Achiziţii de tot râsul la Opera Comică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub bagheta Smarandei Oţeanu-Bunea, la Opera Comică pentru Copii, bugetul este irosit pe achiziţii mult mai scumpe decât preţurile pieţei. În afara banilor cheltuiţi pe turnee de lux, în care invita funcţionari de la „centru“, directoarea Operei Comice umflă conturile unor firme agreate, precum Daflo Group SRL.

Contractele derulate, în ultimii ani, de Opera Comică pentru Copii sub bagheta directoarei Smaranda Oţeanu-Bunea (69 de ani) arată cum zeci de mii de euro din bugetul alocat de Primăria Capitalei s-au scurs în conturile unor firme abonate la contracte fără licitaţie cu municipalitatea. Astfel, în 2009, anul în care Opera Comică pentru Copii a primit cadou de la Primărie Teatrul Giuleşti, cu tot cu subvenţiile necesare reabilitării clădirii, cele mai ,,grase" contracte au fost atribuite fără licitaţie firmei Daflo Group SRL.

În total, în ultimele săptămâni ale lui 2009, în conturile Daflo Group au intrat nu mai puţin de 530.000 de lei (124.000 de euro). Grosul banilor, 280.000 de lei (peste 65.000 de euro) au fost achitaţi pe 28 decembrie 2009, cu trei zile înainte de Revelion, pentru amenajarea uneia dintre curţile interioare ale Teatrului Giuleşti, în suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi.

Preţ corect - 9.500 de euro, preţ plătit - 66.000 de euro

Potrivit documentelor contabile ale Operei Comice pentru Copii, angajaţii Daflo au decopertat terenul pavat cu asfalt, l-au amenajat şi l-au pavat cu dale, delimitând cu borduri alei care ar trebui să fie considerate trotuare.

Reporterii ,,Adevărul" au contactat ieri mai multe firme pentru a obţine preţurile pieţei. Unele dintre cele mai scumpe dale, de tipul celor folosite de Daflo Group la Opera Comică, sunt produse de Sanouma International, cu sediul în Capitală. Preţul este de 46 de lei metru pătrat, iar manopera - 25 de lei metru pătrat (montaj, decopertare şi amenajare teren), la care se adaugă în jur de 10-15 lei pe metru pătrat pentru montarea bordurilor.

Un calcul simplu arată astfel că, în cazul în care ar fi apelat la o firmă de pe piaţa liberă, atunci când a atribuit Daflo Group contractele fără licitaţie, Opera Comică ar fi plătit maximum 23.000 de lei (5.500 de euro) pentru dale şi în jur de 17.000 de lei (4.000 de euro) pentru montaj. Cu alte cuvinte, întreaga lucrare ar fi costat cel mult 40.000 de lei (9.500 de euro), şi nu 280.000 de lei (66.000 de euro), adică de şase ori mai mult.

Smaranda Oţeanu-Bunea



Vopseaua, mai scumpă decât renovarea

La fel de discutabile sunt şi contractele atribuite, tot fără licitaţie, aceleiaşi firme, în noiembrie şi decembrie 2009, pentru vopsirea şi repararea acoperişului Teatrului Giuleşti. Preţul total, 150.000 de lei (35.000 de euro) a fost împărţit în mod egal: reparaţiile au costat jumătate, adică 75.000 de lei, iar vopsitul - tot atât.

În 2010, Daflo Group a mai primit două contracte de la Opera Comică pentru Copii, atribuite prin selecţie de oferte, în valoare totală de 311.000 de lei (73.000 de euro). Firma Daflo Group, cu sediul în Maramureş, este parte a holdingului G.N.I.R.

Bani mulţi în spatele cortinei

O altă firmă care a încheiat patru contracte cu Opera Comică este Cooperativa Mobilă şi Tapiţerie, unde arhitect şef este Anca Paula Pop, soţia consilierului general al Capitalei, Romeo Teodor Pop - şi el actor la Teatrul Bulandra.

Potrivit documentelor contabile, tot pe 28 decembrie, dar în 2010, Opera Comică pentru Copii a virat nu mai puţin de 237.000 de lei (55.000 de euro) în conturile Mobilă şi Tapiţerie. Cu aceşti bani au fost cumpărate textile pentru scenă, fundal şi o cortină cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri, pentru care a fost alocată cea mai mare sumă: 71.000 de lei (17.000 de euro).

Materialul, un pluş ignifug, a fost achiziţionat de Mobilă şi Tapiţerie de la SC Ţesătoriile Reunite SA, singurul producător de astfel de material din Europa de Est. Contactaţi ieri de ,,Adevărul" reprezentanţii producătorului au oferit acelaşi material pentru un preţ de 49,2 lei/metru fără TVA şi au precizat că cei de la Mobilă şi Tapiţerie sunt clienţii lor fideli, materialul putând fi procurat însă direct de la producător. Un calcul simplu arată că o cortină precum cea achiziţionată de Opera Comică pentru Copii poate fi cumpărată de la Ţesătoriile Reunite cu 6.250 de lei (1.450 de euro). Opera Comică a plătit însă un preţ de 11 ori mai mare, adică 17.000 de euro.

Oţeanu-Bunea, protejată la „centru"

În răspunsul primit de la Primăria Capitalei cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei, Municipalitatea pasează întreaga responsabilitate managerială Smarandei Oţeanu-Bunea. Mai mult, în comunicat se arată că directoarea Operei Comice nu a confirmat faptul că i-a luat cu ea în turnee pe funcţionari. ,,Adevărul" va reveni cu documente care demonstrează contrariul.

Neregulile, ,,contabilizate" de Curtea de Conturi

Legat de modul în care a atribuit primele contracte firmei Daflo Group, directorul Operei Comice pentru Copii, Smaranda Oţeanu-Bunea (69 de ani), a precizat pentru ,,Adevărul" că, în 2009, a primit foarte târziu subvenţia de la Primăria Capitalei şi că era nevoită să cheltuiască fondurile rapid. Prin urmare, nu a mai avut timp de licitaţie. În plus, deşi a admis că funcţionari ai Primăriei fac parte din comisiile de evaluare a ofertelor, Smaranda Oţeanu-Bunea a ţinut să adauge că, în cazul contractelor atribuite prin selecţie de oferte, nimeni nu i-a impus vreo firmă.

,,În cursul anului 2010, atât Camera de Conturi Bucureşti cât şi compartimentul de audit din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, singurele organisme cu competenţe de control în domeniu, au efectuat şi finalizat misiuni de audit la Opera Comică pentru Copii în urma cărora au fost elaborate procese verbale de constatare prin care s-a stabilit că nu există abateri de la legalitate şi regularitate care să determine producerea de prejudicii", a conchis Smaranda Oţeanu-Bunea.

Abateri financiare de 180.000 de euro

Raportul Curţii de Conturi, publicat în 2010 şi care a vizat modul în care conducerea Operei Comice  a gestionat fondurile alocate de Primărie în 2009, o contrazice pe directoarea Oţeanu-Bunea. Potrivit raportului, Opera Comică pentru Copii se regăseşte pe lista instituţiilor subordonate Primăriei Capitalei, care au risipit banul public.

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit în contabilitatea instituţiei condusă de Oţeanu-Bunea - care, în 2009, a derulat contracte doar în lunile noiembrie şi decembrie - prejudicii în valoare de 5.000 de lei (1.250 de euro) şi abateri financiar-contabile de 754.000 de lei (180.000 de euro).

180 de mii este suma „contabilizată" de Curtea de Conturi ca abatere financiară comisă de conducerea Operei Comice în  2009.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite