Ponta: Pe 17 noiembrie vom avea un nou preşedinte. Băsescu poate mai ia două luni, dar altfel de mandat. Dacă nu vrea să plece, avem forţe de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Premierul Victor Ponta a vorbit, la România TV, despre campania electorală desfăşurată de preşedintele Traian Băsescu pentru Partidul Mişcarea Populară (PMP), despre intenţia fostului aliat Crin Antonescu de a forma o alianţă anti-PSD, despre ultimele evenimente din Ucraina, dar şi despre relaţia preşedinte-premier.

Principalele declaraţii ale premierului:

Despre declaraţiile preşedintelui

Mie îmi place această postură, în care noi facem şi preşedintele ne înjură. Domnul Oprea este unul dintre cei mai eficienţi. Are stilul milităros, dar când este vorba de urgenţe avem un departament. Pe domnul Băsescu o să-l doară în cot de inundaţii după ce se termină campania. 

Despre mini-vacanţa de 1 mai a preşedintelui

Din fericire, românii nu vor vota partidul domnului Băsescu. Preşedintele este recidivist, nu încalcă pentru prima dată Constituţia. Un om care face poze cu o doamnă pe plajă este intrat într-o stare avansată de iresponsabilitate. Nu ştiu cine sunt consilierii de imagine ai doamnei Udrea, aş vrea să-i premiez. Când doamna Udrea umbla cu paraşuta, am fost în Constanţa, Tulcea, Prahova, Satu Mare.

Eu văd evoluţia exact ca în noiembrie 2012. Am obţinut  2/3. Domnul Băsescu nu avea nimic de transmis astăzi, ci s-a uitat la TV sau l-a sunat doamna Udrea şi i-a spus că este în locul tău la "Sâmbra Oilor". Sper sincer să nu traducă nimeni aceste declaraţii, că le-a spus Traian Băsescu să-şi bage minţile în cap lui Obama şi lui Putin. Mi-este ruşine.

Despre afirmaţiile Elenei Udrea

Doamna Udrea este urmaşul lui Traian Băsescu. Cred că doamna Udrea este în mod sigur urmaşul politic în tot al lui Traian Băsescu. Nu sunt aşa norocos să mă lupt cu doamna Udrea  în turul II al prezidenţialelor. Există oameni de dreapta pe care îi respect, dar există şi inculţi. 

Despre relaţia cu Crin Antonescu

Nu am mai vorbit cu Antonescu, dar mi-aş dori. Nu l-am auzit niciodată să spună să punem mâna pe Preşedinţie. Pe Preşedinţie nu pui mâna sau laba. Eu cred că nu pune nimeni mâna, cred că pe 16 noiembrie se va alege un preşedinte care va fi opusul lui Traian Băsescu. L-am sprijinit pe Crin Antonescu, crezând că este opusul lui Traian Băsescu. Cred în continuare că este.

Am fost la Satu Mare şi ne-am întâlnit cu domnul Silaghi, cu preşedintele CJ şi toată lumea a spus că Primăria a fost câştigată de UDMR timp de 12 ani. Ne-am aşezat şi am spus, domne, ce este cel mai important? Că rămânem USL. Legal, Silaghi va candida din partea PSD-UNPR-PC pentru că nu are semnătura lui Crin Antonescu. 

Gabriela Szabo canidează în Ilfov. Gabriela Szabo nu este candidat PSD. Ilie Năstase este candidatul nostru. Ca şi la Stelian Tănase, am vorbit şi la Victor Ciorbea, îl susţinem toţi, da? Ne-am dus în sală şi Crin Antonescu i-a scos pe liberali din sală. Într-o noapte am stat până la patru dimineaţă şi mi-a spus "dă-mi mie Ministerul Afacerilor Interne pentru că am încredere în Radu Stroe". Dânsul nu este senator PNL, ci ales în colegiul domnului Dragnea şi a candidat pe USL. Şi eu am candidat USL. 

Eu cred că USL există pentru că cred că sunt şanse foarte mari să se refacă după 25 mai. Să existe USL din nou, cu candidat comun la Preşedinţie şi prim-ministru, dau mai mult de 51% şanse. Povestea cu dreapta este o minciună. Dacă cumva la Preşedinţie va ajunge una din creaţiile, clonele lui Băsescu, sistemul se perpetuează. Nu cred că va ajunge nici doamna Udrea, nici domnul Ungureanu. Nu-l voi regreta pe Băsescu. USL este mai mult decât Antonescu şi Ponta.

Cu partidele domnului Băsescu, PDL şi PMP, este exclusă orice fel de alianţă pentru că, în 2012 ,am spus, am jurat, că noi nu ne aliem cu partidele lui Băsescu. Pe baza acestui angajament, oamenii s-au dus la vot. Mi-aş bate joc dacă încalc acest angajament. Numai la Traian Băsescu am văzut această capacitate, de a te pupa, a te înjura. Sunt acelaşi personaj pe care îl înjura Traian Băsescu şi îl apăra Crin Antonescu. 

Este regretabil, dar nu au majoritate pentru o moţiune de cenzură. Trebuie să te apropi de 50% ca să conduci o ţară. Oricine va merge cu Traian Băsescu va pierde. În 2012, domnul Băsescu a pus toţi lăudătorii şi au făcut o alinaţă şi era să-i bată Dan Diaconescu. În primii doi ani de guvernare, potrivit sondajelor, suntem cel puţin la nivelul anului 2012. Votanţii PNL vor vota anti-Băsescu. Guvernul pe care îl conduc a luat măsuri liberale şi susţine în continuare ce au cerut liberalii şi susţine electoratul liberal. Crin nu se pricepe la economie şi nu a fost prezent la programul economiei. L-am lucrat cu domnul Tăriceanu, cu Chiţoiu. 

Despre ameninţările cu puşcăria dintre preşedinte şi premier

Nu o să mai vedeţi după decembrie. Eu ştiu că domnul preşedinte este cercetat în dosarul Nana care este suspendat. Înfăptuitorul Băsescu s-a autodenunţat. Am sesizat Parchetul privind utilizarea fondului de mediu. Printre acele comune era şi comuna Nana. Doamna Udrea dădea banii fix la Nana. 

Despre conducerea de la CEC Bank

Noua propunere pentru funcţia de conducere este făcută de ministrul de Finanţe şi aşteaptă avizul domnului Cinteză. Pentru mine BNR este un factor de stabilitate. 

Despre pericolul din regiune

Este o nebunie cu rezerviştii. Este o chestiune, o evaluare o dată la patru ani. Eu nu cred că pot să fiu concentrat pentru că unde am făcut eu Armată, acolo sunt blocuri ANL. Suntem în anul 2014, capacitate militară înseamnă ceea ce a făcut Guvernul. Eu am venit să-mi asum o cheltuială, am cumpărat avioane multirol. România nu este în pericol. Trebuie să investim mai mult în industria de apărare într-o asemenea situaţie.

Despre afirmaţia că "ne paşte un război"

Poate nu am fost inspirat, îmi pare rău. Acolo este o fabrică care a fost abandonată. Oamenii de acolo nu-şi luase de un an de zile salariu când am venit la guvernare. O să fiu mai atent. Fondul este Moldova. Domnul Băsescu a spus că nu facem nimic pentru Moldova. După zece ani de iubire Băsescu pentru Moldova s-au dat zero lei. 

Nu am mai vorbit cu Traian Băsescu, tocmai de asta mă aşteptam la o şedinţă a CSAT. Ultima reuniune a CSAT a fost pe 27 martie, nu se lupta nimeni la Odessa. Nu am discutat nimic de situaţia actuală pentru că nu exista situaţia actuală. Cum vi se pare avertismentul lui pentru Obama şi Putin? Mie mi s-a părut Ceauşescu în ultimii ani. Norocul nostru este că dormea Barack Obama. SUA şi Europa ştiu că într-o zonă agitată, România este o ţară pe care te poţi baza. 

Despre campania prezidenţială:

Victor Ciutacu: Credeţi că Traian Băsescu ştie ceva despre Iie Sârbu care ar putea să vă compromită?

Ponta: Nu. Şi nici nu l-am întrebat pe Ilie Sârbu dacă îl are la mână cu ceva pe Traian Băsescu de dinainte de 1989. În 17 decembrie vom avea un nou preşedinte.

Victor Ciutacu: Traian Băsescu a spus că poate mai stă două luni.

Ponta: Poate ia două luni, dar un altfel de mandat. Dacă nu vrea să plece de la Cotroceni, avem forţe de ordine, deşi cred că ar fi mai bine să mergem cu un medic.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Ion Iliescu: „Am avut o înţelegere cu Putin. Rusia nu-şi poate permite să depăşească anumite limite“

Ion Iliescu, primul preşedinte al României de după Revoluţie, spune că deşi situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, n-ar trebui să ne facem probleme în privinţa unei posibile ameninţări din partea Rusiei.

„Vocea Rusiei“ loveşte din nou: România nu rezistă mai mult de 30 de minute în faţa unui război

Postul de radio „Vocea Rusiei“ continuă campania antioccidentală şi antiromânească şi a realizat o analiză care arată că România nu are nicio şansă în caz de război pentru că forţele armate române sunt insignifiante şi de generaţie veche.

Victor Ponta: „Ne paşte un război“

Aflat în vizită la Fabrica de Avioane din Craiova în această după-amiază, premierul Victor Ponta le-a spus reprezentanţilor uzinei că, „deşi ne paşte un război“, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi, informează Mediafax.

Ponta răspunde presei ruse: România rezistă mult mai mult de 30 de minute în faţa unui război

Premierul Victor Ponta oferă garanţii că România nu este în pericol, dată fiind situaţia dramatică din regiune, şi anunţă că va prezenta într-o proximă şedinţă CSAT date liniştitoare pentru români. Şeful Executivului neagă analiza făcută de presa rusă, potrivit căreia România nu rezistă mai mult de 30 de minute în război.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite