USR. Trebuie să evoluăm.

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidez la preşedenţia USR. Propun o viziune de viitor, pentru membri şi simpatizanţi. Ce fel de partid o să fie USR în următorii ani? Care sunt marile teme pe care USR le va susţine în spaţiul public? Cum arată lumea pentru care USR va lupta?

USR a intrat în Parlament pe valul de dezamăgire faţă de actuala clasă politică, cu un discurs puternic anti-corupţie şi propunând oameni oneşti din afara vechii politici. Am creat o breşă în sistem jucând anti-sistem dar a venit vremea să gândim un USR cu un scop mai larg şi mai clar. 

Am un plan.

În ultimele decenii ani a existat în România un consens pro-european şi pro-euroatlantic al întregii clase politice. Aşa s-a manifestat la noi “sfârşitul istoriei”. Când părea că civilizaţia occidentală a caştigat războiul ideologiilor şi că democraţia liberală este capătul şi împlinirea progresului uman, toată lumea a acceptat, de bine de rău, acest lucru. Şi Vadim Tudor era un pro-european.

Din păcate, ultimii ani au văzut transformari puternice ale realităţii politice cu foarte multe derive anti-liberale peste tot în Europa. Democraţia liberală şi civilizaţia occidentală sunt puse la îndoială şi apar din ce în ce mai multe soluţii populiste şi autoritariste.

PSD este un partid declarat pro-european, membru al partidului socialist european deşi aproape tot ce produce acest partid este de un evident conservatorism social, naţionalism şi populism economic. PSD este un partid conservator, nationalist si populist fără legătura cu familia europeana din care face parte. PSD acceptă să fie un partid mainstream atâta timp cât are puterea şi cât poate fura banul public prin intermediul administraţiei pe care o controlează. Cu cât vom tăia mai mult posibilitatea PSD de a fura prin măsuri anti-corupţie, cu atât PSD se va radicaliza. La un moment dat, şi acest moment se apropie cu repeziciune, PSD va fi forţat să iasă din ipocrizia consensului pro-european, să îşi accepte menirea populistă şi să îşi asume deschis o politică nationalist-conservatoare, euro-sceptică şi izolaţionistă în linia celorlalte partide euro-sceptice din Europa. PNL este în plină disoluţie dar are o parte foarte importantă naţionalistă si conservatoare. Sunt din ce în ce mai mulţi cei care susţin că Partidul Naţional Liberal este întâi Naţional şi pe urmă Liberal. Asta e tot ce va mai rămâne din actualul PNL.

În această redefinire a politicii româneşti USR are menirea de reprezentant al direcţiei pro-europene a României. Culoarul e imens şi ne asumăm să îl umplem.

USR este făcut de oameni care şi-au luat viaţa în propriile mâini şi care vor să îşi asume responsabilitatea societăţii în care trăiesc. Oameni care văd în viitor o oportunitate, care vor să ducă lucrurile într-o direcţie pro-europeană şi tolerantă. Chiar dacă ideologic ne mână crezuri diferite, suntem oameni optimişti şi muncitori pentru care mâine o să fie întotdeauna mai bine decât azi. USR a fost făcut pentru oameni care vor sa îşi vadă de vieţile lor, de familie, de prieteni, într-o societate relaxată şi deschisă care să le ofere oportunitatea de împlinire. În care legile, nici din justiţie, nici din economie, nici din cercetare nu sunt schimbate noaptea, din mers, de cei care sunt la putere, în interesul lor.

Astăzi, dihotomia stânga - dreapta este din ce în ce mai puţin relevantă. Economia de piaţă funcţionează dar suntem conştienţi că trebuie să construim o societate echitabilă în care fiecare sa îşi găsească locul. Vrem un sistem public eficient de educaţie şi sănătate, în paralel cu unul privat. Azi, guvernarea nu mai este o lupta a extremelor ci o problema de reglaje fine. Ce ne diferenţiază este capacitatea noastră de a accepta schimbările prin care trece societatea.

Provocările care urmează vin din partea evoluţiei tehnologiei şi a politicii. Tehnologia schimbă fundamental modul în care oamenii îşi câştigă traiul şi trebuie să fim flexibili în faţa schimbării şi sa gasim modalitatile cele mai bune de a transforma asta în oportunitate şi bunăstare.

Acum este momentul să luptăm pentru apărarea societatii deschise si pentru deschiderea spre viitor. Mai de stânga sau mai de dreapta, ce ne uneşte în aceste zile este aderarea noastra la o societate optimista, cu incredere in viitor si deschisa tuturor. Stim ca putem să o facem, ştim cum şi vom lupta pentru ea în continuare.

USR îşi asumă că este partidul care susţine valorile societăţii deschise, valorile societăţii occidentale, partidul care repune optimismul şi cheful de viaţă pe buletinul de vot. În faţa celor care ne cer sa ne închidem şi să ne divizăm, USR trebuie să reinventeze trăitul împreună. Optimist şi cu încredere, pentru că ştim că viitorul ne aparţine.

Pentru ce fel de Românie trebuie să lupte USR?

Corectă - Lupta anticorupţie este baza USR şi va continua să fie principala noastră preocupare. Dar o lume corecta este doar condiţia fără de care nu se poate. De la ea pornim pentru a construi mai mult.

Uşor de înţeles şi folosit - Cetăţenii au nevoie de o lume pe care sa o poată înţelege şi în care sa se descurce uşor. Nu e numai o problema de confort ci şi una de a găsi un sens. Avem nevoie de legi puţine, de instituţii care sa funcţioneze transparent în folosul cetăţeanului. Este dreptul cetăţenilor sa ştie cum sunt cheltuiţi banii pe care îi plătesc prin impozite. Este dreptul cetăţenilor să ştie pe ce vor fi cheltuiţi banii lor înainte ca acest lucru sa se întâmple. Citiţi azi bugetul unei instituţii sau bugetul ţării şi nu veţi înţelege nimic, nu pentru ca nu sunteţi specialişti ci pentru ca bugetele nu au niciun sens, sunt doar liste de intrări şi ieşiri fără scop. Un buget uşor de înţeles şi folosit trebuie să pună problema a ceea ce ne dorim şi cum ajungem acolo.  

Tolerantă şi deschisă - Toţi oamenii sunt liberi sa îşi trăiască viaţa după propria conştiinţă. Libertatea individuală este fundamentul societăţii moderne. Toleranţa şi respectul pentru ceilalţi sunt valorile care ne permit sa trăim împreuna într-o lume globalizată. Drepturile omului şi dreptul la diferenţa culturală, sexuală, religioasă sunt valori fundamentale. USR va susţine parteneriatul civil pentru a asigura tuturor cetăţenilor drepturi egal şi, secundar, va milita pentru decriminalizarea consumului de droguri uşoare.

Responsabilă - Avem nevoie de o administraţie care lucrează pentru cetăţeni. Care este direct interesată ca toţi cetăţenii sa fie informaţi de acţiunile ei. Administraţia este responsabilă să găsească cele mai bune soluţii pentru a-şi face publice intenţiile, de a găsi modalităţi de a asculta vocea cetăţenilor, voce care îi legitimează existenţa. Managementul în administraţie trebuie sa se facă pe baza pe contract cu obiective şi criterii de performanţă.

Solidară şi incluzivă - Într-o societate în schimbare nu toata lumea cîştiga. Inevitabil sunt oameni pe care schimbarea îi lasă pe afara şi care sunt afectaţi negativ de ea. Societatea trebuie sa fie solidară cu ei şi sa îi ajute să îşi găsească locul. Statul trebuie să asigure o forma de protecţie socială iar iniţiativele private şi metodele alternative trebuie încurajate.

Flexibilă, pregătită pentru schimbări şi pragmatică - Epoca marilor ideologii care explica lumea pe de-a întregul a trecut. Soluţiile în ziua de astăzi vin din aplicarea pragmatică a soluţiilor diverse, aplicate la context şi bazate pe date şi experienţă. Noile tehnologii schimba lumea şi trebuie sa fim pragătiţi să adaptăm societatea în beneficiul nostru. Schimbarile trebuie acceptate şi integrate. Dacă apar cai diferite de a face lucrurile şi oamenii vor să le adopte, legile trebuie să se schimbe pentru a le putea permite sa facă asta. Uber, AirBnB, sistemele private de pensii şi asigurări medicale sunt toate inovaţii ce trebuie integrate în lumea noastră.

Globală - Globalizarea trebuie acceptată şi direcţionată în aşa fel încât cât mai multă lume sa profite de pe urma ei. Ideea ca am putea sa ne închidem în cercuri mici şi sa ne protejăm de lumea mare este perdantă. Multiculturalitatea este o realitate: suntem diferiţi dar trebuie sa trăim în comun. Lumea se schimba şi e bine ca se schimba. Schimbarea nu poate fi oprită. Numai cine îmbrăţişează schimbarea o poate controla. USR trebuie sa fie partidul care schimba şi accepta schimbarea în societatea românească.

Locală - Oamenii se simt mai legaţi de ceea ce le este mai aproape. De familia lor, de cercul de prieteni, de cartier, de oraş, de regiune. Comunităţi diverse şi cu diferite grade de apartenenţă se creeaza pe toate aceste paliere. Comunitatea locală trebuie sa aibă posibilitatea de a alege pentru membrii ei. La fel, membrii comunităţii trebuie sa aibă posibilitatea de a influenţă şi participa la deciziile comunităţii din care fac parte.  Regionalizarea şi descentralizarea sunt singurele modalităţi prin care putem elimina diferenţele majore între capitală şi restul ţării.

Seculară - Statul trebuie sa fie neutru din punct de vedere spiritual şi religios. Toţi oamenii sunt liberi sa creadă în ce vor iar statul nu va privilegia niciuna din formele de credinţă. USR va susţine impozitarea veniturilor bisericilor. Ne-impozitarea este o forma de privilegiu nejustificat într-o ţară în care trăiesc în pace şi linişte oameni de diferite etnii şi religii.

Modernizarea României şi îndreptarea ei spre societatea de mai sus necesita un pachet unitar de măsuri şi acţiuni pe toate aceste planuri. Modernizarea României nu se poate face pe bucăţi, ea este un tot unitar. Modernizarea o facem sau nu o facem, nu ne putem alege numai părţile care ne convin în funcţie de credinţele noastre.

Pentru noi ca partid vremea indeciziilor şi oscilatiilor a trecut. Împlinim în curând un an de la înfiinţare. Peste 600.000 de oameni au crezut că vrem să schimbăm România, că ştim cum să o facem şi că putem.  Avem acum o viziune clară şi decizii ferme luate în această direcţie. Nu ne mai permitem să fim indecişi. Vremea căutarilor a trecut, a venit vremea deciziilor şi actiunii.

* acest text este propunerea mea de direcţie poltică pentru USR şi nu programul politic al USR cum se pare că au înţeles câţiva. oriunde in text veţi găsi "USR va face şi va drege" se va citi "Şerban Marinescu consideră că bine ar fi ca USR să facă şi să dreagă".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite