Reacţiile politicienilor după destrămarea USL: de la „o decizie pripită” la „gest iresponsabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi lideri politici şi-au exprimat marţi seară părerea asupra rezoluţiei votate de PNL care prevede ieşirea de la guvernare, precum şi demisia in bloc a miniştrilor şi a secretarilor de stat liberali. Tot marţi seară, Crin Antonescu, liderul PNL, a cerut inclusiv demisia lui Victor Ponta din funcţia de premier.

Primul care a ieşit de la întrunirea PNL a fost Călin Popescu Tăriceanu, care a anunţat decizia liberalilor, menţionând că în opinia sa decizia este una „pripită”.

„Eu personal nu am votat pentru ieşirea de la guvernare, am votat împotrivă, însă a fost o şedinţă lungă, au fost dezbateri nu foarte interesante, mai degrabă s-a dorit o rezolvare expeditivă. Eu cred că e o decizie grea, o decizie complicată care ar fi trebuit mai bine analizată, mai bine gândită. Cred că este o atitudine uşor pripită, nu vreau să folosesc nişte calificative care să-i deranjeze pe colegii mei pentru că eu apreciez că fiecare dintre noi are dreptul la propria opţiune pentru care nu trebuie să fie judecat în niciun fel”, a spus fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Pe de altă parte, preşedintele PD-L, Vasile Blaga, a declarat la un post de televiziune, că decizia PNL de a părăsi guvernarea îi conferă lui Crin Antonescu ocazia să „culeagă ce a semănat”.

„Va culege ce a semănat, Crin Antonescu, împreună cu Victor Ponta. Îl vor schimba de la şefia Senatului”, a spus Vasile Blaga, la postul Realitatea TV, amintind totodată că Ponta şi Antonescu au convocat în anul 2012 şedinte ale Birourilor Permanente ale Parlamentului în care au propus înlocuirea preşedinţilor din cele două foruri.

Ludovic Orban: „Sunt mai mult decât mulţumit de decizie”

Un alt politician, din partea PNL, care a comentat decizia de marţi seară a fost şi deputatul Ludovic Orban, acesta arătându-se mulţumit de hotărârea luată.

„Sunt mai mult decât mulţumit. Consider că e singura decizie care ar fi putut fi luată. De fapt, ceea ce s-a întâmplat cu refuzul neruşinat al premierului Ponta de a numi miniştrii şi vicepremierul liberal nu reprezintă decât picătura care a umplut paharul”, a spus Ludovic Orban în legătură cu rezoluţia adoptată marţi seară de PNL.

Totodată, deputatul PNL a dorit să-l acuze pe Victor Ponta în legătură cu refuzul premierului de a aplica măsurile liberale cuprinse în programul de guvernare. „PNL nu putea decât să ia decizia de a nu mai fi în cârdăşie cu cei care fac zid pentru baronii corupţi şi cu cei care duc România într-o direcţie greşită”, a mai comentat Ludovic Orban.

Kelemen Hunor, UDMR: „Suntem deschişi la dialog cu orice partid”

O altă reacţie a venit şi din partea lui Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, care a declarat că el nu a observat probleme majore în USL ce necesitau adoptarea unei rezoluţii de a ieşi de la guvernare.

„Nu îmi place să comentez deciziile celorlalte partide, ei au fost aleşi împreună în 2012, au făcut opoziţie împreună, ne-au dat jos de la guvernare împreună şi când au cerut votul oamenilor l-au cerut pentru a guverna patru ani. Eu nu am văzut acele probleme majore, dincolo de certurile cunoscute, care să fi necesitat o astfel de decizie care, sigur, trebuie respectată. E un partid important PNL, nu vrea să meargă mai departe, are altă agendă, alte proiecte, asta este viaţa. În acest moment este o nouă situaţie, la care trebuie găsită o soluţie. Nu aş comenta mai mult, pentru că noi nu am contribuit cu nimic la destrămarea USL, chiar am stat cât de departe se putea de această alianţă”, a fost răspunsul lui Kelemen Hunor asupra situaţiei politice actuale.

Preşedintele UDMR a mai menţionat că partidul său este deschis la dialog cu orice formaţiune politică. „Noi, de fiecare dată când partidele democratice ne-au invitat la un dialog, am acceptat acest dialog, deci vom accepta dialogul şi în continuare, că vine de la PSD, că vine din altă parte, niciodată nu am spus «nu» unei invitaţii la o discuţie, la un dialog”, a mai precizat Kelemen Hunor.

Destrămarea USL în teritoriu: de la „un eveniment aşteptat” la „PNL şi PSD vor continua să colaboreze pe proiecte comune”

Şi în teritoriu, decizia PNL-ului nu a rămas fără ecou, deputatul liberal Stelian Dolha, din Bistriţa-Năsăud, anunţând că va continua colaborarea cu PSD-ul pe proiectele începute în comun.

„Voi avea o discuţie cu preşedintele PSD, Emil Radu Moldovan. Era firesc să am discuţia aceasta după şedinţa Delegaţiei Permanente din această seară (marţi seară - n.r.). La nivel local, suntem de acord să colaborăm cu partenerii noştri social-democraţi pentru proiectele pe care le-am început împreună şi care sunt pentru binele acestui judeţ”, a declarat, marţi seară liberalul Stelian Dolha, pentru Mediafax.

Ruperea USL era un eveniment aşteptat a fost de părere, marţi seară, prim-vicepreşedintele PDL Vâlcea, deputatul Romeo Rădulescu. 

„Păcat însă că a durat atât de mult pentru a deruta populaţia care a votat o alianţă mutant. Ori rămânea până la final şi populaţia realiza singură ce mare păcăleală au făcut cei doi lideri ai USL, ori se rupea după eşecul referendumului. În fine, era firesc să se rupă o alianţă care nu avea nimic în comun cu guvernarea, o alianţă bazată pe mesajul „Jos Băsescu”. Până la europarlamentare PDL nu vede o politică de alianţe, după alegerile europarlamentare se vor negocia cu siguranţă strategii de cooperare”, a spus Romeo Rădulescu.

Swoboda, liderul socialiştilor din Parlamentul European: „Nu este un gest foarte responsabil”

O reacţie internaţională de această dată a venit din partea liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, care a declarat pentru RFI, că hotărârea PNL de a ieşi de la guvernare nu este un gest responsabil.

„Din punctul meu de vedere, nu este un gest foarte responsabil, ţinând cont că vorbim de un Guvern de succes, care a făcut o treabă bună şi care are rezultate economice bune. Nu ştiu ce se ascunde în spatele deciziei, de ce fac asta liberalii, dar oricum, nu cred că ajută foarte mult ţara”, a spus Hannes Swoboda, pentru sursa citată.

Crin Antonescu a anunţat marti seară, că PNL a votat o rezoluţie privind ieşirea liberalilor de la guvernare, precum şi demisia în bloc a miniştrilor PNL şi a secretarilor de stat. De asemenea, liberalii solicită demisia premierului Victor Ponta.

„Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar este o decizie care nu s-a luat uşor. Este o decizie pe care nu ne-am dorit-o, pe care am încercat să o evităm. USL nu mai există, pentru că nu mai avea sens să existe”, a spus Crin Antonescu, la Palatul Parlamentului, marţi seară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite