UDMR s-a plâns ambasadorilor, lui Iohannis şi lui Cioloş privind cazul Beke Istavan: Se încearcă identificarea comunităţii maghiare cu terorismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
KelemenHunor, preşedintele UDMR FOTO Eduard Enea
KelemenHunor, preşedintele UDMR FOTO Eduard Enea

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor le-a transmis o scrisoare ambasadorilor străini acreditaţi la Bucureşti în care îşi arată îngrijorarea faţă de modul în care a fost relatat cazul lui Beke Istvan, acuzat că plănuia un atentat de 1 decembrie. Liderul UDMR spune că i-a informat şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe premierul Dacian Cioloş despre temerile sale.

„Ne îngrijorează modul în care o parte a mass mediei româneşti, conform datelor oferite de autorităţi, a prezentat cele întâmplate la Târgu Secuiesc din unghiul culpabilizării colective a maghiarilor. Respingem în modul cel mai ferm faptul că anumiţi oameni politici şi reprezentanţi ai presei încearcă să stigmatizeze o întreagă comunitate, se încearcă identificarea comunităţii maghiare cu fenomenul terorismului. Acest mod de a gândi nu este doar greşit, dar şi extrem de dăunător. Poate distruge tot ce au consolidat împreună românii şi maghiarii în ultimul sfert de secol şi poate periclita climatul de toleranţă şi pacea socială“, se arată în scrisoarea transmisă de Kelemen Hunor ambasadorilor străini.

Liderul UDMR a discutat despre acest subiect şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş. „Am avut prilejul de a-i informa pe şeful statului şi pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat şi dânşii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întâmplate nu vor însemna o schimbare de direcţie în privinţa raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranţa că, după aceste turbulenţe, relaţia dintre majoritate şi minoritate va reveni la normalitate“, mai arată Kelemen Hunor în scrisoarea de limbă engleză transmisă.

Acuzaţiile DIICOT

Procurorii DIICOT l-au reţinut, pe 1 decembrie, la ora 4.00, pe cetăţeanul român de etnie maghiară Beke Istvan Attila, în vârstă de 40 de ani, pentru tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive. În seara aceleiaşi zile, Beke a fost arestat prin decizia Curţii de Apel Bucureşti.
Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste "Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmărea să îl detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile făcute în imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au făcut, în noaptea dinaintea zilei de 1 Decembrie, mai multe percheziţii care au început ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestările organizate de Ziua Naţională a României.
Anchetatorii îi monitorizau însă din octombrie pe Beke Istvan Attila şi pe alte persoane acuzate că i-ar fi complici.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite