REPORTAJ Cu ce oameni şi-a lansat Monica Macovei noul partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei şi-a lansat partidul chiar de mărţisor FOTO Mediafax
Monica Macovei şi-a lansat partidul chiar de mărţisor FOTO Mediafax

Monica Macovei şi-a lansat noul proiect politic, intitulat M10, într-o atmosferă rar întâlnită în politica românească: oamenii au venit de bună voie, nu aduşi cu autocarele, au aplaudat doar atunci când au simţit nevoia, nu la comandă, iar fondatorii partidului au vorbit puţin şi argumentat.

Prima zi de primăvară a adus un nou partid în viaţa politică românească: M10, partidul Monicăi Macovei, „un partid la puterea 10, pentru o viaţă de nota 10”, aşa cum a fost el prezentat. O formaţiune născută din efervescenţa campaniei prezidenţiale a Monicăi Macovei, care, deocamdată, nu are statut juridic sau organizaţii în teritoriu, ci este doar la stadiul de proiect politic. Un proiect care se distinge, cel puţin din maniera în care a fost lansat, în peisajul politic actual. 

Evenimentul organizat de Monica Macovei nu a avut nimic din şedinţele tradiţionale organizate la Bucureşti de marile partide. De obicei, înainte de lansarea unei noi formaţiuni, a unei alianţe politice sau înaintea unui simplu Congres, sosesc zeci de microbuze cu oameni din întreaga ţară, plătiţi să asiste şi să aplaude, fără a avea nimic în comun cu un ţel politic. Acum nu a fost cazul. La festivitate au fost prezenţi aproximativ 400 de oameni, care au sosit fără scandal, fără tobe, fără fluiere, fără confetti. Fiecare ştia destul de bine pentru ce şi-a rupt câteva ore din prima zi a primăveri: unii au venit pentru că voiau  „un partid  serios”, alţii pentru că simt nevoia unui „nou partid de dreapta”, iar alţii, pur şi simplu pentru că au „încredre în Monica Macovei, deci şi în partidul ei”. 

Nostalgii studenţeşti

La intrare, un invitat nepoftit îi întâmpina pe participanţi cu următorul mesaj: "Democraţia este o minciună. Bine aţi venit la reşaparea politicii în România", alăturat de o fotografie cu Monica Macovei din perioada PDL. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor, mult mai cunoscută ca Preoteasa, bun prilej pentru unii participanţi să-şi amintească de studenţie. „Ce petreceri erau înainte aici, Doamne – Doamne”, rememorau, nostalgic, unii delegaţi. La intrarea în sală erai poftit să semnezi pe lista de membri ai noului partid politic. 

Deşi evenimentul a fost prezentat ca fiind o lansare de partid, Monica Macovei şi simpatizanţii săi sunt încă departe de a număra 25.000 de membri, număr de semnături cerut de legislaţia actuală pentru înregistrarea unui partid la Tribunal. În sală, atmosfera amintea mai degrabă de romantismul anilor 90: decor minimal (câteva afişe cu M10 şi un steag tricolor), bărbaţi care schimbau insigne cu însemenele noului partid şi doamne cu pălării purtând flori în mână.

M, de la minune

Pe scenă, Monica Macovei era înconjurată de tineri, deocamdată necunoscuţi, mulţi dintre ei cu studii în străinătate, care au vorbit despre principii şi doctrine. Printre ei s-a strecurat şi mult mai cunoscutul Adrian Papahagi, fost membru PDL şi PMP, care îşi încearcă din nou norocul politic în M10. “Avem de creat partidul care să ducă mai departe spiritul civic care s-a manifestat în timpul campaniei Monicăi Macovei. Principiile nostre sunt corecte. Nu putem să ne uităm la toate piţipoancele din politică, să stăm pe margine şi să spunem că ne distanţăm. Trebuie să ne implicăm. Trebuie să le explicăm oamenilor la nesfârşit că democraţia nu este o minciună”, a spus Papahagi, ca un răspuns la pancarta pe care a citit-o la intrare. 

Fără nicio introducere, pentru că timpul programat pe hârtie fusese depăşit, a ajuns la microfon şi Monica Macovei. „Nu mă las şi nu vă las. Sunteţi aici, lângă mine, să facem un nou partid: partidul M la puterea 10. Mă lupt pentru ordine, pentru libertate, pentru lege şi pentru dreptate. M înseamnă modernizarea României, înseamnă merit, înseamnă muncă, înseamnă mediu - pentru că omul nu este călăul naturii, -şi alte lucruri minunate care încep cu M de la minune. M10 este primul şi singurul partid din România de dreapta cu adevărat, el nu este nimic din ceea ce avem azi pe scena politică”, a spus Macovei.

Glumele lui Mândruţă

Toţi cei care au luat cuvântul, fie că a fost vorba despre viitori membri de partid sau de simpli invitaţi, au avut ceva în comun: nu au bătut câmpii, nu au făcut promisiuni electorale greţoase şi nici nu şi-au ridicat în slăvi liderul, aşa cum se obişnuieşte. Ba chiar a fost loc şi de glume. Analistul politic Cristian Ghinea: „Am mai fost invitat la congrese, dar nu m-am dus. Azi am venit, dar nu vă dau sfaturi, pentru că riscaţi să aveţi un strateg la fiecare membru”. Iar sala a râs. 

Nici Lucian Mândruţă, sosit cu o oră şi jumătate întârziere, nu s-a lăsat mai prejos. „Să vedem cine vrea să câştige alegerile. Mâna sus! Bun, să vedem cine vrea să păcălească poporul român la alegerile viitoare. O mână. Aveţi un singur om sincer, doamna Macovei”, a spus Mândruţă, numai că oamenii nu i-au prea apreciat umorul, aşa că şi-a terminat repede speach-ul.

Atac la Iohannis

La sfârşitul festivităţii de lansare a noului partid, Monica Macovei a organizat o scurtă conferinţă de presă în care a criticat nominalizarea lui Eduard Hellvig pentru şefia SRI. “Înţeleg că partenerii noştri din NATO nu au fost consultaţi şi consider acest lucru inacceptabil, pentru că facem parte dintr-un parteneriat. Parteneriatul strategic cu SUA este vital pentru România. Numirile de şefi de servicii trebuie făcute prin consultare cu partenerii noştri. Văd că preşedintele vrea să diminueze din valoarea parteneriatului cu SUA şi nu face bine”, a spus Macovei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite