SONDAJ INSCOP Ce ştiu românii despre Mineriadă şi despre cine a fost responsabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă din zece români au auzit de Mineriada din iunie 1990, majoritatea celor chestionaţi fiind de părere că mişcarea a fost organizată de autorităţi pentru a contracara protestele din Piaţa Universităţii, arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda „Adevărul“. Totodată, 77% din respondenţi susţin că nu ştiu adevărul despre cele întâmplate atunci.

După 25 de ani, Dosarul Mineriadei din iunie 1990 a revenit pe masa procurorilor după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat, la începutul acestui an, statul român să găsească vinovaţii. În urma incidentelor violente din vara lui 1990, şase persoane au murit, potrivit numărului oficial, iar alte câteva sute au fost rănite. 

INSCOP Research a evaluat, în cadrul proiectului „Adevărul despre România“, modul cum se raportează românii la mineriada din iunie 1990. Întrebaţi dacă au auzit de cele întâmplate în vara lui 1990, nu mai puţin 90% din respondenţi au spus că au auzit de Mineriada din 13-15 iunie 1990 (9,1% nu au auzit, 0,9% non-răspunsuri). 

„În mod evident, episodul are o notorietate foarte mare, cumva contrastantă cu ce se ştie în mod concret despre acele evenimente“, se arată în analiza INSCOP, care punctează un alt detaliu semnificativ referitor la modul cum percep românii mineriada: 77% din totalul celor care spun că au auzit de Mineriadă consideră că nu ştiu adevărul despre cele întâmplate atunci. Doar 18,1% din cei care au auzit de Mineriadă sunt de părere că ştiu adevărul despre respectivele evenimente. „Răspunsurile sunt cu atât mai interesante cu cât Mineriada a făcut şi face încă obiectul unor investigaţii judiciare, dintre care ultima se află în curs la Parchetul ÎCCJ“, se arată în analiza INSCOP. 

Sondaj INSCOP Research perceptie Mineriada

„Subiect incomplet elucidat“

De asemenea, 69,7% din persoanele care au auzit de Mineriada din iunie 1990 validează ideea că a fost vorba despre o mişcare organizată de autorităţile vremii pentru a contracara protestele din Piaţa Universităţii. Pe de altă parte, doar 13,4% din respondenţi consideră că a fost vorba de o mişcare spontană a minerilor care au dorit să vină la Bucureşti pentru a sprijini Guvernul. „Aşadar, deşi au trecut 25 de ani de atunci, Mineriada din 1990 rămâne pentru cei mai mulţi dintre români un subiect încă incomplet elucidat“, arată sociologii INSCOP. ;

Parametri sociologici

Sondajul a fost realizat în perioada 23 octombrie -1 noiembrie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.098 persoane, eroarea maximă  admisă a datelor fiind de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 39 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 84 de localităţi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite