FOTO VIDEO Ierni de poveste la Gârda de Sus. Peisaje de vis în ”centrul turistic” al Apusenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apusenii încântă în fiecare an cu ierni de poveste. Este una dintre cele mai spectaculoase zone din ţară din acest punct de vedere. Zăpada care cade în fiecare an creează imagini de vis. Oamenii locurilor s-au obişnuit cu această realitate se bucură şi profită din plin de binefacerile iernii.

Din întreaga zonă a Apusenilor din judeţul Alba se detaşează comuna Gârda de Sus, unde dezvoltarea urbanistică se derulează în armonie cu natura şi tradiţiile locale. Spectaculoasă este zona Gheţar - Ocoale, din apropierea peşterii Gheţarul de la Scărişoara, unde iernile sunt cu adevărat de poveste. 

Comuna  este aşezată pe cursul superior al Arieşului Mare, în inima Munţilor Apuseni la poalele Bihariei, culmea cea mai înalta şi masivă din Carpaţii Occidentali, dominată de vârful Curcubăta Mare (1849 m). Amplasarea satelor din comuna Gârda de Sus se încadrează în zona caracteristică a Munţilor Apuseni fiind răsfirate pretutindeni în grupuri de trei pâna la zece case formând cătunele, sau în grupuri de zece până la cincisprezece case la care se adaugă cătunele vecine formând sate. La această dată comuna are 17 sate în componenţa sa administrativă şi o suprafaţă de 8.211 ha. 

Teritoriul comunei Gârda de Sus, staţiune turistică de interes local şi parte a Parcului Natural Apuseni, reprezintă o zonă importantă cu peisaj carstic montan, cu o biodiversitate bine conservată, cu un turism specific şi de calitate, cu un mod de utilizare durabilă a resurselor şi o infrastructură care sprijină dezvoltarea durabilă. 

I love Romania - Gârda de Sus - Ocoale - Ghetar - aerials. from Ghid Video Turistic on Vimeo.

Comuna, fiind situată în inima Munţilor Apuseni, dispune de numeroase obiective turistice şi culturale, pe teritoriul comunei aflându-se un număr de 10 peisaje declarate rezervaţii ale naturii precum şi de numerose formaţiuni carstice (peşteri, chei). Din centrul comunei pleacă majoritatea traseelor turistice ale zonei, deci putem spune că Gârda de Sus este „centrul turistic” al Munţilor Apuseni.

Se schiază în cele mai bune condiţii pe pârtiile din Şureanu şi de la Arieşeni

FOTO Revelion în ”Peştera Nenumită” din Munţii Apuseni

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite