Războiul politicienilor-clone crescuţi în ograda SRI

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Victor Ponta FOTO Mediafax/Octav Ganea
Liviu Dragnea şi Victor Ponta FOTO Mediafax/Octav Ganea

Ce au în comun Dragnea, Ghiţă, Ponta, Oprea, Udrea etc.? Sunt simple clone ale unui model de politician care a populat scena publică în ultimii 10-15 ani: corupt, tupeist, imoral. Sunt oameni care au bătut de bună voie şi nesiliţi de nimeni la porţile SRI, oferindu-se voluntar să fie „îndrumaţi“ şi „sprijiniţi“ pentru a avea o carieră politică de succes şi lipsită de probleme cu Justiţia.

O vreme, jocul a funcţionat. Curtea SRI a fost plină de astfel de politicieni-clone, fiecare avea locul său bine stabilit, felia lui de activitate. Mai mult, de dragul spectacolului, disputele între politicienii-clone erau ordonate şi aranjate astfel încât să pară că reprezintă două tabere rivale: Puterea şi Opoziţia. Praf în ochi! DNA-ul condus de Daniel Morar nu le făcea mari probleme, preşedintele Băsescu era parte din joc, iar totul părea bine şi frumos. După 2012, au crezut că pot continua în acelaşi fel, dar au făcut o greşeală: au numit-o pe Kövesi la DNA. A fost un troc politic, în parte şi pentru a da satisfacţie „Marelui licurici“, SUA.

Generalii din SRI, Băsescu, Maior, Coldea au crezut că o să reuşească să o ţină pe Kövesi în frâu, iar pe americani (dar şi pe europeni) să-i păcălească cu o luptă anticorupţie limitată ca proporţii. Lucrurile n-au mers în ritmul dorit. Politicienii-clone au început să fie anchetaţi, să facă obiectul unor dosare importante de corupţie. Nervoşi, au început să mârâie împotriva foştilor „protectori“ din servicii, ameninţând că vor face scandal. Într-o primă fază, au fost liniştiţi. „Nu se va ajunge la condamnări. O să avem noi grijă să se închidă dosarul, dar până atunci staţi cuminţi“, erau mesajele transmise. Le puneau în faţă şi un scenariu cu happy-end: „La prezidenţiale, iese Ponta, Kövesi pleacă de la DNA, iar dosarele în care sunteţi implicaţi o să dispară“.

Asistăm în continuare la o cacealma, un spectacol mediatic de prost gust, de adversitate aranjată.

N-a ieşit însă Ponta, ci Iohannis, şi totul a luat-o razna. „Protectorii“ au început să se sfâşie între ei, în încercarea de a-şi păstra poziţiile sau salva cariera, iar politicienii-clone lăsaţi de izbelişte şi-au căutat scăparea: fiecare pe unde a putut. Unii dintre ei au ajuns în arest, unii au fost condamnaţi, unii au fugit din ţară. După alegerile din 2016, jocul s-a rearanjat, iar Dragnea, împins de rezultatul votului, a considerat că e momentul ca el să facă jocurile.

În rest, protectori şi protejaţi au ajuns în aceeaşi oală a dezvăluirilor „senzaţionale“ făcute pe la DNA sau pe la comisii parlamentare. Un lucru nu s-a pierdut însă din fostul joc: spiritul. Asistăm în continuare la o cacealma, un spectacol mediatic de prost gust, de adversitate aranjată. Faptul că Dragnea şi Ponta se înjură e doar o diversiune ieftină. Şi Ponta, şi Dragnea, şi Ghiţă, şi Udrea etc., au acelaşi scop: să controleze Justiţia, să o elimine pe Kövesi şi să scape de dosarele penale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite