Adevărul Live. Roberta Anastase: Folosind tema religiei în campanie, Ponta preia din ideile lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, vicepreşedinte PDL, a explicat, marţi, la Adevărul Live, că nu vor exista diferenţe semnificative între rezultatele celor două Case de sondare angajate de PDL şi PNL pentru identificarea prezidenţiabilului ACL. Totodată, Anastase l-a criticat pe Victor Ponta pentru că foloseşte în campanie tema religiei.

Principalele declaraţii:

Despre sondajele de opinie interne pentru alegerea prezidenţiabilului ACL:

Anastase: Sunt convinsă că nu vor exista diferenţe semnificative. Când am făcut alianţa DA a existat acelaşi mecanism şi nu a existat nicio problemă. Institutul cu care lucrăm utilizează metoda clasică, chestionarul aplicat.

Care sunt şansele lui Cătălin Predoiu?

A pornit cu o notorietate mică şi a muncit enorm. Este un profesionist care a şi câştigat experienţă politică. Îmi doresc din tot sufletul să fie câştigător. Dar oricare va fi candidat îl vom susţine. Dreapta trebuie să fie unită ca să convingă votanţii de dreapta care sunt mai mulţi decât cei de stânga. Ne transformăm într-un singur partid şi acesta este un angajament pe termen lung.

Despre PMP: Până acum nu am văzut un semn de deschidere în sensul unificării dreptei deşi au susţinut-o în timpul campaniei electorale. Noi am spus că oricine doreşte să se alăture avem disponibilitatea la dialog. Avem exemplu cu Forţa Civică.

Despre renunţarea la numele de PDL: Când am renunţat la nume nu a fost uşor. A fost un moment extrem de dificil. Dar noi ne-am rebrenduit de fiecare dată.Candidatura la preşedinţie va fi sub sigla ACL /PDL-PNL.

Vorbeaţi de o ofertă pentru PMP de a sprijini candidatul ACL: Cred că opţiunea trebuie să fie una raţională pentru viitorul României. Să vedem cine intră în turul doi.

Cum vă poziţionaţi ca un nou partid faţă de Traian Băsescu şi electoratul acestuia, care va înclina balanţa în turul II?: Votanţii PMP sunt votanţii lui Traian Băsescu chiar dacă nu toţi au votat PMP.

Vă aşteptaţi la surpriza ca PMP sau alţi lideri de dreapata să nu le recomande oamenilor să nu voteze candidatul ACL în turul II: Am fost surprinsă de o declaraţie a domnului Cristian Diaconescu, dar sper să fi fost o eroare: să spui că nu te duci la vot dacă nu intri în turul doi.

Despre vulnerabilităţile lui Klaus Iohannis. Există scenariul retragerii domnului Iohannis: Mi se pare un scenariu demn de PSD. Eu nu cred în astfel de scenarii. Iohannis a câştigat pe fond cu ANI. Justiţia este cea care va decide. Dacă va fi desemnat candidat, parcursul va fi urmat. Cătălin Predoiu şi Klaus Iohannis stau foarte bine în sondaje.

S-au răcit relaţiile între Monica Macovei şi conducerea PDL: Nu văd o justificare a acestui lucru. Toate propunerile lui Macovei pentru completarea statutului au fost acceptate de lideri. Proiectele ei politice şi-au găsit susţinerea în PDL.

Marele test al acestei alianţe este scrutinul din toamnă. ACL va rămâne dacă pierdeţi alegerile?: Astăzi am depus actele pentru fuziune. Indiferent de rezultat, ACL se va transforma într-un partid. ACL s-a format din două partide mari. Nu mai vorbim de un partid puternic şi sateliţi, ci de două partide comparabile ca dimensiuni. Am făcut acest compromis conştienţi că oamenii asta aşteaptă de la noi.


Roberta Anastase în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

image

Despre debarcarea din fruntea Camerei Deputaţilor în 2012: Voiculescu a stabilit calendarul, iar Ponta l-a aplicat. A fost un plan foarte bine pus la punct. A existat afirmaţia lui Voiculescu cu o lună şi ceva în urmă şi a dat şi un termen.

Este atât de toxic PSD?: Este mai toxic decât PSD-ul condus de Năstase sau Iliescu. Urmărind cum au evoluat tendinţele totalitatre ale lui Victor Ponta, cum se înconjoară de oameni incompetenţi.

Vă mai vedeţi în funcţia de preşedinte al Camerei?: Nu urmăresc acest lucru. A fost o experienţă dură, pentru că ocuparea acestei poziţii într-un moment dificil pentru România..

Despre Victor Ponta: Lui Victor Ponta îi este frică de orice candidat al dreptei. Îşi doreşte foarte tare şi aici este un semn de întrebare: De ce îşi doreşte foarte tare să devină preşedintele României?

Victor Ponta ştie că oricât de tare ar încerca să crească nu reuşeşte peste 50% şi încearcă să rupă o parte din voturile dreptei. Eu nu-l înţeleg pe Tăriceanu, dar jur că nu-l înţeleg.

Poate fi decisiv Tăriceanu în turul II?: Antonescu în 2009 a spus electoratului să voteze stânga. 80% a votat electoratul dreptei. Electoratul nu este o păpuşă.

Despre folosirea cărţii religiei în campanie: Mi se pare un discurs a la Putin. Îi preia din ideile lui Putin: aceeaşi gândire.

Justiţia mai poate fi o temă de campanie?: Ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului spunea: Un proces în desfăşurare i se pare neortodox. Ponta are două opţiuni: ori să-l demită, ori să-şi dea premierul demisia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite