Se naşte Super-Europa. România, rol important în planurile lui Juncker pentru viitorul Uniunii Europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că România va organiza la Sibiu, pe 30 martie 2019, un summit european care va lua cele mai importante decizii privind Europa celor 27, după ieşirea Marii Britanii din UE.

Jean Claude Juncker a prezentat miercuri, 13 septembrie, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, viziunea sa despre noua Europă care, după plecarea Marii Britanii, va fi mai integrată, mai democratică şi mai puternică având caracteristicile unui stat federal. În acest context, României îi va reveni un rol cu totul special, având preşedinţia europeană începând cu ianuarie 2019.

La Sibiu se vor lua cele mai importante hotărâri privind noua Europă pe care Jean Claude-Junker a anunţat-o.

Acum un an, preşedintele Comisiei Europene, punea în dezbatere 5 scenarii pentru viitorul UE. În discursul ţinut miercuri 13 septembrie la Strasbourg, Jean-Claude Juncker a trasat liniile directoare ale viziunii sale despre viitorul continentului.

Cum arată noul proiect european?

  • Va fi un preşedinte al Europei, ales direct, după cum a sugerat Junker. Acest preşedinte va întruni prerogativele preşedintelui Consiliului, funcţie deţinută în prezent de Donald Tusk, şi pe cele ale preşedintelui Comisiei, post ocupat în prezent de Jean-Claude Junker.  
  • Va exista o armată europeană până în 2025.  
  • Va exista un ministru de Finanţe al Europei care se va ocupa atât de zona euro, dar şi de procesul de aderare al statelor non-euro la moneda comună europeană.  
  • Politica externă comună va fi întărită, iar deciziile mai simplu de luat.  
  • Va exista un serviciu european de intelligence în lupta împotriva terorismului.  
  • Statul de drept nu este o opţiune, este o obligaţie. Deciziile Curţii Europene trebuie pe deplin aplicate de toate statele.  
  • La alegerile europarlamentare, vor fi liste transnaţionale, candidaţi din diferite ţări vor putea candida pe listele partidelor din orice alt stat al Uniunii Europene.  
  • Europa va fi o uniune mai democratică şi mai puternică, bazată pe valorile statului de drept.  
  • Procesul de lărgire al Uniunii Europene va continua. Statele care doresc se vor alătura Uniunii, când vor îndeplini criteriile.  
  • Europa va respira cu cei doi plămâni, Vestul şi Estul. România şi Bulgaria trebuie să intre în Schengen.

Jean-Claude Juncker a spus, de la tribuna Parlamentului European, că Europa a avut succes atunci când a avut curaj şi a îndrăznit să-şi propună obiective majore. El a cerut acelaşi curaj şi îndrăzneală în punerea în aplicare a planului său pentru Europa, pentru că „vântul este favorabil şi se pot ridica toate pânzele sus“, profitându-se de vremea favorabilă, înainte ca norii negri să vină.

Marile familii politice europene şi-au declarat sprijinul pentru planul Juncker, cu excepţia de aşteptat a naţionaliştilor lui Farage, care s-a declarat, încă odată, extrem de satisfăcut că Marea Britanie părăseşte Uniunea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite