Noii miniştri au depus jurământul. Băsescu: Salut revenirea UDMR la guvernare. Şampanie nu am, pentru că premierul mi-a dat un buget mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire în funcţie a noilor miniştri, după ce a discutat cu premierul Victor Ponta. La rândul lui, şeful Executivului a fost de acord să modifice programul de guvernare, la solicitarea preşedintelui.

UPDATE Traian Băsescu, după ce miniştrii au depus jurământul: Am ştiut de ce nu am vorbit azi. Este un moment important, o schimbare extrem de puternică de Guvern, nu-mi rămâne decât să vă doresc succes. Mă impresionează numărul mare de miniştri tineri. Şi eu am încercat, sper ca Ponta să fie mai norocos la miniştri tineri, cert este că tinereţea aduce şi mai multă fantezie în exerciţiul guvernamental, ceea ce este foarte bine. Aşa cum l-am informat pe premier azi, am aprobat şi Memorandumul pentru semnarea scrisorii cu FMI.

Pentru fiecare dintre dumneavoastră este mult de făcut. Sper ca acest Acord cu FMI, care este practic un program de guvernare, să fie îndeplinit spre binele României. Chiar dacă unele măsuri nu sunt plăcute, am convingerea că vor duce la creşterea competitivităţii.

Sunt convins că mulţi înţelegeţi ceea ce aveţi de făcut. Eu nu pot decât să închei prin a vă dori succes, prin a saluta revenirea la guvernare a UDMR, vechi aliaţi şi vă pot spune întotdeauna aliaţi de nădejde. Vă doresc succes şi o guvernare eficientă!

Şampanie nu am, premierul mi-a dat un buget mic. Vă dă premierul la Palatul Victoria!

UPDATE La această oră, la Palatul Cotroceni este în plină desfăşurare ceremonia de învestire în funcţie a noilor miniştri.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că învestirea în funcţie a noilor miniştri va avea loc la ora 18.00, la Palatul Cotroceni. Băsescu şi Ponta au ajuns la un compromis, după ce premierul a fost de acord să modifice programul de guvernare, iar preşedintele a promis că va numi noii miniştri. Totodată, Traian Băsescu a afirmat că a semnat decretul încă de la ora 16.30, după ceremonia de învestire în funcţie a lui Gabriel Oprea, iar acesta a şi fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial.

Iată declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

Despre noul Guvern: În cursul zilei de astăzi, după ceremonia de învestire a domnului ministru Oprea, am avut o nouă discuţie cu premierul cu privire la situaţia Guvernului. Am ajuns la un acord care constă în următoarele: Guvernul îşi asumă răspunderea pe un nou program, în consecinţă eu voi valida astăzi miniştrii care au trecut ieri prin Parlament. Sper ca, aşa cum eu respect partea din acord, şi partea de acord care revine Guvernului să fie respectată în termenii stabiliţi.

Vreau să se înţeleagă foarte bine: sesizarea făcută de parlamentarii PDL şi PMP va continua să producă efecte, dacă nu o retrag ei. Şi mie mi se pare extrem de important ca în această situaţie, CCR să se pronunţe, pentru că este o situaţie absolut nouă. Noi am mai avut guverne în care un partid a plecat de la guvernare, ceea ce nu a schimbat programul de guvernare, pentru că nu a intrat alt partid, nu s-au semnat protocoale suplimentare, nici denumirea partidelor nu a fost un subiect.

Aici avem o situaţie nouă, în care PNL pleacă de la guvernare şi vine UDMR.  Chiar denumirile utilizate în program nu mai pot fi utilizate, USL nu se mai află la guvernare, de aceea cred că este important ca, în continuare, CCR să se pronunţe, mai ales că parlamentarii PDL şi PMP au solicitat acelaşi lucru care a fost o exigenţă a mea în relaţia cu premierul.

Sper ca lucrurile să se finalizeze cum am fost de acord şi unul, şi celălalt. În cazul în care nu ajungeam la un acord, era o prelungire a Guvernului cu mulţi interimari.

Atenţie! Nu suntem în criză guvernamentală, România are Guvern, dar cu mai mulţi interimari. Suntem, însă, într-o situaţie inedită, pentru că avem miniştri trecuţi prin Parlament şi menţinem interimari, acesta este ineditul situaţiei.

În plus, situaţia s-ar fi prelungit mult. Dacă sâmbătă CCR va considera că trebuie un program de guvernare nou, procesul ar fi durat foarte mult, pentru că obliga la aşteptare până când se depunea programul, se derulau toate procedurile parlamentare, inclusiv cu o eventuală moţiune de cenzură.

De aceea, împreună cu premierul am ajuns la acest acord bazat pe cuvântul de onoare al fiecăruia. Eu m-am angajat că fac validarea noilor miniştri la ora 18.00, decretul a plecat Monitorul Oficial, la ora 16.30 l-am semnat.  Sunt convins că premierul vă va comunica precis termenii înţelegerii. Am convingerea că vă va prezenta procedura asupra căreia am convenit.

Despre discuţia premierului cu ambasadorii: Cine credeţi că-şi permite să dea semnale când e vorba de aşteptarea unei decizii CCR? Habar n-am avut că are o întâlnire cu ambasadorii UE. Este mai mult decât justificat dacă aş fi decis, dacă nu ajungeam la o înţelegere, nu mă putea obliga nimeni să ies din aşteptarea deciziei CCR.  Acordul dintre mine şi premier e verbal. Nu cred că nu-şi respectă cuvântul, e prea important. 

Despre declaraţiile lui Valeriu Zgonea: Să ştiţi că nici n-am putut să lucrez de la ameninţările domnului Zgonea.

În sesizarea făcută Curţii nu cred că s-a cerut depunerea mandatului de Victor Ponta, asta nu e constituţional. Nu ştiu ce au cerut, decât această parte o ştiu foarte bine, pentru că au afirmat-o toţi liderii. La program s-au referit şi ei, nu suntem în contradicţie şi Curtea în niciun caz nu se va pronunţa pe validitatea mandatului premierului, asta nu e pusă sub semnul întrebării. În schimb, premierul se relegitimează.

Despre depunerea jurământului lui Oprea pentru a doua oară: Asta-i viaţa!

Dispare structura care în program îşi revendica programul, nu mai e USL la guvernare. Dacă nu s-ar fi făcut sesizarea la Curte de către PDL şi PMP aş fi făcut eu conflict instituţional între Preşedinţie şi Parlament pe aceeaşi temă. De ce? Pentru că trebuie să creăm jurisprudenţă şi pentru astfel de situaţii.  Interesul meu nu este să ţin zece miniştri în aşteptare, ci să avem un guvern cât mai robust.

A doua rundă de discuţii cu premierul a fost după instalarea lui Oprea. Dacă am fi avut-o mai devreme, nu mai făceam învestirea lui Oprea, să mai vină omul încă o dată în seara asta, dar asta e!

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite