Asimov, Dire Straits şi SRI

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Care or fi asemănările între legile roboticii ale lui Isaac Asimov şi funcţionarea Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI?
Care or fi asemănările între legile roboticii ale lui Isaac Asimov şi funcţionarea Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI?

Isaac Asimov şi Dire Straits au fost implicaţi recent într-un caz aflat în atenţia SRI. Dă clic pe undeva pe-aici şi citeşte întreaga relatare.

Spun unii că pe pagina de Facebook a SRI este postat un videoclip gingaş, în care, pe muzica Dire Straits şi nu pe orice melodie, ci pe „Brothers in arms” (fraţi de arme), se derulează trist nişte slideshow-uri cu imagini foto ale fostului director SRI, recent demisionat.

În mod sigur, imaginile din slide-uri nu sunt rezultatul unui filaj, întrucât pe fiecare dintre poze se află şi câte un citat celebru, din înţelepciunea lumii, în concordanţă cu starea resemnat-solidară ce se degajă din videoclip.

Una dintre persoanele de încredere care a contribuit cu un citat la acest clip este şi Isaac Asimov, celebrul autor al legilor roboticii.

În mod ciudat, roboţeii şi cele 3 legi ale lor îi pot conduce pe unii cu gândul la Comisia parlamentară de control al activităţii SRI, care, din nou, alaltăieri, a funcţionat ca un mecanism ireproşabil şi ne-a asigurat că, după o verificare minuţioasă, nu a putut găsi nicio hibă în activitatea SRI, pentru simplul şi evidentul motiv că ea nu există (hiba, nu comisia).

Care or fi asemănările între legile roboticii ale lui Isaac Asimov şi funcţionarea Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI? Să vedem:

Legile roboticii:

Legea 1. Robotul nu are voie să pricinuiască vreun rău unei fiinţe umane, sau, prin neintervenţie, să permită ca unei fiinţe omeneşti să i se facă un rău.

Legea 2. Robotul trebuie să se supună ordinelor date de către o fiinţă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicţie cu Legea 1.

Legea 3. Robotul trebuie să-şi protejeze propria existenţă, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicţie cu Legea 1 sau Legea 2.

Acum, să înlocuim vreo 2 termeni din cele 3 legi şi să vedem rezultatul. Nu garantez că se potriveşte, dar poate că se nimereşte. Asta rămâne la aprecierea fiecăruia.

Legile comisiei:         

Legea 1. Comisia nu are voie să pricinuiască vreun rău SRI, sau, prin neintervenţie, să permită ca SRI să i se facă un rău.

Legea 2. Comisia trebuie să se supună ordinelor date de către SRI, atât timp cât ele nu intră în contradicţie cu Legea 1.

Legea 3. Comisia trebuie să-şi protejeze propria existenţă, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicţie cu Legea 1 sau Legea 2.

Eu unul aş dedica acestei comisii tot un videoclip, tot cu slideshow-uri şi tot pe muzică Dire Straits, doar că pe melodia „Money for nothing”:

text de Dan Mihai 

Dan Mihai este jurist şi membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki din anul 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite