Ponta: Există un pericol mai mare pentru PSD decât izolarea, anume să intre la guvernare cu PNL, ca în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Victor Ponta a declarat joi seara, în cadrul unei emisiuni la postul România TV, că un pericol mai mare decât izolarea PSD în urma alegerilor parlamentare ar fi intrarea la guvernare alături de PNL, dând ca exemplu alianţa făcută cu PDL în urma alegerilor din 2008.

Ponta a arătat că, atunci când conducea PSD, a avut această strategie ca partidul să nu fie izolat, în condiţiile în care niciun partid nu a luat 50% la alegeri, acest lucru fiind  imposibil, şi cealaltă variantă ar fi să devină cel mai mare partid în opoziţie. 

”Pericolul izolării PSD a fost şi va rămâne întotdeauna, însă există şi alt pericol foarte mare. Se poate întâmpa şi mai rău”, a spus Victor Ponta, dând exemplu deciziei PSD de a intra la guvernare cu PDL, în 2008.

El a menţionat că atunci PSD a intrat în alianţă ”pe o poziţie de mâna a doua, cu premier de la ceilalţi, pe ideea de a primi câteva oscioare, câteva posturi de ministru”. 

 Ponta a mai spus că a trăit acel moment al intrării PSD la guvernare alături de cei de la PDL, ”pe pielea lui”.

”A fost o decizie luată de PSD, în decembrie 2008, cu Mircea Geoană la conducere, când am intrat la guvernare ca partid de mâna a doua, cu premier de la alt partid. Nu a fost vina lui Geoană, ci a întregii conduceri. După nouă luni, ne-au dat afară de la guvernare şi am pierdut şi alegerile prezidenţiale şi nici nu am putut aplica vreun proiect. S-a rupt partidul, s-a făcut UNPR, am scăzut în sondaje, a fost cea mai rea perioadă”, a afirmat fostul premier. 

Victor Ponta a ţinut să menţioneze că ”din ce a văzut”, PSD va face alianţă cu cei de la ALDE, în toamnă, şi a adăugat că îi este bine ca membru simplu de partid. 

Despre relaţia cu Dragnea: Ne înţelegem perfect pentru că nu ne vorbim!

Fostul premier Victor Ponta a declarat, joi, la RTV, că se înţelege ”perfect” cu Liviu Dragnea pentru că nu îşi vorbesc, el precizând că nu doreşte să revină la conducerea partidului şi că, oricând va fi nevoie de de el în partid, va fi prezent.

Ponta a spus că se înţelege perfect cu Liviu Dragnea, în condiţiile în care nu au mai vorbit în ultima vreme. Întrebat dacă mai există vreo ”sciziune” între ei, Ponta a răspuns: ”Nu mai avem” şi a menţionat că nu doreşte să revină la conducerea partidului.  

”Am zis că ne înţelegem perfect pentru că nu ne vorbim”, a ţinut să menţioneze Ponta, arătând că Liviu Dragnea este preşedintele partidului, iar el este doar unul din cei 500.000 de membri PSD.

Ponta a adăugat că, ”oricând va fi nevoie de el pentru PSD, este prezent”. 

„România are Guvernul Zero, cu Zero absorbţie; Ghinea: Domnii Ghiţă şi Ponta o ţin langa cu zero-zero”

Victor Ponta şi Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, au avut o nouă dispută pe Facebook legată de nivelul absorbţiei fondurilor europene, fostul premier susţinând că Guvernul nu a reuşit să utilizeze bani din actualul exerciţiu bugetar, în timp ce Ghinea susţine că pentru anul 2016 se previzionează folosirea a 3,2 miliarde de euro.

”Din păcate este adevărat - România în 2016 are «GUVERNUL ZERO!» Nu doar absorbţie zero, ci şi ce îşi propun în continuare până la sfârşitul anului este tot zero! Faptul că acum recunosc nu ne încălzeşte cu nimic, problema este că de dimineaţă şi până acum tot mai mulţi oameni mă întreabă dacă nu cumva tocmai din acest motiv «a trebuit să moară oameni» şi să avem acest Guvern!?”, a scris Victor Ponta pe contul său de pe reţeaua de socializare, referindu-se la un memorandum discutat în Guvern care ar fi arătat că în 2016 Guvernul nu ar fi atras fonduri din exerciţiul 2014-2016.

În replică, ministrul Cristian Ghinea susţine că memorandumul are cu totul alte concluzii. ”Am declarat că acest Guvern a adus deja în ţară 2 miliarde de euro din închiderea Programelor 2007 – 2013 . Graţie acestui memorandum, avem şi cifra previzionată pentru tot anul 2016: 3,2 miliarde de euro”, a scris Ghinea enumerând apoi măsurile lute de Guvern pentru creşterea gradului de absorbţie.

”Ca să fiu clar: memorandumul adoptat ieri de Guvern dă şi cifra de absorbţie pentru 2017: 3,6 miliarde în 2017, odată ce am încheiat acreditarea. Pentru asta, trebuie: a) să finalizăm acreditarea întârziată de Ponta şi sabotată de Ghiţă prin sisteme de IT fanteziste şi scump plătite şi b) să lansăm ghiduri şi proiecte”, susţine ministrul.

El îl acuză pe Ponta că a diseminat o informaţie falsă, împreună cu Sebastian Ghiţă. ”Azi, domnii Ghiţă, Ponta & Co. o ţin langa cu zero-zero (...) Deci, ce anume e zero? Batman, Batman! (...) Nu era Volgă, era bicicletă, nu i s-a dat, i s-a luat”, a mai comentat Ghinea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite