Ponta şi Băsescu omoară campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit analiştilor, între preşedinte şi premier ar exista o înţelegere cinică: acapararea spaţiului public
Potrivit analiştilor, între preşedinte şi premier ar exista o înţelegere cinică: acapararea spaţiului public

În plină campanie pentru euroalegeri, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta se atacă zilnic, însă temele pe care le abordează nu au absolut nicio legătură cu alegerile europarlamentare

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare, începută acum mai bine de o săptămână, gravitează în jurul a două persoane: preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Deşi nu candidează, şeful statului şi şeful Executivului au uitat, ca şi întreaga clasă politică, de temele electorale şi au transformat campania într-o răfuială personală.

Ultimul episod a avut loc duminică seară. Din studioul România TV, premierul Victor Ponta îl făcea cu ou şi cu oţet pe preşedintele Traian Băsescu. În acelaşi timp, dar din studioul B1TV, şeful statului îl trata pe premier cu aceeaşi „dulceaţă“.  „În 17 decembrie, vom avea un nou preşedinte. Dacă nu vrea să plece de la Cotroceni, avem forţe de ordine. Dar, ca să fiu sincer, cred că trebuie să intrăm cu doctorii, nu cu mascaţii. Ori cu psihiatrul, ori cu mascaţii. La cum se exprimă în ultima perioadă Băsescu, luăm în calcul orice variantă, suntem pregătiţi“, l-a avertizat Ponta pe Băsescu.

Întrebat ce va face dacă Traian Băsescu va cere prelungirea mandatului cu încă două luni - perioada în care a fost suspendat - premierul a ripostat: „Poate ia două luni, dar într-un altfel de mandat“. Apoi, aluziile la temniţă s-au transformat în vorbe concrete. Premierul a fost întrebat, direct, ce crede: se va duce sau nu Traian Băsescu la puşcărie? „Eu cred că se duce. Dincolo de discursul politic, eu ştiu, şi ştie toată lumea, că Băsescu este cercetat în dosarul Nana, care este suspendat până la expirarea mandatului de preşedinte şi a imunităţii“, a răspuns, senin, Ponta.

„Preşedintele: adolescent târziu“
La aceeaşi oră de vârf, din studioul B1TV, Traian Băsescu îşi îndrepta tirul spre premier. „Este şocant câtă laşitate e în omul ăcesta, până ieri, grobian. M-a jignit pe mine, pe soţia mea, a dat în Elena Udrea ca să lovească în mine şi în soţie, să ne umilească“, a spus şeful statului, drept replică la o declaraţie anterioară a lui Ponta, care spunea următoarele: „Cred că preşedintele şi-a pierdut orice simţ al măsurii şi al bunului simţ, pentru că, altfel, să te îmbraci în alb, aşa ca cine ştie ce adolescent târziu, şi să îţi faci poze cu o doamnă adolescentă târzie, tu, când eşti preşedintele ţării…Mi-a fost milă de el când l-am văzut aşa, coşcovit, în alb, lângă o doamnă care îl trăgea de mână şi îl punea să facă poze cu ea“.

Apoi, şeful statului a trecut la chestiuni de siguranţă naţională. “Fac un apel la Victor Ponta să nu terfelească şi Cosniliul Suprem de Apărare a Ţării.  Elegant era să mă sune: «Domnule preşedinte, am următoarele frământări metafizice şi aş dori să le prezint CSAT-ului». CSAT nu e club de dezbatere şi eu nu mă joc şi nici nu o să compromit CSAT“, a completat şeful statului.

„Ponta: captiv oligarhilor“
S-a ajuns, evident, şi la discuţii despre viitorul politic al lui Victor Ponta. „Candidatura lui Ponta la prezidenţiale depinde de baroni, de Voiculescu şi de Ghiţă. Ponta are un parteneriat cu turnătorul Voiculescu. E o căciulă mult prea mare pentru el, nu va putea să fie un preşedinte liber, va fi un preşedinte asediat de cei de care este dependent“, a comentat şeful statului. În final, Traian Băsescu i-a creionat un mic portret premierului, cu care, de altfel, coabitează. „Ponta este prototipul unui politician captiv oligarhilor, pentru că el nu trăieşte din guvernare, ci din imagine. Un om care intoxică cu prezenţa lui, toată mass-media, de dimineaţă până seara“, a încheiat preşedintele.  În cele două emisiuni de duminică seară nu s- a scos un cuvânt despre alegerile europarlamentare, ori despre orice alt subiect care să atingă, măcar tangenţial , o temă europeană.

„Bătălia dintre doi elefanţi“
Specialiştii contactaţi de „Adevărul“  cred că preşedintele şi premierul au mai mult de câştigat adoptând tactica discursului conflictual. „Băsescu si Ponta  creează un binom care, de facto, monopolizează agenda publică. Băsescu transmite mesajele tari, asalturile la adresa calităţii guvernării, iar premierul încearcă să gestioneze situaţia. Băsescu îi face însă şi o favoare premierului: nimeni nu mai observă ceilalţi prezidenţiabili precum Antonescu, Predoiu sau MRU“, spune analistul politic Radu Magdin, unul din cei 15 tineri desemnaţi să facă parte din Grupul de Lucru al Liderilor Emergenţi NATO. Magdin însă avertizează: „Dacă premierul coboară acum în ring cu preşedintele, se uzează până la apariţia adevaratului boxer pe care îl va înfrunta în toamnă, care va putea spune: «eu nu sunt ca ei, sunt diferit»“.

„Asistăm la o campanie electorală în care competitorii nu există. Victor Ponta şi Traian Băsescu nu candidează, dar monopolizează dezbaterea. Această strategie are avantaje pentru ambii. Ponta are ocazia să resusciteze bazinul electoral  anti-Băsescu în perspectiva alegerilor prezidenţiale, în timp ce preşedintele arată ca principala voce a opoziţiei. Acest tip de conflict face ca PNL şi PDL să nu existe, ceea ce va aduce o creştere electorală pentru PSD şi PMP la alegerile europene“, spune şi Remus Ştefureac, directorul INSCOP.

Totuşi, pe lângă avantajele personale, cât de nociv este acest subiect pentru societate? „Este profund nociv pentru noi ca popor, dar si pentru premier. Agenda publică e clar un ping-pong între cele două palate. În batalia dintre doi elefanţi, ceilalţi par zebre pe margine“, crede Radu Magdin. „Acest tip de dezbatere va duce din nou la  scăderea ratei de prezenţă la vot. Limbajul acesta nu-i  poate încuraja să vină la urne pe cei care nu au votat până acum“, spune şi Remus Ştefureac.

Ponta îl reclamă pe Băsescu la CCR
Guvernul va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală, a anunţat premierul Victor Ponta. El a arătat că preşedintele nu are dreptul de a se implica în campania electorală, interdicţie aplicată şi pentru profesori, militari sau magistraţi. Permierul nu a spus însă că, spre deosebire de profesori, militari şi magistraţi, pentru preşedinte nu există o lege specială care să-i interzică implicarea în campanie. Constituţia nu îi interzice preşedintelui decât afilierea la un partid politic.

Citeşte şi:

Ponta: Mi-e milă de Băsescu. Să te îmbraci în alb, ca un adolescent târziu

Traian Băsescu, la mare cu Elena Udrea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite