PDL îl vrea la Bruxelles pe controversatul Orest Onofrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea PDL l-a trecut pe un loc eligibil în lista pentru alegerile europarlamentare pe un controversat om politic. Numele său: Orest Onofrei. Cine este acesta şi ce ascunde trecutul său?

Ascensiunea suceveanului Orest Onofrei în politică a început la mijlocul anilor 90, odată cu guvernarea CDR, când a fost ales consilier judeţean pe listele PNCTCD, fotoliu pe care l-a ocupat până în 2004.
În 2003, îşi începe şi cariera de traseist politic, după ce demisonează din PNTCD, partid aflat pe moarte, şi se înscrie în PNL. Pe listele liberalilor obţine un mandat de deputat în 2004, dar renunţă la Capitală pentru a ocupa postul de prefect al Judeţului Suceava, în perioada 2005-2008, în timpul guvernării alianţei DA.

În 2008, simte viitoare ascensiune a PDL şi demisonează din rândurile liberalilor pentru a se alătura partidului portocaliu. În toamna lui 2008, devine senator PDL de Suceava şi îşi duce mandatul la bun sfârşit.
În 2009, a fost nominalizat pentru a ocupa funcţia de ministru al Agriculturii în timpul Guvernului Boc, dar a renunţat după ce presa a devoalat accidentul mortal pe care Onofrei l-a provocat în anul 2002. Accidentul a avut loc în judeţul Bacău şi s-a soldat cu moartea unui copil de 9 ani. Judecătoria Iaşi l-a condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, iar în 2007 Curtea de Apel Iaşi l-a achitat ca urmare a modificărilor apărute în Codul Rutier, beneficiind de legea cea mai favorabilă.

Jocuri de culise
Înainte de alegerile pentru conducerea PDL din primăvara anului trecut, Monica Macovei la- acuzat pe Onofrei că, din postura de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PDL, i-a ameninţat cu excluderea din partid pe democrat-liberalii care votează moţiounea „Reformilştii”, semnată de Macovei.
„Nu este întâmplător că Orest Onofrei face acest lucru exact cu o zi înainte ca moţiunea reformiştii să fie prezentată la Suceava. Sunt lideri PDL care intră în panică şi care încep să ameninţe cu excluderea atunci când aud de reformă în partid“, spunea atunci Monica Macovei. Acum, cei doi vor fi colegi de listă.

Afaceri dubioase
Presa locală l-a acuzat pe Onofrei că a derulat afaceri necurate prin intermediul fratelui său, un exemplu în acest sens fiind firma Dagida SRL, acuzată că a vândut combustibil la un preţ supraevaluat către compania „Drumuri şi Poduri Suceava”, ceea ce a dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, care era la acea vreme în subordinea Consiliului Judeţean, condus de Gheorghe Flutur. „Dagida” a intrat în insolvenţă la sfârşitul lui 2013 lăsând în urmă datorii de 150 d emiliarde de lei vechi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite