Companiile franceze recrutează tot mai multe cadre medicale din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Companiile private din Franţa recrutează medici străini, fiind vizaţi, în principal, specialiştii din Est şi, mai ales, cei din România, comentează publicaţia Lunion presse, în ediţia sa de sâmbătă, citată de Agerpres.


Sophie Leroy, fondatoarea agenţiei de profil, Arime, a precizat că intrarea României în Uniunea Europeană în anul 2007 a făcut ca activitatea firmei să ia avânt.

Românii sunt preferaţi de firmele de recrutare din două motive. Primul este de ordin financiar: un medic român câştigă între 300 şi 400 de euro pe lună în ţara sa; al doilea este legat de importanţa predării limbii franceze în şcolile româneşti.

În ceea ce priveşte numărul companiilor de profil din Franţa,  Patrick Romestang, care se ocupă de problemele de demografie medicală în cadrul Ordinului Medicilor, a precizat: “Incertitudinea este completă”. Agenţia France Presse însă a descoperit o duzină de astfel de companii pe Internet.

Acesta este şi cazul Medicis Consult, o societate privată specializată în recrutarea de medici străini, care percepe o taxă de 8.000 de euro. Preţul include găsirea candidatului, verificarea diplomelor şi asigurarea demersului administrativ în vederea angajării.

Primarii sau directorii de spitale nu ezită să facă apel la astfel de structuri, franceze ori străine. Este un fenomen relaiv nou, care datează de trei-patru ani, afirmă Mathilde Reynaudi, autoarea unui studiu pe acest subiect de la Centrul de analize strategice (CAS).

Cei mai mulţi dintre candidaţi sunt din ţări ale UE şi au diplome europene ce le permite să practice în Franţa, la fel ca medicilor francezi. “Avem o mulţime de candidaţi în Grecia, unde condiţiile de muncă s-au deteriorat”, spune Zuzanna Jendryczko,de la firma Paragona, cu sediul în Polonia. Din 2006, ea a recrutat pentru centrele medicale din nordul Franţei în special anestezişti, gastroenterologi, radiologi sau generalişti.

Pe această piaţă în curs de dezvoltare, beneficiile sunt foarte variabile, atât în termeni de preţ, cât şi de conţinut, explică Mathilde Reynaudi, de la CAS. Unele firme care se ocupă de recrutare se limitează să “vândă CV-ul, fără să explice recruţilor condiţiile reale de muncă”, subliniează ea. Nepregătiţi, aceşti medici se luptă pentru a se integra şi a-şi face o clientelă şi sfârşesc în a renunţa, mai scrie Agerpres.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite