Rădulescu îi scrie lui Nicolicea că nu va da curs invitaţiei de a fi audiat de Comisia Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu FOTO Arhiva Adevărul
Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu FOTO Arhiva Adevărul

Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu i-a transmis, joi, o scrisoare deschisă deputatului Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind achiziţia terenurilor din Călăraşi, în care precizează că nu va da curs invitaţiei de a fi audiat de comisie.

Adrian Rădulescu îşi argumentează decizia de a nu da curs invitaţiei la audieri invocând faptul că instituirea unei obligaţii în sarcina unui cetăţean de a se prezenta pentru a fi audiat în faţa unui organism care nu aparţine autorităţii judecătoreşti contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la justiţie şi la drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

„O comisie parlamentară de anchetă reprezintă doar o formă de exercitare a controlului parlamentar, deci nu poate avea atribuţii jurisdicţionale“, menţionează Rădulescu în scrisoarea deschisă remisă Mediafax.

El şi-a argumentat decizia şi prin faptul că invitarea sa în faţa comisiei parlamentare nu este justificată prin raportarea la obiectivele acesteia, respectiv „trasabilitatea terenurilor înstrăinate“, „verificarea situaţiei subvenţiilor“, "verificarea statutului juridic şi al raporturilor de proprietate", "verificarea structurii de cultură a exploataţiilor agricole", "verificarea legalităţii tranzacţiilor cu terenuri".

Rădulescu a menţionat că aceste aspecte trebuie analizate în raport responsabilităţile şi atribuţiile legale specifice instituţiilor statului implicate în aceste activităţi, el neavând nici o competenţă legală pentru "a pune la dispoziţia comisiei întreaga documentaţie necesară îndeplinirii eficiente a mandatului încredinţat comisiei de către Parlamentul României", aşa cum i s-a cerut în invitaţia pe care i-a adresat-o comisia.

„Având în vedere cele expuse anterior (cadrul constituţional şi lipsa totală a unor informaţii relevante pentru obiectivele pe care vi le-aţi propus), vă informez, cu tot respectul, că nu voi da curs invitaţiei de a mă prezenta pentru audiere la Comisia parlamentară de anchetă pe care o conduceţi“, a arătat Rădulescu în scrisoarea adresată lui Nicolicea.

Fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu nu s-a prezentat, miercuri, la Comisia parlamentară de anchetă privind terenurile din Călăraşi deşi i-au fost trimise 2 invitaţii la Cotroceni, a declarat senatorul PSD Gabriela Firea, arătând că îi va fi transmisă acestuia invitaţie şi la domiciliu.

„În acest moment au fost transmise două invitaţii pentru domnul Adrian Rădulescu. Prima a fost înainte de acea perioadă de înzăpezire când domnia sa era consilier prezidenţial şi a fost transmisă această invitaţie la Administraţia Prezidenţială şi a mai fost transmisă ulterior după ce au fost reluate audierile la Comisie după deszăpezire încă o invitaţie. L-a sunat şi domnul preşedinte (al Comisiei Nana - n.r.) Nicolicea pe domnul Rădulescu. Am înţeles că nu a răspuns la telefon“, a afirmat Firea.

Ea a spus că sub nicio formă nu se pune problema obligativităţii sau a aducerii cu mandat a lui Adrian Rădulescu la Parlament deoarece această Comisie nu este organ judiciar sau de poliţie, dar că fostul consilier prezidenţial dacă respectă valorile democratice se va supune regulilor şi va veni.

Comisia Călăraşi i-a audiat miercuri pe reprezentanţii firmelor din judeţul Călăraşi implicate în situaţia terenului achiziţionat de Ioana Băsescu.

Citeşte şi:

Comisia Călăraşi a început activitatea. Consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, chemat la audieri. Firea: Noi nu vânăm pe nimeni

Comisia parlamentară care anchetează terenurile de la Nana achiziţionate de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, s-a reunit astăzi, la Parlament, în prima şedinţă. Potrivit social-democratei Gabriela Firea, de lunea viitoare vor începe audierile în acest caz. De asemenea, membrii forului de anchetă vor solicita şi raportul comisiei parlamentare care a investigat activitatea CEC Bank.

Comisia Nana îşi reia activitatea. Adrian Rădulescu, fostul consilier prezidenţial, nu s-a prezentat în faţa parlamentarilor

Senatorul PSD, Gabriela Firea, a declarat că Adrian Rădulescu, fostul consilier prezidenţial, nu s-a prezentat astăzi în faţa Comisiei care anchetează terenul cumpărat de fiica preşedintelui Traian Băsescu, deşi i-au fost trimise două invitaţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite