Vedetele care au ajuns în Parlament. Ce şanse au să supravieţuiască în jocurile de culise ale partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedetele care vor popula holurile Parlamentului în următorii patru ani  FOTO Adevărul
Vedetele care vor popula holurile Parlamentului în următorii patru ani  FOTO Adevărul

Direct de pe scenă sau din platourile televiziunilor, o serie de vedete din showbiz-ul românesc au candidat şi au obţinut un loc în Parlament. Fie că vorbim de Mihai Sturzu de la Hi-Q, fie că vorbim de Gabriela Vrânceanu Firea, cu toţii s-au folosit de popularitate şi au obţinut încrederea electoratului. Analiştii politici consideră însă că acestora le va fi greu să se adapteze şi riscă să devină simpli trecători prin Parlament.

Cele mai răsunătoare nume care vor popula băncile Parlamentului sunt Mihai Sturzu de la Hi-Q, Cici de la Sistem, Damian Drăghici sau Gabriela Vrânceanu Firea. Tot în această categorie poate fi prins şi Gigi Becali, cunoscut mai mult ca patron al Stelei şi pentru apariţiile publice, decât pentru activitatea politică.

Mihai Sturzu de la HI-Q a candidat într-un colegiu de deputat din Sectorul 6 al Capitalei, din partea USL. În urma votului de duminică, Mihai şi-a închis colegiul cu un procentaj de 65%.

Ciprian Rogojan, mai cunoscut drept Cici de la Sistem, a intrat în Parlament în urma redistribuirilor. El a candidat în colegiul senatorial numărul 1, din Baia Mare. Cici a obţinut un procent de doar 20,7%, însă a intrat în Parlament în urma redistribuirilor.

Gabriela Vrânceanu Firea şi-a închis colegiul din Ilfov unde a candidat. Fosta vedetă a Intact a obţinut un procentaj de 75%. Nici Damian Drăghici nu s-a lăsat mai prejos. El a obţinut un procentaj de 62%, în colegiul numărul 4 din Bacău, iar în următorii patru ani va fi deputat. Pentru Damian Drăghici nu este primul contact cu lumea politică. El a fost consilier al premierului Victor Ponta pe problemele legate de etnia romă.

O victorie spectaculoasă a obţinut şi Gigi Becali, în colegiul numărul 25 din Capitală. Proaspătul liberal a fost ales cu un procentaj de 60,2%, iar înurmătorii patru ani va fi deputat de Bucureşti. Gigi Becali nu este la prima experienţă politică, el fiind din anul 2009 europarlamentar, funcţie la care va renunţa pentru a-şi prelua mandatul de deputat în Parlamentul României.   

Cum se vor adapta vedetele în mediul politic

Analiştii politici consideră că vedetele au avut întotdeauna dificultăţi să se adpateze vieţii politice, dar totul depinde de la caz la caz. "Este posibil să se adapteze rigorilor de partid şi vieţii politice, dar este totuşi destul de greu. Ceea ce este important este faptul că în ultimul timp politica a devenit mai mult o meserie. Cei care vin în politică foarte târziu se adaptează foarte greu", a explicat sociologul Marius Pieleanu, pentru adevarul.ro.

Exemplele ultimilor ani nu creditează vedete cu prea multe şanse de reuşită în Parlament. Artişti precum Irina Loghin sau Victor Socaciu nu s-au adaptat vieţii politice şi au avut de multe ori poziţie distinctă faţă de partid.

Nici Teo Trandafir nu a rezistat prea mult în Parlament. Ea a demisionat din cauza măsurilor de austeritate pe care le-a impus PDL.

"Depinde de la caz la caz cum se vor adapta. Există mari şanse să nu o facă. Uitaţi exemplul lui Ronald Reagan, care a fost actor, iar ulterior a ajuns preşedintele SUA. Acesta este un exemplu foarte greu de urmat la noi. Totul depinde însă de ei, dacă vor şti să se adapteze vieţii de partid şi jocurilor de culise din Parlament", a explicat şi sociologul Mirel Palada.

Harta interactivă a rezultatelor de la alegerile parlamentare. Află cine sunt senatorii şi deputaţii din colegiul tău.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite