Circa 25.000 de maghiari au protestat la Sf. Gheorghe. Mitingul s-a încheiat cu o declaraţie în care se cere stoparea renaţionalizărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Numărul maghiarilor prezenţi la miting  a depăşit aşteptările organizatorilor: în loc de 20.000 de persoane, aşa cum se estima, în centrul oraşului Sf. Gheorghe sunt în momentul de faţă aproximativ 25.000 de protestatari.

UPDATE 14.58: În Declaraţie, care a fost citit de Kató Béla, episcop auxiliar al Eparhiei Reformate din Ardeal, se arată că maghiarii din toată România protestează faţă de nedreptatea suferită de această comunitate.

"Noi, maghiarii din Trei Scaune (judeţul Covasna), din secuime, din Ardeal, din România, cei care ne-am adunat în 1 septembrie, de Ziua Dreptăţii, aici, la Sfântu Gheorghe, protestăm unanim, ca o comunitate puternică, faţă de nedreptatea pe care am suferit-o", se subliniază în deschiderea manifestului.

În continuare se precizează că maghiarii protestează faţă de "încercarea de renaţionalizare" a Colegiului "Székely Mikó", proprietate a bisericii şi a comunităţii.

"Protestăm faţă de condamnarea pe nedrept a lui Markó Attila, a lui Marosán Tamás şi a lui Silviu Clim, membrii Comisiei Naţionale de Retrocedare. Este inacceptabil ca oamenii să fie condamnaţi la închisoare pentru munca cinstită. Considerăm revoltătoare încercările repetate ale statului român de a priva comunitatea de moştenirea noastră. Cerem autorităţilor române competente să oprească renaţionalizarea ilegală a Colegiului «Székely Mikó»", se arată în manifest.

De asemenea, protestatarii cer comunităţii diplomatice, instituţiilor internaţionale şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului să urmărească cu atenţie deosebită procesul de retrocedare din România.

Totodată, în manifest se atrage atenţia că această decizie creează un precedent periculos, şi anume se blochează procesul de retrocedare, mii de imobile bisericeşti şi comunitare nu mai ajung în posesia proprietarilor de drept, proprietăţile restituite vor fi în primejdie.

La finalul manifestului, protestatarii şi-au formulat revendicările în cinci puncte, ei solicitând, printre altele, implementarea consecventă a principiului statului de drept şi realizarea urgentă a restitutio in integrum.

"Ne adresăm cu credinţă şi speranţă către toate cultele religioase din România, către naţiunea majoritară şi reprezentanţii ei, rugându-i să revendice alături de noi: implementarea consecventă a principiului statului de drept; realizarea urgentă a restitutio in integrum; respectarea de către România a obligaţiilor asumate la aderarea la Uniunea Europeană; oprirea imediată a încercărilor ilegale de renaţionalizare; remedierea deciziei judecătoreşti nedrepte", se arată în document.

UPDATE: Protestatarilor li se vor adresa preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate Kató Béla, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, episcopul reformat Pap Géza, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi György, episcopul unitarian Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Adorjáni Dezső, episcopul reformat Csűry István, europarlamentarul Tőkés László.

UPDATE: Sunt prezenţi sute de preoţi ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania.

O parte din protestatari au pancarte cu mesaje precum "Dreptate", "Dreptate lui Marko, Marosan şi Miko", "Justice", "Autonomie teritorială Ţinutului Secuiesc" şi au steaguri secuieşti şi ungare.

Printre manifestanţi au fost distribuite mii de ecusoane de culoarea neagră, cu inscripţia în limba maghiară "M - 2012.09.01. - Ziua Dreptăţii", precum şi fluturaşi cu manifestul care urmează să fie citit la finalul protestului.

UPDATE: Mii de protestatari s-au adunat deja în centrul oraşului. Printre ei se află şi Laszolo Tokes care va ţine un discurs.

Participanţii spun că deciziile instanţei pune în pericol mii de clădiri ce au fost restituite cultelor din România.

Manifestarea, denumită "Ziua Dreptăţii", este organizată de bisericile istorice maghiare şi oamenii sunt aşteptaţi în faţa bisericilor, de unde se va pleca în marş spre centrul oraşului, acolo unde se află şi Colegiul.

Protestul se va încheia cu adoptarea unei declaraţii.

Organizatorii au declarat că nu doresc să pună presiune asupra justiţiei, ci doar să protesteze faţă de o "nedreptate", şi să atragă atenţia că această decizie ar putea fi un precedent periculos pentru renaţionalizarea oricărui imobil restituit legal cultelor religioase.

Procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată, în decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, în prezent secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii au stabilit că, în 2002, cei trei au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999.

Potrivit procurorilor, cei trei acuzaţi au întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Instanţa le-a dat dreptate procurorilor, considerând că imobilul a fost restituit ilegal şi condamnându-i pe cei trei.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Recursul în acest caz va fi judecat la Curtea de Apel Ploieşti, primul termen fiind stabilit pentru 5 octombrie.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite