E-urile din napolitanele cu cacao. Topul mărcilor de vânzare de pe rafturile magazinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi sunt preferate în special de cei mici, napolitanele cu cacao nu sunt lipsite de aditivi alimentari şi de conservanţi. Unele dintre ele au chiar şi 11 E-uri în compoziţie dar şi cantităţi mari de zahăr, ceea ce favorizează creşterea în greutate.

Napolitanele cu cacao de pe rafturile magazinelor au chiar şi 11 E-uri în compoziţie. Cel puţin aşa arată cel mai recent studiu derulat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS), în cadrul căruia au fost analizate etichetele de la 25 de produse care se regăsesc în comerţ. Cele mai multe napolitane, care sunt consumate în cantităţi ridicate în special de copii, conţin 4 E-uri. 

Există totuşi şi produse care nu au niciun conservant şi niciun aditiv. În schimb, studiul pe etichete a demonstrat că aportul de zahăr este ridicat, produsele fiind sărace în proteine, fibre şi calciu, dar bogate în grăsimi şi grăsimi saturate. Şi cantitatea de sare din napolitane este destul de mare, ea situându-se între 0,19 grame şi 0,50 de grame pe produs. 

„Trebuie să avem grijă şi să ne uităm pe etichetă, dar şi să ţinem cont de faptul că aceste produse conţin mari cantităţi de zahăr şi pot duce la obezitate, mai ales în cazul copiilor. Cel mai important este ca ele să fie consumate cu moderaţie, lucru valabil inclusiv în cazul adulţilor”, au explicat nutriţioniştii. 

Mai exact, 4% din produsele analizate au în conţinut între 5 şi 11 E-uri, în timp ce 12% din produse conţin zero sau un singur E. Totodată, 16% din produsele analizate au în conţinut 2 E-uri, iar 24% din produsele analizate au în conţinut 3 E-uri. Cele mai multe produse analizate au în schimb, 4 E-uri. Un aditiv care este prezent în mare parte din napolitanele care au ajuns sub lupa voluntarilor ANPCPPS este E 322, respectiv lecitina. Aceasta nu este însă periculoasă pentru sănătate, afirmă specialiştii. 

Care sunt napolitanele cu E-uri 

Napolitana cu cremă de ciocolată Forno d'Angelo, care poate fi achiziţionată din hipermarketul Auchan conţine 3 E-uri, în timp ce napolitana Latino cacao, ce poate fi cumpărată din acelaşi magazin, conţine 2 E-uri. Balocco, napolitana crocantă cu cremă de cacao are 4 E-uri în compoziţie, în timp ce napolitanele tip sticks umplute cu cacao şi alune de pădure de la Fineti au tot 4 E-uri, între care şi colorant caramel, cunoscut sub numele de E 150b, considerat a fi nociv pentru sănătate. 

Napolitanele Knoppers conţin doi aditivi alimentari, iar napolitana cu cremă de cacao de la Ulker are nu mai puţin de 7 E-uri. De departe, cei mai mulţi conservanţi se găsesc în napolitana cu cremă de alune Tio, 11 la număr. Câte trei E-uri se regăsesc în napolitanele Loacker. În schimb, napolitana Madison, care poate fi achiziţionată din hipermarketul Kaufland are 4 E-uri. Şi napolitana Katy, a aceluiaşi producător, conţine 4 E-uri. 

De asemenea, napolitanele Tastino, care pot fi cumpărate din lanţurile Lidl, conţin 4 E-uri, în timp ce napolitana Milka - ciocolată cu lapte din Alpi are şi ea tot 4 conservanţi şi aditivi alimentari. Napolitana Joe are 6 E-uri. Acelaşi număr de E-uri, 6, se găsesc şi în mini-napolitana crocantă cu cremă de cacao de la Joe, se mai arată în studiul ANPCPPS, adăugând că batonul de ciocolată cu lapte de la Nestle are şi el trei E-uri în compoziţie. Napolitana cu cremă de cacao Onix are 3 E-uri, iar napolitana cu cremă de cacao Carre are tot trei aditivi şi conservanţi. 

Studiul face parte dintr-o serie de monitorizări ale produselor care se găsesc la raft, derulate de ANPCPPS. Napolitanele cu cacao Tempo, Karamela şi Jojo sunt lipsite de aditivi alimentari.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite