Ceea ce contează

Publicat:
Ultima actualizare:

1. Contează să părem pregătiţi. Deşi nu suntem. Avem dotări model, pe care le inaugurăm festiv, după care le închidem. Aşa am făcut, mai demult, şi cu un bazin de înot de 1 milion de euro din ţară (Câmpina), aşa am făcut, mai recent, şi cu o secţie specială pentru „marii arşi“ dintr-un spital de urgenţă (Floreasca). N-avem personal. Dar avem kile de tupeu.

2. Contează să părem organizaţi. Deşi nu suntem. Ne lăudăm că unii medici din străinătate, descinşi ca nişte extratereştri dintr-un OZN, s-au minunat cât de bine ne descurcăm...

3. Contează că răniţii n-au murit numai la noi în spitale, ci şi în spitalele din străinătate. Nu ştiu cât vor putea să se mai abţină nişte „comunicatori” cinici, până să ne-o spună direct: „Străinătate aţi vrut? Iete străinătate!“

4. Contează că doi copii de 15 ani au făcut exact ceea ce nu au învăţat la şcoală, în multele ore de „acumulat” cunoştinţe inutile şi inadecvate: au renunţat la soluţia individuală, să se salveze prin fugă şi l-au ajutat să iasă din infern pe un prieten al lor, aflat în scaunul cu rotile. Cu preţul unor răni extrem de grave.

5. Contează că au fost mulţi eroi în clubul Colectiv, care şi-au dat viaţa pentru a-i salva pe cei mai slabi.

6. Contează că rockul a adus împreună oameni de calitate, inteligenţi, instruiţi, luminoşi, cu drag de semeni, aşa cum nu ne-am obişnuit să mai vedem prea des. Cu toate acestea, în şcoli nu există ca materie ora de rock”, nici măcar facultativă.

7. Contează că în Parlament avem... Ce avem, de fapt?

8. Contează că în primării şi în administraţie avem... Ce avem, de fapt?

9. Contează că nişte cretini au tapetat o cazemată cu burete neignifugat. Ca să facă economie.

10. Contează că nişte cretini au chemat 500 de persoane într-un spaţiu de 80 şi au lăsat liberă o singură uşă, şi aia îngustă.

11. Contează că alţi cretini, de la funcţionari la consilieri locali,  de la primari la parlamentari, au admis că se pot acorda autorizaţii de funcţionare în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a solicitantului că totul e ok.

12. Contează că la noi numai proştii şi săracii sunt controlaţi cu adevărat de autorităţi. Ceilalţi, controlează ei autorităţile.

13. Contează că, de 12 zile, tot asistăm la cronicile unor morţi anunţate. Şi nu ştim când se vor opri.

14. Contează că pe cei vinovaţi nu-i putem da la schimb cu morţii şi răniţii din Colectiv.

15. Contează că, de fiecare dată, realitatea inventează lucruri noi, pe care nu le înţelegem, decât cu mare întârziere. De data asta, au fost gazele toxice şi cianurile inhalate.

16. Contează că vrem să împiedicăm să se mai întâmple asemenea dezastre ca în club Colectiv, deşi habar n-avem cum să o facem. Şi nici nu credem că, pe bune, e posibil.

17. Contează că, după scurt timp, vom uita şi ne vom înmuia.

50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62. Contează că viaţa, pe la noi, e dispensabilă.

 ... AND NOTING ELSE MATTERS


  Text de Dan Mihai        

Dan Mihai este jurist şi membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki din anul 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare.

 

 

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite