SONDAJ Pe care voievod l-ar alege românii preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă ar mai trăi astăzi, Vlad Ţepeş ar avea cele mai mari şanse să ajungă preşedinte dintre liderii istorici ai României, potrivit ultimului sondaj CSCI.

Institutul de sondare CSCI a plecat de la o situaţie ipotetică şi a verificat pe cine ar vota românii dintre domnitori, dacă aceştia ar trăi azi şi ar candida la alegerile prezidenţiale. Astfel, sociologii au vrut să testeze imaginea pe care românii o au cu privire la preşedintele ideal.

Caştigătorul unor alegeri prezidenţiale ipotetice, la care ar participa lideri istorici, ar fi Vlad Ţepes, care domină clar clasamentul. Nu mai puţin de 35% dintre români l-ar alege pe Vlad Ţepeş, prin comparaţie cu 21% care l-ar vota pe Cuza, 18% care l-ar vota pe Ştefan Cel Mare şi 9% care l-ar vota pe Mihai Viteazu. După aceştia, în top se mai află, în ordine descrescătoare, Constantin Brâncoveanu, Decebal şi Tudor Vladimirescu.

Din datele rezultate se observă faptul că Vlad Ţepeş este câştigător printre alegătorii de toate vârstele, dar şi în bătălia sexelor, acolo unde este preferat atât de bărbaţi cât şi de femei. Alexandru Ioan Cuza este domnitorul care pare să aibă mai mult succes în rândul doamnelor şi domnişoarelor, decât în cel al bărbaţilor.

O surpriză este profilul celor care l-ar vota pe Mihai Viteazul. Alegătorii UDMR i-ar acorda acestuia votul, mai mult decât cei ai Stângii sau Dreptei româneşti.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 - 4 februarie, pe un eşention de 1096 de interviuri, folosind metoda CATI. Eşantionul a fost validat pe baza datelor INSSE 2009 şi a recensământului populaţiei 2002. Eroarea tolerată este de 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.

image
image


   
 

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite