uliţele acoperite cu mantia albă, copacii încărcaţi cu zăpadă, copiii cu săniile pe derdeluş sunt imagini ce par desprinse din tablouri sau cărţile poştale de altă dată.

VRANCEA

Dacă vorbim despre frumuseţea peisajelor de iarnă, acestea nu pot exista decât cu zăpadă. Ninsoarea are un farmec aparte şi este iubită credem de toată lumea, chiar dacă din pricina ei se întâmplă de multe ori neplăceri, cele mai multe ducând la paralizarea traficului rutier. În ultimii 10 ani focşănenii au avut parte de ierni frumoase, două dintre ele fiind chiar antologice, ninsorile din februarie 2012 şi ianuarie 2014 intrând în istorie ca fiind probabil cele mai însemnate cantitativ.

În iernile din urmă, zăpada la Vrancea a fost cât casa FOTO Ştefan Borcea

vrancea

CĂLĂRAŞI

Nu i-a speriat nicio furtună pe mare, dar Dunărea le dă bătăi de cap în februarie 2012. Marinarii captivi pe navele prinse în gheaţa fluviului, în apropiere de Călăraşi au trăit cea mai urâtă aventură pe apă. În urmă cu doi ani, Bărăganul a fost încremenit. Pe apă, sloiuri imense de gheaţă, pe uscat, nămţii au îngropat satele. „Din 1984 n-am mai văzut aşa ceva. Suntem la mila Domnului. Nu putem decât să aşteptăm“, spunea atunci Vasile Porumb, căpitanul unui barje.

SLOBOZIA

Dincolo de drumuri blocate şi oameni prinşi sub nămeţi, spectacolul iernii din Bărăgan este de-a dreptul copleşitor. Pe site-urile de socializare sau blog-uri mai mulţi fotografi din  Slobozia au surprins iarna în toată splendoarea sa. Anul 2008 a fost unul la fel de geros în care a nins abundent. Furia iernii din acel an a creat însă peisaje mirifice. La doar 5 kilometri distanţă de Slobozia, în localitatea Ciulniţa, iarna a creat un adevărat spectacol. În anul 2013, în luna ianuarie, el a fost surprins de obiectivul aparatului foto al fotografului slobozean Ciprian Sofineti. Locul pare desprins dintr-o poveste cu zâne fermecate şi Ilene Cosânzene.

iarna slobozia 9

TULCEA

Un artist talentat, Cristi B Painter, a imortalizat în ultimii ani imagini de vis din timpul iernilor de la Sulina. Sulina, un fost sat terorizat de bandiţi, a fost transformată, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, de Comisia Europeană a Dunării într-un oraş cu vile cochete, cu iederă pe ziduri şi flori de glicină la poartă. Aici au iubit şi au murit piraţi şi regine, pescari şi comandanţi, salahori şi amirali. La marginea oraşului Sulina îşi dorm somnul în nisipul Deltei laolaltă ortodocşi, musulmani, ruşi lipoveni. Cimitirul din Sulina este plasat între cimitirele-muzeu din România, alături de Bellu din Bucureşti şi Cimitirul Vesel din Săpânţa, Maramureş. Este situat la marginea oraşului, pe drumul spre plaja virgină.

 

sulina

CONSTANŢA

Marea Neagră este locul unde iarna scrie cele mai frumoase poveşti în gheaţă. Lumea ireală creată de anotimpul geros la Constanţa a fost admirată de o lume întreagă. Ţurţuri eleganţi, ca un picior de domnişoară, sunt semănaţi de iarnă la malul mării. Razele de lumină se odihnesc pe gheaţa din spumă albă şi apoi topesc încet sculptura gerului. Iarna, Marea Neagră devine un imens patinoar, iar ambarcaţiunile sunt prinse în sloiuri de gheaţă.

Marea Neagră îngheţată FOTO Daily Mail

marea neagra daily mail

La acest grupaj au contribuit: Dorin Timonea, Bogdan Nistor, Alin Ion, Dragoş Hojda, Florina Pop, Irina Rîpan, Cristina Stancu, Ionuţ Dima, Dana Mihai, Cristina Răduţă, Cosmin Zamfirache, Cezar Pădurariu, Simona Voicu, Ştefan Borcea, Ionela Stănilă, Mădălin Sofronie, Mariana Iancu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite