Băsescu: Am aflat de la doamna Biro, propusă la Cultură, că nu are bipezi în familie. O consider nepotrivită pentru minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, vineri, propunerile premierului Victor Ponta pentru ministerele Culturii, respectiv Bugetului, dar a precizat că nu le va respinge, întrucât se teme că va primi două nominalizări "mai catastrofale".

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Nu am decât o scurtă declaraţie legată de nominalizările făcute de premier la ministere. În ce priveşte nominalizările, le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că le-am respins. De ce le consider nepotrivite? La Cultură, doamna Biro, de la dânsa am aflat şi a aflat toată România că nu are niciun biped în familie şi, de asemenea, am aflat tot de la dânsa că în România se nasc tot mai puţini bipezi. Cred că avem o problemă de înţelegere a limbii române pentru un membru al guvernului şi aici mai este un argument pe care îl am în vedere. Practic, Ministerul Culturii nu are foarte  mulţi bani, dar lucrează cu intelectualitatea din România, iar cultura românească este în proporţie de 90% o cultură de limbă română.

Am apreciat miniştri ca domnul Marko Bela sau modul cum şi-a desfăşurat mandatul Kelemen Hunor, nu e vorba despre o observaţie făcută unui ministru care provine din minoritatea maghiară, dar nu aş vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveşti cu copii bipezi.

Exprim rezerve faţă de această nominalizare. Nu sunt adeptul ideii că fiecare minister trebuie să aibă neapărat în frunte un specialist.

Când vorbim de ministrul Culturii, cred că o legătură cu această elită culturală a ţării trebuie să existe.

De asemenea, mi se pare nepotrivită desemnarea de la Buget. Cea mai complexă experienţă a domnului Claudiu Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Singurul calcul economic care se face acolo e valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Or, ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult.

Justificarea că a funcţionat în Comisia de Buget, finanţe nu stă în picioare. Nu se discută acolo filosofia bugetară, acolo se mută cel mult bani de o biserică, de la un minister pentru zugrăvit o şcoală.

Cred că, de asemenea, domnul Manda nu e potrivit pentru funcţie. Încerc să-mi imaginez discuţia cu FMI, UE şi Banca Mondială cu cei doi miniştri unul lângă altul, doamna Petrescu încercând să acopere golul de la CAS şi să rezolve problema MTO-ului cu sufletul, iar Manda, încercând să rezolve problema deficitului cu experienţa de la Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova.

Nu sunt într-o situaţie plăcută, am făcut toate eforturile să înţeleg logica acestor desemnări.

Pentru că nu au existat condiţii să discut cu premierul înainte, transmit public rugămintea ca până marţi-miercuri să se gândească la alte soluţii. Guvernul României nu este o instituţie în care să faci încercări, mai ales când e vorba de Cultură şi Buget.

O să vină cel de la UE şi o să vrea să discute despre guvernanţa economică la nivelul UE. Nu poţi, din experienţa de la Comisia de Buget sau de la Casa de Cultură a Studenţilor să ai experienţa pentru astfel de discuţii. Apelul meu este ca domnul premier să se uite către alţi tineri, pentru că avem riscul uriaş să decredibilizăm promovarea tinerilor în Guvern. O să întrebaţi de ce nu îi resping. Şi aici am o mare îngrijorare, cunoscând marfa. Există riscul să facă două nominalizări mai proaste, de aceea aş vrea să rezolvăm această problemă.

La Cultură, am ezitări. Îmi închipui dialogul lui Pleşu cu această doamnă sau al unui sculptor care să vrea să facă o statuie ecvestră. E biped sau patruped calul?

Cine sunt noii miniştri propuşi de Ponta. Finul lui Zgonea, la Buget. Ministrul „biped“, la Cultură

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite