În căutarea Luminiţei Iordăchescu, fantoma de la Camera Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtătoarea de cuvânt Luminiţa Iordăchescu a căpătat o poreclă sugestivă: "Fantoma" Desen de Vali Ivan
Purtătoarea de cuvânt Luminiţa Iordăchescu a căpătat o poreclă sugestivă: "Fantoma" Desen de Vali Ivan

Purtătoarea de cuvânt a Secretariatului General din Camera Deputaţilor, Luminiţa Iordăchescu, a intrat recent în atenţia presei după ce s-a descoperit că este remunerată cu 7.000 de lei pe lună, deşi este invizibilă în funcţia pe care o ocupă. Reporterii „Adevărul“ au încercat să o găsească pe misterioasa angajată a Parlamentului, poreclită, sugestiv, „Fantoma“.

Ştirea potrivit căreia Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, adică structura care se ocupă de treburile administrative ale Parlamentului, ar plăti bani grei pentru o purtătoare de cuvânt pe care nu o ştia nimeni a făcut recent înconjurul presei. Angajata în cauză, Luminiţa Iordăchescu, ar fi o enigmă şi pentru colegii ei, după cum au povestit mai mulţi funcţionari parlamentari în presă, sub protecţia anonimatului, şi asta pentru că a lipsit constant de la muncă.

De altfel, în cei doi ani de când este purtătoare de cuvânt, Iordăchescu nu a susţinut nicio conferinţă de presă şi nu a transmis nici măcar un comunicat, astfel încât nici jurnaliştii acreditaţi la Parlament nu ştiau că ar exista. Absenţele sale nu se reflectă însă în declaraţiile de avere publicate de Iordăchescu, în care se observă că purtătoarea de cuvânt poreclită „Fantoma“ este remunerată chiar mai consistent decât un parlamentar: primeşte aproape 7.000 de lei pe lună.  

Ping-pong cu fantoma

Cum niciun deputat nu a putut lămuri situaţia lui Iordăchescu, deşi câţiva au admis că au cunoscut-o, am încercat să primim explicaţii pentru situaţia provocată de purtătoarea de cuvânt  exact acolo unde a fost repartizată în urmă cu doi ani: la Secretariatul General al Camerei. Mai exact, la Cabinetul  secretarului general al Camerei Deputaţilor, Cristian Adrian Panciu, în subordinea căruia se află „fantoma“ şi pe care ar trebui să îl reprezinte ca purtător de cuvânt. Întrebat dacă o cunoaşte pe Luminiţa Iordăchescu, secretarul general a răspuns scurt: „Nu ştiu“. La insistenţele reporterilor „Adevărul“, el a susţinut că nu ştie cine e şeful ei, nici cine a angajat-o. „Întrebaţi la domnul George Dumitrică, e secretarul general adjunct şi dânsul se ocupă de toate astea. Eu nu ştiu, nu cunosc“, a pasat secretarul general al CD problema.

În subordinea cui activează Luminiţa Iordăchescu? Secretarul general adjunct, George Dumitrică, ne-a trimis la Departamentul de Resurse Umane, pe motiv că nu este şeful său direct. „Nu vă pot spune prea multe despre doamna Iordăchescu pentru că nu sunt şeful ei direct, nu e în subordinea mea. Cel mai bine e să întrebaţi la Resurse Umane şi o să primiţi un răspuns oficial“, a tranşat Dumitrică problema.

Am adresat aceleaşi întrebări la Direcţia de comunicare şi relaţii publice, care ar fi trebuit să ne comunice răspunsul celor de la Resurse Umane, dar şefa Direcţiei de relaţii publice ne-a răspuns politicos că ideal ar fi să trimitem o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi ulterior vom primi toate răspunsurile. „E nevoie de o solicitare ca să ştim cine este şeful direct al doamnei Iordăchescu?“, am întrebat, iar directoarea a răspuns: „Evident,cu toţii suntem în subordinea domnului secretar general“.

„Am văzut-o în instituţie“

La îndrumarea directoarei de comunicare din Camera Deputaţilor, am adresat Secretariatului General o solicitare în baza Legii nr. 544/2001, pentru a afla mai multe detalii despre Luminiţa Iordăchescu. Până la ora redactării acestui material, nu am primit însă niciun răspuns.

Am primit, în schimb, o lămurire. La întrebarea: „O  cunoaşte cineva, totuşi, pe Luminiţa Iordăchescu?“, secretarul general adjunct al Camerei, George Dumitrică, a răspuns afirmativ:„ Eu am fost parlamentar şi sigur că o cunosc. Doamna Iordăchescu lucrează de multă vreme la Parlament, a fost la Direcţia Relaţii Externe“.

Dar în Parlament a mai văzut-o cineva? „Am văzut-o în instituţie, dar nu pot să vă spun că venea la serviciu la ora 9.00 şi pleca la ora 17.00. Am văzut-o pe hol în urmă cu câteva zile, să fie o săptămână- o săptămână şi ceva“, a relatat Dumitrică întâlnirea cu „Fantoma“.

iordachescu

Întrebat dacă purtătoarea  de cuvânt are şi un birou al ei la care poate fi găsită, Dumitrică a răspuns evaziv: „Acum, nu ştiu ce înţelegeţi prin birou. Sigur că orice angajat al Parlamentului are un scaun şi un calculator în faţă“.

Puterea se schimbă, funcţionarii, ba

Purtătoarea de cuvânt Luminiţa Iordăchescu este o enigmă chiar şi pentru deputaţi, deşi conducerea Camerei Deputaţilor exercită un oarecare control asupra Secretariatului General. Însă, după cum ne-a explicat secretarul Biroului Permanent, liberalul Cristian Buican, deputaţii nu intră în hăţişurile administrative ale Secretariatului, ci doar numesc conducerea. „Noi nu ne ocupăm de partea administrativă absolut deloc, Biroul Permanent e în relaţie cu Secretariatul General doar în ce priveşte partea legislativă, care ţine de Parlament. Este strict o problemă a Secretariatului General, iar purtătoarea de cuvânt răspunde în faţa conducerii  Secretariatului“, a spus Buican.

 În cazul de faţă, Parlamentul i-a numit prin vot, la finalul anului 2012, la conducerea Secretariatului General, pe omul de încredere al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi pe fostul liberal George Dumitrică. Odată cu schimbarea conducerii parlamentare şi plecarea Robertei Anastase din fruntea Camerei Deputaţilor, a plecat aşadar şi fostul secretar general, Gheorghe Barbu, iar mai mulţi funcţionari parlamentari care susţineau fosta putere şi-au pierdut funcţiile. Printre ei s-a numărat şi Luminiţa Iordăchescu, care din 2004 până în 2013 a fost şefa  Direcţiei pentru Relaţii Externe. În 2013, pentru că nu putea fi concediată, a fost numită în funcţia de purtător de cuvânt  la Cabinetul Secretarului General.

De atunci, însă, nimeni nu a mai auzit de ea. A recunoscut-o şi deputatul PSD Mădălin Voicu. „O cunosc de mult timp. Ştiam că se ocupă de relaţii internaţionale, nu că e purtător de cuvânt. N-ai mai văzut-o însă de şase ani.  Chiar nu cred  că am auzit-o vreodată în rolul de purtător de cuvânt“, a spus Voicu la Antena 3.

Mai bine plătită decât un deputat

În ultima declaraţie de avere depusă în iunie 2014, Luminiţa Iordăchescu spune că are un venit de 83.000 de lei pe an doar de la Camera Deputaţilor, adică aproape 7.000 de lei pe lună. În comparaţie cu Iordăchescu, un parlamentar este remunerat cu aproximativ 4.900 de lei lunar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite